«Ψαχουλεύοντας» τη βιβλιοθήκη της ΤτΕ

«Ψαχουλεύοντας» τη βιβλιοθήκη της ΤτΕ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν πριν από λίγες ημέρες η «Κ» δημοσίευσε μια φωτογραφική περιήγηση στα άδυτα του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος, το θέμα ήταν το δημοφιλέστερο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας. Δικαίως. Το αρχιτεκτόνημα που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στην καρδιά της Αθήνας ξυπνάει τον θαυμασμό και την περιέργεια όχι μόνον επειδή στεγάζει τον κορυφαίο οικονομικό θεσμό του κράτους, αλλά και διότι η πρόσβαση είναι ελεγχόμενη για λόγους ασφαλείας.

Ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε το 1933 και σταδιακά έγινε η επέκτασή του μέχρι το 1982. Το 1989 το υπουργείο Πολιτισμού αναγνώρισε την αρχιτεκτονική και αισθητική του αξία, κηρύσσοντάς το ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Και αν πάντα θέλατε να περάσετε την πόρτα του αλλά δεν ξέρατε πώς, η ίδια η Τράπεζα, σε ένα πνεύμα εξωστρέφειας που συνάδει με τη φιλοσοφία του σημερινού διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, δίνει ορισμένες ευκαιρίες για να δείτε κάποια τμήματά του. Ετσι, εκτός από τις διαλέξεις πολιτισμού που έγιναν πέρυσι με μεγάλη επιτυχία και θα συνεχιστούν και φέτος, αύριο Πέμπτη οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επισκεφθούν τη μοναδική βιβλιοθήκη του κτιρίου, καθώς διοργανώνεται Open Day από τις 09.00 έως τις 15.30.

Οπως μας εξηγεί η προϊσταμένη της βιβλιοθήκης Εύα Σεμερτζάκη, όλοι οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στη βιβλιοθήκη και το πολύτιμό της περιεχόμενο, αλλά είναι η πρώτη φορά που το ίδιο το ίδρυμα κάνει μια ανοικτή πρόσκληση στο ευρύ κοινό για να γνωρίσει καλύτερα μερικούς από τους θησαυρούς της. Αλλωστε, πρόκειται για την αρτιότερη οικονομική βιβλιοθήκη της χώρας, η οποία ανοίγει τις πόρτες της, με σκοπό να παρουσιάσει το εύρος των συλλογών της και να πληροφορήσει για τις υπηρεσίες της που δεν απευθύνονται μόνο στους εργαζομένους στην Τράπεζα, αλλά σε όλους τους ενδιαφερομένους.

Στο πλαίσιο του Open Day θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για το κοινό από τους βιβλιοθηκονόμους της βιβλιοθήκης και θα παρουσιαστούν σημαντικές εκδόσεις για την οικονομική επιστήμη και την ελληνική οικονομία, πρώτες εκδόσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και οι σπάνιες εκδόσεις που φιλοξενεί στα βιβλιοστάσιά της. Θα παρουσιαστούν επίσης οι πολυάριθμες ηλεκτρονικές πηγές και οι νέες υπηρεσίες αναζήτησης, που την καθιστούν πρωτοπόρο στον τομέα αυτό.

«Πρόκειται για μια υβριδική βιβλιοθήκη με 180.000 τόμους και περιοδικά αλλά και ηλεκτρονική οντότητα, μιας και ο κατάλογός μας υπάρχει στο Διαδίκτυο. Ηδη δεκάδες άτομα έχουν κάνει ηλεκτρονική κράτηση για τις ξεναγήσεις που έχουν προγραμματιστεί για αύριο, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και από την πλευρά του κόσμου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια βιβλιοθήκη δεν είναι μόνο τα βιβλία της αλλά ολόκληρη η ατμόσφαιρά της και αυτό νομίζω ότι κάνει την δική μας μοναδική», λέει η Eύα Σεμερτζάκη.

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 12.00, στις 14.00 και, αν υπάρξει αρκετή προσέλευση, μπορεί να προστεθεί ακόμη μία. Η συμμετοχή σε αυτές θα γίνεται κατόπιν δήλωσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] (αν θέλετε απλώς να μπείτε χωρίς να βρεθείτε σε ξενάγηση, δεν χρειάζεται να στείλετε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου). Η πρόσβαση στη βιβλιοθήκη γίνεται από την είσοδο της Τράπεζας της Ελλάδος, στη γωνία των οδών Εδουάρδου Λω και Πανεπιστημίου. Για την είσοδο στο κτίριο είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή