Νέες εκδόσεις

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΝΤΙΚΕΝΣ

Η δίκη για φόνο και άλλα μυστήρια

μετ.: Γιώργος Μπαρουξής

εκδ. Ποικίλη Στοά

Ο σπουδαίος συγγραφέας των «Μεγάλων προσδοκιών», της «Ιστορίας δύο πόλεων» και τόσων άλλων σημαντικών έργων εντάσσει σε αυτά μικρότερες ιστορίες μυστηρίου, εγκλήματος και φαντασμάτων. Το πρώτο διήγημα αναφέρεται σε μια ιστορία με φάντασμα, το πνεύμα του θύματος που επισκέπτεται τον δολοφόνο του για να τον οδηγήσει στην κρεμάλα. Τα φαντάσματα έχουν την τιμητική τους και στο επόμενο διήγημα, αλλά ιδωμένα ως εκφράσεις των ανησυχιών και των ενοχών του ατόμου, ενώ στο τελευταίο, μια ιστορία εμπνευσμένη από έναν Αγγλο δημοσιογράφο που κατηγορήθηκε ως κατά συρροήν δολοφόνος, ερευνάται αν πίσω από το εξευγενισμένο κρύβεται επιθετικότητα.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

GEORGES SIMENON

Μπέττυ

μετ.: Αργυρώ Μακάρωφ

εκδ. Αγρα

Ο θάνατός σου η ζωή μου. Η Μπέττυ ωστόσο δεν ανήκει στα αστυνομικά έργα του Ζορζ Σιμενόν αλλά στα ψυχολογικά του δράματα. Κατεστραμμένη αλκοολική, η εικοσιοκτάχρονη Μπέττυ θα βρει καταφύγιο στο μπαρ «Τρύπα» όπου την περιμαζεύει η πονόψυχη σαρανταεννιάχρονη Λωρ. Σταδιακά ωστόσο η αρχική σχέση φροντίδας και προστασίας θα ανατραπεί, καθώς χωρίς δισταγμό η Μπέττυ αρχίζει να διεκδικεί τον Μάριο, ιδιοκτήτη της «Τρύπας» και εραστή της Λωρ. Και θα τα καταφέρει να τον σαγηνεύσει. Η Μπέττυ Εταμπλ παίρνει τη θέση της Λωρ και η Λωρ Λαβανσέ πεθαίνει.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΟΦ

Τα φραγκοστάφυλα

μετ.: Χρύσανθος Χρυσάνθου

εκδ. Αρμός

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας φέρνει στον νου με τη συμπεριφορά του κάτι απλό, που όμως υποτιμάται από τους πολλούς: ότι ο καθένας στήνει, διαμορφώνει τη ζωή του σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις του, τα «φραγκοστάφυλά» του δηλαδή. Ο εγωισμός, η υπερβολική φιλοδοξία, η ματαιοδοξία και το κυνήγι της ηδονής οδηγούν το άτομο σε δρόμους επικίνδυνους και καταστροφικούς. Η εγωπάθεια τον απομονώνει από τους άλλους, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνει, κλεισμένος καθώς είναι στο «χρυσό» κλουβί του, τις χαρές της ζωής, την παρουσία του συνανθρώπου, του συντρόφου. Αλλο ένα διήγημα, άλλη μία εικόνα που αποτυπώνει συμπυκνωμένα τα χαρακτηριστικά και τις διαθέσεις της ύπαρξης, του κοινωνικού όντος.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΡΟΝΙΚΟ

W.B. «SANDY» THOMAS

Με τόλμη για την ελευθερία

μετ.: Γιώργος Γ. Σπανός

εκδ. Εν πλω

Στα 1939 ήταν ένας νεαρός τραπεζικός υπάλληλος της Νέας Ζηλανδίας. Η συμμετοχή του όμως στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ανέδειξε έναν γεννημένο στρατιωτικό που έμελλε μάλιστα αργότερα να φθάσει στον βαθμό του στρατηγού και να διοικήσει τις χερσαίες βρετανικές δυνάμεις στην Απω Ανατολή. Αλλά ταυτόχρονα ανέδειξε και έναν εξαιρετικά προικισμένο αφηγητή που εξιστόρησε συναρπαστικά τον βαρύ τραυματισμό του στη Μάχη της Κρήτης, την αιχμαλωσία στο νοσοκομείο της Κοκκινιάς, την απόδρασή του απ’ τη Θεσσαλονίκη, την περιπλάνησή του στο Αγιον Ορος και, τέλος, με τη γενναία συνδρομή των μοναχών, την περιπετειώδη του φυγή στη Μέση Ανατολή.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΘΟΔΩΡΟΣ ΦΕΣΤΑΣ

Ο γέρος που φορούσε ένα καπέλο

πρόλογος: Θωμάς Κοροβίνης

εκδ. Αγρα

Με 33 μικρά διηγήματα κάνει την είσοδό του στην πεζογραφία ο οδοντίατρος στο επάγγελμα Θόδωρος Φέστας. Παλιές ιστορίες, αναμνήσεις από τη δεκαετία του ’60 –ο συγγραφέας είναι γεννημένος το 1959–, αστεία, πειράγματα, οι γειτονιές, ο Εμφύλιος και τα θύματά του. Από τις μικρές συνήθειες των ηρώων του ο Φέστας ανασυστήνει μέσα από τη μελαγχολική αλλά και ζωηρά κωμική μνήμη το πολιτικό και ανθρωπογεωγραφικό πλαίσιο της εποχής. Η Θεσσαλονίκη, οι γύρω περιοχές αλλά και η επαρχία εν γένει είναι στο επίκεντρο των αφηγήσεων, καθώς και η Αθήνα που μέσα από το βλέμμα του έχει χαρακτηριστικά επαρχίας. Αλλά και το καλοκαίρι είναι ο χρόνος που για τον Φέστα οι άνθρωποι διεκδικούν κάτι από τη χαμένη τους αθωότητα.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή