Νέες εκδόσεις

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

Ταξιδεύοντας: Ισπανία

εκδ. Καζαντζάκη

Ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων στην Ισπανία ο Νίκος Καζαντζάκης, λάτρης του ταξιδιού, καλύπτει με τις περιγραφές του μια δεκαετία, από το 1926 έως και το 1936, την περίοδο πριν από το ξέσπασμα του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, αλλά και κατά τη διάρκειά του. Οι ημερολογιακές σημειώσεις του δεν είναι οι συνηθισμένες ανταποκρίσεις, καθώς ο συγγραφέας παρατηρεί τα γεγονότα, συνδέει το παρόν με το παρελθόν, την πραγματικότητα με την ιδεολογία, τον μύθο και εν γένει τον πολιτισμό. Καταγράφει τις πολιτικές συγκρούσεις, τις αντιπαραθέσεις, τις αντιθέσεις ενός σπουδαίου πολιτισμού. Συνδέει τη φύση με ό,τι έχει ακούσει, με όσα έχει φανταστεί. Ποιητική γλώσσα και αφαίρεση χαρακτηρίζουν πολλές από τις περιγραφές του.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΟΚΙΜΙΟ

ERICH AUERBACH

Ο Τζιανμπατίστα Βίκο και η ιδέα της φιλολογίας

Φιλολογία της παγκόσμιας λογοτεχνίας

μτφρ. Κώστας Σπαθαράκης

εκδ. Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Αποτίοντας φόρο τιμής στον Τζιανμπατίστα Βίκο (1668-1744), ο Εριχ Αουερμπαχ περιγράφει τις συλλήψεις του Ιταλού πολιτικού φιλοσόφου όσον αφορά τις απαρχές της πνευματικής ιδιοσυστασίας του ανθρώπου. Η αρχέγονη εποχή δεν ήταν ούτε περίοδος παραδείσιας αθωότητας ούτε χαώδης διαπάλη των ενστίκτων. Ηταν περίοδος όπου με πενιχρότατη ικανότητα λογικής αντίληψης αλλά αντιστρόφως ανάλογη δεκτικότητα συγκίνησης μέσω των αισθήσεων, μορφοπλαστική δύναμη και έξαρση φαντασίας, οι πρωτόγονοι άνθρωποι προσωποποίησαν τις δυνάμεις της φύσης και βολιδοσκόπησαν τη βούλησή της.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΠΕΣΣΟΑ

Ο αναρχικός τραπεζίτης

μτφρ. Μαρία Παπαδήμα,

εκδ. Gutenberg

Ο Πεσσόα, σ’ αυτό το «διήγημα λογικής», από τα πιο γνωστά έργα του μαζί με το εξαιρετικό «Το βιβλίο της ανησυχίας», χρησιμοποιεί ένα από τα ετερώνυμά του, αυτό του πολιτικού, και παρουσιάζει τον κοινωνικό σχολιασμό του υπό μορφή πλατωνικού διαλόγου. Εξετάζονται θέματα κοινωνικά, της οικονομίας, όπως η δύναμη του χρήματος, η σύνδεσή του με την εξουσία, η άσκηση της εξουσίας και οι νόμοι της. Πρόκειται για μια παραβολή, μια σάτιρα, στην οποία, σύμφωνα με τον συγγραφέα, «ο Αναρχικός Τραπεζίτης» συνιστά «“έναν κατώτερο βαθμό” των πολλαπλών εκδοχών της προσωπικότητάς του, καθότι οι ιδέες του είναι διαφορετικές από τις δικές του».

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΜΙΡΟΣΛΑΒ ΠΕΝΚΟΦ

Ανατολικά της Δύσης

μτφρ. Ακης Παπαντώνης

εκδ. Αντίποδες

Σαρδόνια διάθεση και υπόγειος σαρκασμός ζωοδοτούν τα οκτώ διηγήματα του τριαντατετράχρονου Βούλγαρου συγγραφέα. Και εκθέτουν πλευρές της τρικυμιώδους ιστορίας της γείτονος χώρας και τις συνέπειές της πάνω στην καθημερινότητα των ανθρώπων της καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Γραμμένα απ’ ευθείας στα αγγλικά, πολλά από τα διηγήματα είχαν διεθνή απήχηση προσφέροντας μια πύλη εισόδου στις εμπειρίες εκείνων που έζησαν πολλά δύσκολα χρόνια με το όνειρο της Δύσης, αποκτώντας ταυτόχρονα την ευκαιρία να γνωρίσουν και να βιώσουν τις απογοητεύσεις που τους πρόσφερε εντέλει η στενή συνάφεια μαζί της. Το έργο μεταφράστηκε σε έντεκα γλώσσες.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΛΥΚ ΦΕΡΡΥ  (σε συνεργασία με τον Κλοντ Καπελιέ)

Η ωραιότερη ιστορία της φιλοσοφίας

μτφρ. Σώτη Τριανταφύλλου

Πρόκειται για ένα ταξίδι στον κόσμο της φιλοσοφίας, μια ιστορική αναδρομή με στάσεις στους πιο σημαντικούς σταθμούς της φιλοσοφικής σκέψης, από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Από τον Ησίοδο, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη ο παιδαγωγός Λυκ Φερρύ μεταβαίνει στην ιουδαϊκή και χριστιανική εποχή, στον πρώτο ουμανισμό/τη σωτηρία μέσω της Ιστορίας και της προόδου (Καντ, οι επικριτές του Διαφωτισμού), από εκεί στην εποχή της αποδόμησης με τον Σοπενχάουερ, τον Νίτσε και τον Χάιντεγκερ, για να οδηγηθεί στην έλευση του δεύτερου ουμανισμού και την επανάσταση της αγάπης. Χρήσιμο εργαλείο για την κατανόηση του κόσμου μας, το οποίο διαβάζεται ευχάριστα.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή