Βαγγέλης Γκούφας, ένας επίμονος γραφιάς

Βαγγέλης Γκούφας, ένας επίμονος γραφιάς

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, ο Βαγγέλης Γκούφας, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 91 ετών, εξέδωσε ποιητικές συλλογές, έγραψε για το θέατρο, το ραδιόφωνο, το σινεμά και την τηλεόραση, δημιούργησε τον θεατρικό σχηματισμό «Δωδέκατη Αυλαία» και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ενωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Ωστόσο, στη συνείδηση του κοινού θα μείνει αξέχαστος, πάνω από όλα, για τους στίχους των τραγουδιών που έγραψαν ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Ξαρχάκος και άλλοι μεγάλοι συνθέτες για επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου. Ανάμεσά τους, το «Ονειρο δεμένο» από τη «Λόλα» (1964) του Ντίνου Δημόπουλου, το «Χάθηκε το φεγγάρι» που τραγούδησε η, άσημη ακόμη, Βίκυ Μοσχολιού στο φινάλε της ίδιας ταινίας, «Τα δάκρυά μου είναι καυτά» από το «Ταξίδι» (1962) με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Νίκο Κούρκουλο, σε σενάριο του ίδιου του Γκούφα, καθώς και «Το σύννεφο έφερε βροχή» από το φιλμ «Η Λίζα και η άλλη» (1961), επίσης σε δικό του σενάριο. Γεννημένος στην Αθήνα το 1922, διέκοψε τις σπουδές του στη Νομική εξαιτίας της Κατοχής, ενώ μετά τα Δεκεμβριανά συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Ελ Ντάμπα στην Αίγυπτο.

Τη δεκαετία του ’50 ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, αλλά σταδιακά αφοσιώθηκε στη συγγραφή θεατρικών και ραδιοφωνικών κειμένων, κερδίζοντας την αναγνώριση χάρη σε ραδιοφωνικές σειρές όπως το «Πικρή μικρή μου αγάπη». Σύντομα άρχισε να συνεργάζεται με σημαντικούς σκηνοθέτες του σινεμά, μεταξύ των οποίων ο Ντίνος Δημόπουλος και ο Νίκος Κούνδουρος, ενώ έγραψε το σενάριο για 16 τηλεοπτικές σειρές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή