Ιστορικά βιβλία σε… θήκη τάμπλετ

Ιστορικά βιβλία σε… θήκη τάμπλετ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς φτιάχνουμε ένα σημειωματάριο ή μια θήκη τάμπλετ από τη «Χάρτα της Ελλάδος» του Ρήγα Βελεστινλή; Η απάντηση θα δοθεί σε μικρούς και μεγάλους στα εκπαιδευτικά εργαστήρια του Ιδρύματος Ωνάση, με επίκεντρο την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη και τις δράσεις του Αρχείου Καβάφη, το οποίο θα διοργανώσει το 1ο διεθνές θερινό σχολείο με θέμα «Ο Καβάφης στον κόσμο».

Το νεοκλασικό κτίριο της λεωφόρου Αμαλίας ανοίγει φέτος για το ευρύ κοινό με προγράμματα εμπνευσμένα από τις θεματικές των εκδοτικών θησαυρών της βιβλιοθήκης του, τα οποία «δείχνουν» την παιδεία ως τον μόνο δρόμο προς την απόκτηση εθνικής ταυτότητας. «Στην εποχή μας, όπου η έννοια της εθνικής συνείδησης αποτελεί συχνά αντικείμενο καπηλείας και σύνδεσης με τη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό, αξίζει να τονίσουμε ότι η παιδεία και ο πολιτισμός αποτελούν οχήματα εθνικής ταυτότητας και κοινωνικής συνοχής», σημείωσε η διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση Αφροδίτη Παναγιωτάκου.

Τα προγράμματα των παιδικών εργαστηρίων είναι εμπνευσμένα από την τυπογραφία και τη νέα τεχνολογία, τη βιβλιοδεσία και την «Οδύσσεια» του Ομήρου, τη θάλασσα και τους ναυτικούς, ενώ οι θεματικές ομιλίες για τους ενηλίκους συνδυάζουν ζητήματα σύγχρονης επιστήμης και τέχνης, όπως η διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή φυσικής Δημήτριου Νανόπουλου «Από τον Διαφωτισμό στον Διαφωτονισμό», κείμενα και τεκμήρια του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.

Το Αρχείο Καβάφη συνεχίζει το επιτυχημένο πρόγραμμα «Ο Καβάφης στο σχολείο» και διοργανώνει έναν κύκλο ερευνητικών σεμιναρίων που θα φέρουν σε επαφή ειδικούς ερευνητές για τον Αλεξανδρινό ποιητή από τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2017. Στο πρόγραμμα «Επτά ποιήματα, επτά μαθήματα», θα αναλυθεί το πολιτισμικό και λογοτεχνικό περιβάλλον επτά έργων του ποιητή, ενώ τέσσερις διαλέξεις – περφόρμανς θα συνδυάσουν ποίηση, έρευνα, συμμετοχή και παράσταση. Το θερινό σχολείο θα φέρει σε επαφή ερευνητές από πανεπιστήμια ανά τον κόσμο και ήδη έχουν προγραμματιστεί οι θεματικές των δύο επόμενων ετών που θα εξετάσουν τη σχέση του Καβάφη με την αρχαιότητα και την Αλεξάνδρεια. «Οι εκπαιδευτικές δράσεις του Αρχείου είναι σχεδιασμένες με σκοπό την περαιτέρω πρόκληση του ενδιαφέροντος, όχι μόνο των νεότερων γενιών αλλά και των μη μυημένων στο καβαφικό έργο», σημείωσε ο project manager του Αρχείου Θοδωρής Χιώτης.

Παράλληλα, συνεχίζονται πέμπτη χρονιά οι εκπαιδευτικές δράσεις ειδικής αγωγής που δίνουν τη δυνατότητα σε παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και με μέτρια νοητική στέρηση να έρθουν σε επαφή και να εκφραστούν με τα εικαστικά και τη μουσική στην Αθήνα και την περιφέρεια.

Τα προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση έχουν ελεύθερη είσοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή