Νέες εκδόσεις

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΟΚΙΜΙΟ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ

Ο στεναγμός των πενήτων

εκδ. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Η δύναμη του παπαδιαμαντικού έργου, η αδιάπτωτη επικαιρότητά του και η σθεναρή του αντίσταση στην εύκολη ερμηνεία οφείλονται στο ότι στον πυρήνα του εμπεριέχει πολλά απ’ τα βαθύτερα χνάρια της ελληνικής ταυτότητας. Στον τόμο των δεκαέξι στιβαρών δοκιμίων του, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης αποπειράται να δώσει απαντήσεις στα εξαιρετικά δύσκολα ερωτήματα που θέτει το παπαδιαμαντικό κείμενο: ποιους λόγους έχει ο σημερινός αναγνώστης να διαβάζει τον Παπαδιαμάντη στη δυσπρόσιτη λόγια γλώσσα του, ποιο είναι το ποιόν του χριστιανισμού του, ποια η σημασία του εκτενούς μεταφραστικού έργου του και ποιοι οι λόγοι της απόρριψής του από τον μεγάλο ιστορικό – γραμματολόγο Κ.Θ. Δημαρά;

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

ΚΟΡΝΕΛ ΟΥΛΡΙΤΣ

Ο μαύρος άγγελος

μτφρ.: Ανδρέας Αποστολίδης

εκδ. Μέδουσα

«Ο μαύρος άγγελος» πρωτοκυκλοφόρησε στα ελληνικά το 1989. Η αφήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο και παρουσιάζει την οπτική γωνία της συζύγου του κεντρικού ήρωα, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο με την κατηγορία ότι σκότωσε την ερωμένη του. Ολοι πιστεύουν στην ενοχή του εκτός από τη γυναίκα του, τον «άγγελό» του, η οποία τον αγαπάει, πιστεύει σ’ αυτόν, αλλά και νιώθει να χάνει τον κόσμο κάτω από τα πόδια της όταν έρχεται στο φως η κατηγορία εναντίον του συζύγου της. Και τότε αναλαμβάνει δράση, για να αποδείξει την αθωότητά του και να τον σώσει από την εκτέλεση.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΤΖΟΖΕΦ ΚΟΝΡΑΝΤ

Ο άποικος της Μάλατα

μτφρ.: Νάσια Ντινοπούλου

εκδ. Ροές

Τα καράβια, οι ωκεανοί, οι καταιγίδες, τα ναυάγια είναι ένα έξοχο δραματικό σκηνικό στο σύμπαν του Τζόζεφ Κόνραντ, το οποίο όμως σφραγίζει την ψυχή και τη μοίρα των χαρακτήρων, έτσι που στο τέλος να μιλάμε για καθαρή εσωτερική περιπέτεια. Στη συγκεκριμένη νουβέλα, ο Κόνραντ μας μεταφέρει σε μια μικρή αποικιακή πόλη και σε ένα φανταστικό νησί στον Νότιο Ειρηνικό, τη Μάλατα, όπου ένας άνδρας και μια γυναίκα έρχονται κοντά σε μια κομβική στιγμή για τις ζωές και των δύο. Την έκδοση συμπληρώνει εν είδει επιμέτρου ένα ενδιαφέρον κείμενο του Sylvain Roumette που φωτίζει πτυχές της σχέσης του Κόνραντ με το γυναικείο φύλο.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Αικατερίνη Κουμαριανού, σελίδες για τη ζωή και το έργο της.  (Συλλογικό έργο)

εκδ. Μουσείο Μπενάκη

Στον τόμο παρουσιάζονται οι ομιλίες που εκφωνήθηκαν στο Μουσείο Μπενάκη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της ιστορικού Αικατερίνης Κουμαριανού (1919-2012) «Ανθρωποι και ιδέες. Κείμενα για τον Διαφωτισμό και τον ελληνικό κόσμο (18ος -20ός αι.)». Συνεργάστηκε με τον Κ. Θ. Δημαρά, συμμετείχε στην ίδρυση του Ομίλου Μελέτης του Ελληνικού Διαφωτισμού και του περιοδικού « Ο Ερανιστής». Την απασχόλησαν θέματα που είχαν σχέση με την προεπαναστατική περίοδο του νεότερου ελληνισμού, ενώ το όνομά της συνδέθηκε με τη μελέτη του ελληνικού Τύπου.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΟΙΗΣΗ

ΤΖΕΪΜΣ ΡΑΪΤ

Ηλιοθεραπεία στο σούρουπο

μτφρ.: Μαρία Κατσοπούλου

εκδ. www.vakxikon.gr

«Το άδειο συντριβάνι γεμίζει τον αέρα/με ψιχάλες που κοσμούν τις γυναικείες κόμες…», «Εχοντας επίγνωση των καλοκαιρινών φαντασμάτων που εγείρονται…». Θαυμαστής του φυσικού κόσμου και εκφραστής του πόνου που εμπεριέχει, ερευνητής του σκότους που περιβάλλει το πάσχον «εγώ» και ιεροφάντης που αποσκοπεί στη λογοτεχνική παρηγορία, ο Τζέιμς Ράιτ (1927-1980) πειραματίστηκε με πολλούς τρόπους γραφής, συνδυάζοντας τις ρεαλιστικές αποτυπώσεις με τις υπερεαλιστικές υπερβάσεις. Το παρόν τομίδιο αποτελεί ένα ανθολόγιο ποιημάτων αντλημένων από τη συλλογή Collected Poems, η οποία τιμήθηκε με Πούλιτζερ.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή