Notebook

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολιβερ Τουίστ με σκέιτμπορντ

Στο άκουσμα του ονόματος «Ολιβερ Τουίστ», το μυαλό των περισσοτέρων πηγαίνει σε δύο πράγματα: είτε στο κλασικό βιβλίο του Τσαρλς Ντίκενς (1838) είτε στην κλασική ταινία μιούζικαλ του σερ Κάρολ Ριντ (1968). Σε λίγο καιρό, θα πηγαίνει και σε ένα τρίτο· ο γνωστός hip-hopper Ice Cube, που πλέον τον ελκύει το σινεμά, ξαναγράφει, ως συν-συγγραφέας, τον «Ολιβερ Τουίστ» όπως πολύ καλά γνωρίζει: με χιπ-χοπ διάθεση, μεταφερμένο στο σήμερα. Ολιβερ με σκέιτμπορντ…

Ενας Νίτσε αληθινά ποπ

«Τι συνέβη και ο φιλόσοφος, που υπερασπίστηκε τη “χαρούμενη επιστήμη” και έγραψε επιστολές προς την οικογένεια και τους φίλους του λέγοντάς τους να πάψουν να είναι αντισημίτες, μετατράπηκε σε ίνδαλμα των ναζί και των λυπημένων εφήβων;». Αυτό αναρωτιούνται στο βιντεάκι τους για τον Νίτσε οι Σον Αριε-Λέρερ και Ντάνιελ Χάμπερτ. Στο διάρκειας περίπου εννιάμισι λεπτών κλιπ, οι δημιουργοί εξηγούν, με αποσπάσματα ταινιών, βιβλίων κ.λπ., πόσο λάθος προσλήφθηκε ο Γερμανός φιλόσοφος από την ποπ κουλτούρα. Οι δύο σκηνοθέτες και σεναριογράφοι, με τον απλούστερο τρόπο, παραδίδουν μαθήματα αυθεντικής νιτσεϊκής φιλοσοφίας, όπως ακριβώς αρμόζει στην αυθεντική ποπ. Δείτε εδώ: tinyurl.com/hpl9tpt.

«Αγαπητέ Ουόλτ Ουίτμαν»

Τέσσερα ολόκληρα χρόνια χρειάστηκε ο Μπραμ Στόκερ, από το 1872 ώς το 1876, για να στείλει τελικά την επιστολή που είχε ετοιμάσει για τον αγαπημένο του ποιητή, που δεν ήταν άλλος από τον Ουόλτ Ουίτμαν. Σε ένα παραλήρημα θαυμασμού, ο Ιρλανδός συγγραφέας του «Δράκουλα» γράφει μία –σχεδόν ερωτική– επιστολή στον έξοχο Αμερικανό ποιητή. Αυτό αποκαλύπτει η πλήρης βιογραφία του Στόκερ που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες, αποτέλεσμα της έρευνας του Ντέιβιντ Σκαλ, υπό τον τίτλο «Something in the blood» (εκδ. Liveright). Το αν η απάντηση του Ουίτμαν –σαφώς συντομότερη, αφού η υγεία του είναι κλονισμένη– ήταν αντάξια της τετραετούς υπομονής του υπερενθουσιώδους Στόκερ δεν θα το μάθουμε ποτέ…

Λέξεις που αναβοσβήνουν

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στη διαρκώς διευρυνόμενη βιβλιογραφία των διαδραστικών βιβλίων είναι το «The Seers Catalog» του Σον Μάικλς. Είναι ένα νουάρ μυθιστόρημα, στο οποίο εμφανίζονται λέξεις που αναβοσβήνουν και είναι σύνδεσμοι. Ετσι, ο αναγνώστης επιλέγει εκείνος σε ποια λέξη θα κλικάρει και σε ποια όχι, επιλέγοντας ταυτόχρονα ο ίδιος την εξέλιξη της ιστορίας. Με πολλά γραφικά, μουσική και, αυτονόητα, λέξεις, ο Σον Μάικλς ανοίγει τους ορίζοντες της λογοτεχνίας σε μια μορφή που στο μέλλον μπορεί να είναι πολύ διαδεδομένη: εκείνη που σε μεταφέρει, κυριολεκτικά πια, σε έναν άλλο κόσμο.

Στον… αδιάβαστο

Ενα από τα πιο συγκινητικά blogs σχετικά με τη λογοτεχνία είναι το «Writers no one reads» (σε ελεύθερη μετάφραση: «Συγγραφείς που πάνε… αδιάβαστοι»). Ο διαχειριστής του ιστολογίου επιτελεί μάλλον κοινωνικό έργο, αφού βγάζει από την αφάνεια κείμενα που πέρασαν απαρατήρητα στη λήθη· όχι, όμως, για πάντα, αφού κάποιος ανέλαβε να τα διασώσει. Η «αδιάβαστη βιβλιοθήκη» παρουσιάζει βιβλία από ένα ευρύ φάσμα τομέων και, επίσης, από διάφορες χώρες (writersnoonereads.tumblr.com).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή