Νέες εκδόσεις

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΡΙΛΕΡ

ΠΟΛΑ ΧΟΚΙΝΣ

Το κορίτσι του τρένου

μτφρ.: Αναστάσιος Αργυρίου

εκδ. Ψυχογιός

Ενα ιδιαίτερο ψυχολογικό θρίλερ, το οποίο εξακολουθεί να είναι best seller στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη και γίνεται υπό μορφήν ημερολογιακών σημειώσεων από τρεις γυναίκες που συνδέονται με κάτι ισχυρό: τον έρωτα για το ίδιο πρόσωπο. Η πρώτη, αλκοολική και άνεργη, ακολουθεί την ίδια διαδρομή με το τρένο προς το Λονδίνο, καθημερινά. Από μακριά παρακολουθεί το σπίτι όπου τώρα μένει ο πρώην σύζυγός της με τη γυναίκα με την οποία την απάτησε και το παιδί τους, ενώ την ενδιαφέρει και ακόμα ένα ζευγάρι που της φαίνεται ευτυχισμένο. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι όπως παρουσιάζονται και ένα μυστικό θα τα ανατρέψει όλα.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Αρχαϊκές μητέρες

Η διαχρονία του αρχαίου δράματος στο έργο του Αλ. Παπαδιαμάντη και του Γ. Βιζυηνού

εκδ. Εκκρεμές

Ενδιαφέρουσα μελέτη που συνδέει το μητρικό πρότυπο με τον μύθο, αλλά και την ψυχανάλυση, την αρχαία τραγωδία, την αρχαιοελληνική παράδοση και τη νέα ελληνική λογοτεχνία. Εξετάζεται ο ρόλος της αρχαϊκής μητέρας, η οποία γίνεται ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε ό,τι συνιστά η δημοκρατία, το θέατρο και η φιλοσοφία. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται και η σύνδεση της «μητέρας» με το έργο του Αλ. Παπαδιαμάντη και του Γ. Βιζυηνού, καθώς εξετάζονται οι δεσμοί του τόπου, οι επιρροές, οι συνέχειες και οι ανακολουθίες του μύθου, της λογοτεχνίας και της ιστορίας.

Χρυσα Σπυροπουλου

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

FRIEDRICH DURRENMATT

H πτώση και άλλες ιστορίες

μτφρ.: Βασίλης Πατέρας

εκδ. Ροές

Μια σύμπτωση προξενεί θυελλώδεις εξελίξεις στο Κρεμλίνο. Αρρωστος ή συλληφθείς; Η απουσία του υπουργού Ο από τη μυστική σύναξη των 14 παλατιανών που κυβερνούν μια φανταστική επικράτεια προκαλεί θεαματικά αποτελέσματα. Καθώς τα γεγονότα οδηγούν σε κρίση κι η κρίση σε επαναστατικές ρήξεις, ταυτόχρονα αποκαλύπτονται κι όλες οι μικρότητες κι η διαφθορά των ηγετών. Σατιρικός, σαρκαστικός και ανατρεπτικός, ο Ελβετός Φρίντριχ Ντίρενματ (1921-1990) δημιουργεί μια πλοκή που θα μπορούσε να εκτυλιχθεί οπουδήποτε – στο Κρεμλίνο, στο Πεντάγωνο ή στα άδυτα της μαφίας. Ο τόμος περιλαμβάνει ακόμα τρία διηγήματα.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Η δικτατορία των συνταγματαρχών

και η αποκατάσταση της δημοκρατίας

εκδ. Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων

Σαράντα χρόνια από το τέλος της επταετίας 1967-1974 αποτελούν ικανό διάστημα για μια νηφάλια στάθμιση των ολέθριων συνεπειών της κατάπτυστης δικτατορίας και των πρώτων βημάτων που πραγματοποιήθηκαν για τη δημοκρατική αποκατάσταση. Σε συνέδριο που διοργάνωσε το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων το 2014, τριάντα πέντε μελετητές συζήτησαν γύρω από την εσωτερική διακυβέρνηση της δικτατορίας των συνταγματαρχών, την εξωτερική πολιτική της, τις δίκες των αντιστασιακών, τις μεταπολιτευτικές δράσεις και τα σοβαρά διλήμματα, καθώς και τα βήματα για την ελληνική επανένταξη στο διεθνές σύστημα.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

PETER HARRISON

Η Πτώση και η ανάδυση της Επιστήμης

μτφρ.: Κωνσταντίνος Τάκης

εκδ. Ροπή

Κατά κανόνα, οι δρόμοι της θρησκείας και της επιστήμης δεν τέμνονται. Λίγοι είναι οι θεολόγοι, και ακόμα λιγότεροι οι επιστήμονες, που εντοπίζουν κοινές θέσεις και σχέσεις. Ο Βρετανός καθηγητής Πίτερ Χάρισον, στο απολαυστικό αυτό ανάγνωσμα, ανατρέχει στο πώς οι πρώτες επιστημονικές αναζητήσεις, τον 16ο-17ο αιώνα, θεμελιώθηκαν πάνω σε γερά εδραιωμένες αντιλήψεις σχετικά με το προπατορικό αμάρτημα και τις συνέπειές του για τη ζωή του ανθρώπου. Ουσιαστικά, ο συγγραφέας μάς δείχνει πώς η θρησκεία, ως πολιτισμικό αποτύπωμα, καθόρισε έως ένα βαθμό τη μεγάλη επιστημονική επανάσταση στη Δύση.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή