Notebook

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεταμοντέρνα ακαδημία

Η Σουηδική Ακαδημία απέδειξε ότι είναι όντως… σουηδική και όπως η χώρα, έτσι και εκείνη αφουγκράζεται την εποχή. Μετά την περυσινή βράβευση της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, η οποία κινείται στα όρια της λογοτεχνίας, η ακαδημία Νομπέλ βραβεύει τώρα τον Μπομπ Ντίλαν, και καθιστά σαφές στο παγκόσμιο κοινό ότι αποδέχεται μια πιο διευρυμένη εκδοχή της λογοτεχνίας. Η βράβευση του Αμερικανού τραγουδοποιού είναι, αφενός, ένα σχόλιο ότι η ποπ κουλτούρα μπορεί να έχει ποιότητα και, αφετέρου, κάτι ακόμη σημαντικότερο, καταδεικνύεται ότι ο μεταπολεμικός κόσμος επαναξιολογείται με νέα εργαλεία. Στην υγειά σου, Μπομπ, κι ας μη σ’ ακούω πια!

Το μυθιστόρημα υπάρχει

Ο Τζέιμς Γουντ είναι ένας από τους σπουδαιότερους κριτικούς και θεωρητικούς λογοτεχνίας του αγγλοσαξονικού κόσμου. Μάλιστα, είναι τόσο επιδραστικός ο λόγος του, που έχει δημιουργηθεί μπλογκ με την ονομασία «Contra James Wood»! Το πρόσφατο κείμενό του στον New Yorker για το βιβλίο «All that man is» του David Szalay, το οποίο πραγματεύεται εννέα άνδρες σε κρίση, είναι ένα μεγάλο σεμινάριο για τη δομή του μυθιστορήματος σήμερα και για τα όρια της φόρμας του. Στον δυτικό κόσμο έχουν πάψει να αναρωτιούνται εάν υπάρχει μυθιστόρημα – έχουν περάσει στο στάδιο που εξερευνούν τις νέες του μορφές. Στη Βιλαρίμπα ακόμα τρίβουν…

Ο πρώτος βιβλιοπώλης

Κρατήστε το όνομα Τζέιμς Λάκινγκτον (1746-1815). Είναι ο Λονδρέζος έμπορος που με το πάλαι ποτέ διάσημο βιβλιοπωλείο του «The Temple of the Muses» έφερε τα πάνω κάτω. Πώς; Πρώτον, έδωσε τη δυνατότητα στους πελάτες ν’ αγοράζουν επί πιστώσει· δεύτερον, αγόραζε τεράστιες ποσότητες βιβλίων, ώστε να μπορεί να πουλάει μαζικά σε χαμηλή τιμή· τρίτον, έπεισε τους πελάτες, αρνούμενος οποιοδήποτε παζάρι, ότι αγόραζαν στη χαμηλότερη τιμή της αγοράς. Σε λίγο καιρό, το βιβλιοπωλείο του είχε γίνει κέντρο διερχομένων αναγνωστών. The rest is history.

Η βιβλιοθήκη των αστέγων

Ενα λευκό βαν κυκλοφορεί στους δρόμους του Λονδίνου. Σταματάει έξω από προκαθορισμένα σημεία περιμένοντας τους αστέγους της βρετανικής πρωτεύουσας. Μέσα σε μία ημέρα, μέχρι και 20 άτομα μπορεί να περάσουν μια βόλτα από την κινητή βιβλιοθήκη της οργάνωσης Quaker Homeless Action, για να δανειστούν ή να επιστρέψουν βιβλία. Εδώ και 17 χρόνια, η οργάνωση φροντίζει για την ψυχαγωγία περίπου χιλίων αστέγων του Λονδίνου ετησίως. Για όσους ο «κανονικός» ύπνος είναι πολυτέλεια, ένα βιβλίο μπορεί να γίνει ήσυχη στέγη, έστω για όσο κρατάει η ανάγνωση.

Μια αμερικανική ιστορία

Στο Boston Review δημοσιεύθηκε μία, ας την πούμε έτσι, ιστορία του Γκρέγκορι Τζόουνς-Κατς, που λέει μια ιστορία για την Αμερική μέσω… Ντεριντά. Το χιουμοριστικό κομμάτι της ιστορίας αυτής είναι οι αναφορές στον Γάλλο αποδομιστή, ο οποίος μπορεί, μεν, να ήταν ο Ευρωπαίος, ωστόσο ο αποδομισμός είναι ιθαγενής θεωρία της Αμερικής, αφού από τη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία πέρασε σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής, σαν αράχνη: πολιτική, συνταγές μαγειρικής, μόδα… Αυτή είναι η απόλαυση της κριτικής στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν ορρωδεί προ ουδενός!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή