Notebook

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξώφυλλο σε εγχειρίδιο… σεξ

Τον έχουμε βάλει, μικροί, σε αφίσα, κάτω από το τζάμι που σκέπαζε το γραφείο μας· στο εσωτερικό της ντουλάπας· μέσα στα τετράδια και στα βιβλία. Μεγαλώνοντας, εκτυπώναμε σε κάπως ακριβό χαρτί κάποιες φωτογραφίες του και τον κρεμούσαμε, με ωραίες κορνίζες, ανάμεσα στις βιβλιοθήκες. Αυτό που δεν φανταστήκαμε ποτέ είναι ότι θα τον βλέπαμε εξώφυλλο σε εγχειρίδιο σεξ στον Ιράν. Ο λόγος, βέβαια, για τον Τομ Γιορκ, τον φρόντμαν των Radiohead, τον ευφυέστερο, ίσως, μουσικό που γέννησε η δεκαετία του ’90. Κι όμως, ο Οξφορδιανός καλλιτέχνης εμφανίζεται, χωρίς κανείς να ξέρει γιατί, στο εξώφυλλο αυτού του εγχειριδίου (φωτ.). Το ξέραμε ότι είναι σέξι, αλλά τόσο…

Ολο το Paris Review ψηφιακά

Λέγαμε, προ δύο εβδομάδων, ότι η «Επιθεώρηση Τέχνης», μέσω των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, διατίθεται σε ψηφιακή μορφή ολόκληρη. Το είχαμε χαρακτηρίσει μεγάλο δώρο. Το Paris Review έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη μεγάλο δώρο για όσους το παρακολουθούμε ανελλιπώς: όλο το αρχείο, προφανώς και πάλι σε ψηφιακή μορφή, διατίθεται στην ιστοσελίδα του προς γνώσιν και μόρφωσιν του παγκόσμιου αναγνώστη. Ενα «κλικ» μακριά από μερικά από τα πιο λαμπρά κείμενα πολιτισμικής και άλλη κριτικής. Μεγάλο δώρο.

Τέλος στο τζάμπα

Από του χρόνου, το Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Οξφόρδης βάζει τέλος στο τζάμπα. Οσοι συγγραφείς, από το 2017 και έπειτα, εμφανίζονται στη σκηνή του θα πληρώνονται 150 βρετανικές λίρες, διότι δεν γίνεται οι «συγγραφείς να δουλεύουν για το τίποτα». Η τελευταία φράση ανήκει στον τέως πρόεδρο του φεστιβάλ, συγγραφέα Φίλιπ Πούλμαν (φωτ.), ο οποίος, πριν από περίπου 11 μήνες, παραιτήθηκε ακριβώς διότι του ήταν αδύνατον να ανεχθεί ότι οι συγγραφείς προσφέρουν έργο αφιλοκερδώς. Δεν ξέρω εάν βοηθούν οι συγκρίσεις…

Η κόρη Τραμπ συγγραφέας

Δεν το ξέραμε, αλλά μας το έκανε γνωστό η (θυμωμένη) Τζία Τολεντίνο του New Yorker. Η κόρη του μεγιστάνα προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η διάσημη Ιβάνκα (φωτ.), είχε εκδώσει, το 2009, ένα βιβλίο αυτοβοήθειας για επιχειρηματίες, υπό τον τίτλο «The Trump Card», στο οποίο περιγράφει, προφανέστατα, τη λαμπρή πορεία της «αυτοδημιούργητης» οικογένειάς της. Η αρθρογράφος, έξαλλη καταπώς φαίνεται, κάνει το βιβλίο φύλλο και φτερό. Θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν για κλάματα αυτό το βιβλίο, που προοικονομεί ίσως αυτά που έρχονται.

Ισπανικό Νομπέλ

Ο Εδουάρδο Μεντόθα  (φωτ.) είναι ο «νομπελίστας» της ισπανόφωνης λογοτεχνίας για το έτος 2016. Το Βραβείο Θερβάντες, το σπουδαιότερο βραβείο στον ισπανόφωνο κόσμο –που δεν είναι και μικρός– απονεμήθηκε στον Ισπανό συγγραφέα «για το νέο αφηγηματικό στυλ που εισήγαγε στη λογοτεχνία» (λίγο… βαρετός λόγος). Στα ελληνικά, τον έχουμε διαβάσει σε διάφορα έργα που έχουν εκδοθεί: «Το θαυμαστό ταξίδι του Πομπώνιου Φλάτου», εκδ. Πάπυρος 2009, «Καλλιτέχνης γυναικών», εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες 2003, «Μια ανάλαφρη κωμωδία», εκδ. Καστανιώτη 1999, «Στα χρόνια της πλημμύρας», εκδ. Ψυχογιός 1996, «Η πόλη των θαυμάτων», εκδ. Ζαχαρόπουλος 1995, «Η αλήθεια για την υπόθεση Σαβόλτα», εκδ. Ζαχαρόπουλος 1993, «Το μυστήριο της στοιχειωμένης κρύπτης», εκδ. Αστάρτη 1984.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή