Πτωχοί… τω χρήματι

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο κι αν γκρινιάζουν διάφοροι Ελληνες συγγραφείς για το γεγονός ότι δεν μπορούν να ζήσουν από τα βιβλία τους, ένα κάπως «ανακουφιστικό» νέο έρχεται από τη Βρετανία, αλλά ας μη βιαστούν να χαρούν. Παρά την άνοδο των πωλήσεων, όπως δείχνει η ετήσια έκθεση της Εταιρείας Συγγραφέων της Γηραιάς Αλβιώνος (Society of Authors), τα έσοδα από τις πωλήσεις για τους συγγραφείς ανέρχονται, κατά μέσον όρο, στις 12.500 λίρες (περί τις 14.000 ευρώ). Αυτό το ποσό, βεβαίως, για το κόστος ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανεπαρκές.

Η Λουσίντα Χόκσλεϊ, μέλος της διοικούσας επιτροπής της Εταιρείας Συγγραφέων, δήλωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν όσα μέτρα είναι απαραίτητα για να καταστεί δικαιότερη η ζωή των συγγραφέων. «Από προσωπική εμπειρία, γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι να είσαι δημιουργικός όταν βρίσκεσαι σε πανικό για τα οικονομικά σου, ανησυχείς για το νοίκι και ταυτόχρονα προσπαθείς να αντεπεξέλθεις στις απαιτήσεις του εκδότη σου», δήλωσε η ίδια στον Guardian.

Τι μας δείχνει, όμως, όλο αυτό; Αφενός, ότι, παρά τα παράπονα για πτώση των εσόδων από τις πωλήσεις, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο αναγνωστικό κοινό, το οποίο η πολιτεία, οι εκδότες και οι συγγραφείς, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, φροντίζουν – εξάλλου, το βιβλίο είναι μία από τις βαριές βιομηχανίες του νησιού, αφού μόνο το 2015 τα έσοδα από την πώληση βιβλίων έφθασαν τα 4,4 δισ. λίρες. Αφετέρου, υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός που παρακολουθεί τι συμβαίνει στον χώρο του βιβλίου και όχι μόνον από πλευράς παραγωγής, αλλά και ανταπόδωσης. Το κυριότερο; Εκεί λογίζεται ο συγγραφέας επαγγελματίας και όχι χομπίστας.

Για να γκρινιάξουμε λίγο κι εμείς, αντιλαμβανόμαστε από ποιο επίπεδο και πέρα γίνεται αυτή η κουβέντα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθήσουμε να συγκρίνουμε την κατάσταση στη Βρετανία με αυτή στην Ελλάδα, όπου οι συγγραφείς που ζουν από τα βιβλία τους είναι ελάχιστοι (κι ας μην αναφέρουμε τι είδους βιβλία γράφουν οι περισσότεροι), εκδότες ασχολούνται με τα χρήματα που θα ζητήσουν από τους επίδοξους συγγραφείς για να εκδώσουν τα βιβλία τους και, όπως έλεγε ο Θωμάς Γκόρπας, «οι μισοί Ελληνες γράφουν ποίηση και οι άλλοι μισοί δεν διαβάζουν τίποτα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή