Νέες εκδόσεις

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ 

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΣΦΥΡΙΔΗΣ

Τα κοινωνικά

επιμέλεια: Σωτηρία Σταυρακοπούλου

εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, σελ. 502

Ο Θεσσαλονικιός Περικλής Σφυρίδης  (γενν. 1933) είναι ένας σημαντικός ρεαλιστής πεζογράφος ήρεμης φωνής και καθαρών περιγραμμάτων, που συχνά τροφοδότησε το υλικό της τέχνης του απ’ τα βιώματα της καθημερινότητάς του. Η φιλόλογος Σωτηρία Σταυρακοπούλου χώρισε τη διηγηματογραφική παραγωγή του δημοσιευμένη στην τεσσαρακονταετία 1977-2016 σε τρεις θεματικές ενότητες: τα «Ερωτικά», τα «Ζωοφιλικά» και τα «Κοινωνικά». Ο σημερινός τρίτος τόμος, «Κοινωνικά», περιλαμβάνει πενήντα επτά διηγήματα με αντικείμενο τη θητεία του συγγραφέα στο ιατρικό επάγγελμα καθώς και κοινωνικά θέματα παρμένα απ’ τη ζωή του.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ

ΛΙΛΑ ΚΑΡΑΔΗΜΑ

Χορεύουμε;

Η διαδρομή μιας σχέσης μέσα από μια ψυχαναλυτική ματιά πρόλογος: Ματθαίος Γιωσαφάτ

εκδ. Αρμός, σελ. 134

Η σχέση και δη ο γάμος είναι το πιο δύσκολο κομμάτι για τους ψυχαναλυτές-ψυχοθεραπευτές. Εκεί αναδεικνύονται τα δυναμικά της πρώτης οικογένειας, προβάλλονται αρχαϊκά μοτίβα και ανάγκες και, επιπλέον, η θέση του θεραπευτή συχνά είναι επισφαλής, γιατί τα ζευγάρια πάντα ασυνείδητα «παίζουν» μέσω της ρήξης και της αποδόμησης. Το «Χορεύουμε» περιγράφει διάφορους τύπους ζευγαριών σύμφωνα με την ψυχολογική τους ανάπτυξη. Με μια ενδελεχή έρευνα της βιβλιογραφίας, η Καραδήμα καλύπτει ένα κενό στην ελληνική έρευνα του γάμου.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΗΘΙΚΗ

ΜICHAEL J. SANDEL

Τι δεν μπορεί να αγοράσει το χρήμα

μτφρ.: Μιχάλης Μητσός

εκδ. Πόλις, σελ. 314

Είναι στον κόσμο μας όλα για πούλημα; Ή υπάρχουν ορισμένα ηθικά και συλλογικά αγαθά που το χρήμα δεν μπορεί να αγοράσει; Εξαρτάται, απαντά ο πολιτικός φιλόσοφος Μichael J. Sandel από το πώς ονειρευόμαστε τον βίο μας. Σε μια εποχή που οι ανισότητες αυξάνονται, η εμπορευματοποίηση των πάντων οδηγεί τους εύπορους να ζουν χωριστά από τους υπόλοιπους. Και αυτό δεν είναι καλό για τη δημοκρατία. Το δημοκρατικό πολίτευμα δεν απαιτεί μεν απόλυτη ισότητα, απαιτεί όμως μια κοινή ζωή, γιατί μόνον έτσι μαθαίνουμε να διαπραγματευόμαστε, να λύνουμε τις διαφορές μας και να ενδιαφερόμαστε για το κοινό καλό. 

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΚΟΜΙΚ

STIEG LARSSON, SYLVAIN RUNBERG, JUAN HOMS

Millenium 3 – Το κορίτσι στη φωλιά της Σφήγκας

μτφρ.: Χριστίνα Μανιά

εκδ. Ψυχογιός, σελ. 128

Με το «Κορίτσι στη φωλιά της Σφήγκας» ολοκληρώνεται η μεταφορά της τριλογίας Millenium σε κόμικς. Οι δημιουργοί διατήρησαν τη βασική αφηγηματική γραμμή του πρωτοτύπου, ωστόσο δούλεψαν με ελευθερία, προσθαφαιρώντας καταστάσεις και αλλάζοντας την πλοκή. Εχτισαν στα μέτρα τους το δικό τους λιτό σενάριο, που αδυνατεί βέβαια να αποδώσει τη μαεστρικά δομημένη πολυπλοκότητα των κειμένων του Σουηδού Στιγκ Λάρσον, ωστόσο καταφέρνει να απεικονίσει τη δραματικότητα της σκληρής ιστορίας και να σκιαγραφήσει ένα σκοτεινό περιβάλλον. Οπου προέχει η Λίσμπετ Σαλάντερ, μια ηρωίδα ανυπότακτη, περιθωριακή και εντυπωσιακή.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

EDGAR ALLAN POE

Η αφήγηση του Αρθουρ Γκόρντον Πιμ από το Ναντάκετ

μτφρ.: Πολύκαρπος Πολυκάρπου

εκδ. Gutenberg, σελ. 510

Πρόκειται για μια συναρπαστική ναυτική περιπέτεια, ένα οδοιπορικό στο ασυνείδητο. Δύο φίλοι, μεθυσμένοι, ο νεαρός Αρθουρ Γκόρντον Πιμ και ο Αύγουστος, σαλπάρουν και ξεκινούν το ταξίδι στο άγνωστο, ζουν απροσδόκητες καταστάσεις, ναυάγια, εξεγέρσεις, κανιβαλισμούς, και εισέρχονται «βαθύτερα στην καρδιά του σκότους», ενώ οι κίνδυνοι, οι φανταστικοί και πραγματικοί εχθροί, οι φίλοι συνιστούν έναν κόσμο τόσο γνώριμο όσο και αβέβαιο. Δράση, παράδοξα και ανατροπές είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά ενός έργου που επηρέασε πολλούς συγγραφείς.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή