Xάρι Πότερ, ετών 40 και… οικογενειάρχης

Xάρι Πότερ, ετών 40 και… οικογενειάρχης

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάβασα τον πρώτο «Χάρι Πότερ» όταν πήγαινα στην έκτη δημοτικού. Με τον τελευταίο αποφοιτήσαμε μαζί, ήταν το καλοκαίρι αμέσως μετά τις Πανελλήνιες. Ενδιαμέσως είχαν προηγηθεί άπειρες αναγνώσεις των υπολοίπων ιστοριών του μαθητευόμενου μάγου της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ· οι περισσότεροι millennials, όπως άλλωστε δείχνουν και τα απίστευτα νούμερα των παγκόσμιων πωλήσεων, μεγαλώσαμε (και) με αυτές τις ιστορίες.

Δεν είναι να απορεί λοιπόν κανείς που αυγουστιάτικα στην άδεια Αθήνα έπρεπε σχεδόν να βάλεις… μέσον για να βρεις ένα αντίτυπο του καινούργιου βιβλίου «Harry Potter and the Cursed Child» που κυκλοφορεί (στα αγγλικά) από τις 31 Ιουλίου και στη χώρα μας. Και δεν μιλάμε καν για βιβλίο επί της ουσίας, αλλά απλώς για ένα θεατρικό σενάριο των 300 σελίδων, πακεταρισμένο σε συσκευασία μυθιστορήματος και με υψηλή τιμή. Και πάλι όμως, είναι «Χάρι Πότερ»…

Στην καινούργια ιστορία, η Ρόουλινγκ μας συναντά εκεί που μας είχε αφήσει στο φινάλε του 7ου βιβλίου. Δεκαεννιά χρόνια μετά την εξολόθρευση του σατανικού μάγου Βόλντεμορτ, ο Χάρι είναι ένας μάλλον συνηθισμένος 40άρης. Δουλεύει στο υπουργείο Μαγείας, έχει τρία παιδιά και μια ήρεμη ζωή. Ολα αυτά βέβαια, όπως εύκολα προβλέπει κανείς, θα ανατραπούν εξαιτίας του μικρότερου γιου του, Αλμπους-Σέβερους, που φαίνεται να έχει κληρονομήσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα του πατέρα του να προσελκύει τους μπελάδες. Τις δικές του περιπέτειες και του κολλητού του Σκόρπιους Μαλφόι –ναι, είναι ο γιος του Ντρέικο Μαλφόι– παρακολουθούμε κυρίως σε αυτό το βιβλίο, με τον Χάρι, τον Ρον και την Ερμιόνη, ως ανήσυχους γονείς, περισσότερο να δρουν περιφερειακά.

«Δωράκια»

Κατά τα λοιπά, η όλη ιστορία είναι γεμάτη με «δωράκια» της συγγραφέως προς τους φαν της σειράς: αγαπημένα μέρη, αγαπημένοι (και μισητοί/αγαπημένοι) χαρακτήρες, μαγικά πλάσματα, ξόρκια, αστεία κ.ο.κ., βρίσκονται όλα εκεί για να μας οδηγήσουν στο νοσταλγικό ταξίδι πίσω στον κόσμο της μαγείας.

Πέρα πάντως από την όποια πλοκή –δεν χρειάζονται και πολλές…αποκαλύψεις– που είναι απλώς συμπαθητική, περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποια επιμέρους στοιχεία. Το θέμα για παράδειγμα της διαχείρισης της διασημότητας, που φαίνεται να απασχολεί και την ίδια τη Ρόουλινγκ, όπως και της γονεϊκής ευθύνης. Και τα δύο εισάγονται, έστω «από το παράθυρο», με το πρώτο να αφορά προφανώς τη συγγραφέα, η οποία από την προ 20ετίας ασημαντότητα έχει πλέον μεταβληθεί σε παγκόσμιου βεληνεκούς περσόνα, έχοντας αποκομίσει αμύθητα κέρδη και λαμβάνοντας μέρος μέχρι και στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Οσo για το δεύτερο, αυτό σχετίζεται και με το κοινό, αφού αρκετοί από τους πρώτους της αναγνώστες έχουν πια αναλάβει καθήκοντα γονέων. Στο ίδιο πλαίσιο, ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον έχει η πραγμάτευση του χρόνου. Τα ταξίδια στον χρόνο, μέσω των γνωστών μας από τα προηγούμενα βιβλία χρονομηχανών, παίζουν εδώ κεντρικό ρόλο, δημιουργώντας λογιών λογιών συναρπαστικές υπο-αφηγήσεις. Είναι πράγματι ευφυής η ιδέα να μας «δείξει» τους χαρακτήρες σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, όπως και τους ξεχωριστούς «κόσμους» που γεννιούνται από τις παρεμβάσεις των ηρώων μας στο χρονικό συνεχές. Αλλωστε, καλώς ή κακώς, τόσο οι ενήλικοι αναγνώστες (που είναι πάρα πολλοί) όσο και οι πιο υποψιασμένοι σημερινοί teenagers ζητούν περισσότερα από μερικά κουνήματα του μαγικού ραβδιού.

Αποτέλεσμα συνεργασίας

Μέσα σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα θεατρικό σενάριο, το οποίο προφανώς και βασίζεται σε ιστορία της Ρόουλινγκ, έχει γραφτεί ωστόσο στην τελική του μορφή με τη συνεργασία των θεατρικών σεναριογράφων Τζον Τίφανι και Τζακ Θορν. Οι πρώτες κριτικές μάλιστα που φτάνουν από το ανέβασμα του έργου στο Palace Theater του Λονδίνου (θα μείνει εκεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, για όσους ενδιαφέρονται) είναι ενθουσιώδεις, μιλώντας για μια εντυπωσιακότατη παράσταση, με καθηλωτική εξέλιξη και πολύ καλές ερμηνείες – για την προσέλευση δεν χρειάζεται να μιλήσουμε καν.

Στο… ράφι

Δεν γνωρίζω αν ένας σημερινός 10χρονος θα έπιανε να διαβάσει τον καινούργιο βιβλίο ή και κάποια από τα παλιότερα. Πιθανότατα θα προτιμούσε να δει τις ταινίες στο tablet του. Για τους υπόλοιπους από εμάς πάντως, μικρότερους ή μεγαλύτερους, που η μαγεία του κόσμου της Ρόουλινγκ πηγαίνει χέρι χέρι με τη (σπουδαιότερη) μαγεία της ανάγνωσης, ο όγδοος «Χάρι Πότερ» θα είναι πάντα εύκαιρος στο ράφι της βιβλιοθήκης, δίπλα στους υπόλοιπους επτά.

​​«Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί» θα κυκλοφορήσει και σε ελληνική μετάφραση στις 29/9 από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή