Νέες εκδόσεις

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

AΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΛΟΥΙΣ ΣΕΠΟΥΛΒΕΔΑ

Η ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό

μτφρ.: Αχιλλέας Κυριακίδης

εκδ. Opera

Ο πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας είναι ένας γερμανικός ποιμενικός, ο Πιστός, ο οποίος αφηγείται περιστατικά από την καθημερινότητά του, τις δυσκολίες που περνάει κοντά σε ανθρώπους που του φέρονται βίαια, όταν είναι δεμένος με αλυσίδα σε δέντρο. Περιγράφει, όμως, και τα όνειρά του, τη νοσταλγία του για την εποχή κατά την οποία έπαιζε αμέριμνος με έναν μικρό Ινδιάνο και απολάμβανε τις χαρές της συντροφικότητας. Πρόκειται για έναν ύμνο στη ζωή, τη φιλία, την πίστη στον άλλον, τη γενναιότητα, αλλά και για μια παρομοίωση με όσα ζούνε οι Ινδιάνοι της Χιλής, η φυλή των Μαπούτσε, από την οποία, μάλιστα, κατάγεται ο συγγραφέας. Πικρία, χιούμορ και αγάπη για τη φύση και τον άλλον, τον διαφορετικό.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΦΡΑΦΙΑ

JEROME LEROY

Ο φύλακας άγγελος

μτφρ.: Γιάννης Καυκιάς

εκδ. Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου

Ρομαντικό νουάρ μυθιστόρημα γίνεται; Φαίνεται πως ναι, έτσι τουλάχιστον προκύπτει από το περιπετειώδες θρίλερ του πενηντάχρονου Ζερόμ Λερουά. Διότι ο πολύπειρος πράκτορας Μπερτέ ερωτεύεται ολοκληρωτικά την προικισμένη ωραία μαύρη Καρδιατού Ντιόπ. Και θέτει στην υπηρεσία της όλες του τις δυνάμεις. Και όταν αντιληφθεί πως η Καρδιατού κινδυνεύει όντας αντιμέτωπη με την ακροδεξιά Ανιές Ντορζέλ, θα αναζητήσει τον συγγραφέα Μαρτέν Ζιουμπέρ για να τον κάνει κοινωνό των μυστικών της Μονάδας του, την ίδια ώρα που προστατεύει ως φύλακας άγγελος την ιδανική μορφή της πλατωνικής του ερωμένης.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΠΑΙΔΙΚΟ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΝΤΖΑΡΗ

Μία, το αόρατο κορίτσι

εκδ. Κέδρος

Σε έναν πολύχρωμο κόσμο, διαιρεμένο σε «κάστες» ανάλογα με τα χρώματα των ανθρώπων, η εννιάχρονη Μία είναι διάφανη, δηλαδή άχρωμη, και περιθωριοποιημένη. Αυτό είναι ήδη σκληρό, αλλά δεν είναι τίποτε μπροστά στην απάνθρωπη «Επιχείρηση Ασήμι», που εξαπολύει τους Χρωμονόμους και τους Χρωματατζήδες εναντίον των διάφανων παιδιών, τα συλλαμβάνει και κανείς δεν ξανακούει τίποτε γι’ αυτά. Η Μία θα το σκάσει, θα αντισταθεί, θα συλληφθεί, θα οργανώσει και πάλι την απόδραση, μαζική αυτή τη φορά. Καλοφτιαγμένη, πρωτότυπη περιπέτεια φαντασίας με ρυθμό και μπόλικο σασπένς, από τη μαθηματικό Δέσποινα Μάντζαρη για παιδιά από 10 ετών.

ΜΑΡΙΑ ΤΟΠΑΛΗ

ΔΟΚΙΜΙΟ

ΛΕΩΝ ΤΟΛΣΤΟΪ

Για τον Σαίξπηρ και το δράμα

εισαγωγή-μτφρ.: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου,

εκδ. Ποικίλη Στοά

Ο Σαίξπηρ που τα «είπε όλα» με τρόπο ποιητικό, σαφή, υπαινικτικό, πολλές φορές καλλιτεχνικά χαώδη, αμφισβητήθηκε από αρκετούς συγγραφείς και κριτικούς, με ιδιαίτερη περίπτωση αυτήν του Λ. Τολστόι, ο οποίος, στην πολεμική του για το έργο του μεγάλου δραματουργού, αναλύει λεπτομερώς τον «Βασιλιά Ληρ». Για τον Τολστόι, η αλήθεια βρίσκεται στο θρησκευτικό θέατρο, το οποίο επηρεάζει το άτομο και του προσφέρει ηθικά ερείσματα. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το κείμενο του Τζορτζ Οργουελ «Ο Ληρ, ο Τολστόι και ο τρελός», που φιλοξενείται ως παράρτημα.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ROBERTO BOLANO

Το παγοδρόμιο

μτφρ.: Κρίτων Ηλιόπουλος

εκδ. Aγρα

Πρώτο έργο του Χιλιανού δημιουργού του σπουδαίου μυθιστορήματος «2666» Ρομπέρτο Μπολάνιο, «Το παγοδρόμιο» (1993) περιέχει εν σπέρματι κομμάτια από την τεχνική που επρόκειτο να τον οδηγήσουν στις μεταγενέστερες υποβλητικές μυθοπλασίες του. Ενας Μεξικανός ποιητής που ζει παράνομα σε μια τουριστική ισπανική πόλη, ένας απογοητευμένος Χιλιανός συγγραφέας και ένας ερωτευμένος δημόσιος υπάλληλος μιλούν διαδοχικά για αγάπες, αυταπάτες, απογοητεύσεις και τον θάνατο. Και ο Μπολάνιο μας αιχμαλωτίζει με εκείνη την υπέροχη σκηνή όπου αποκαλύπτεται αναπάντεχα το απομονωμένο παγοδρόμιο στα ερείπια μιας βίλας – του Παλατιού Μπενβινγκούτ.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή