500 λέξεις με τον Κώστα Ακριβό

500 λέξεις με τον Κώστα Ακριβό

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κώστας Ακρίβος (1958, Βόλος) είναι φιλόλογος και πεζογράφος. Το βιβλίο του «Τελευταία νέα από την Ιθάκη» (Μεταίχμιο) είναι το πιο πρόσφατο.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

«Ημερολόγιο προσευχής» (Φλάνερι Ο’ Κόνορ), «Λίγη ζωή» (Χάνια Γιαναγκιχάρα), «Φαρμακείον εκστρατείας» (Μάνος Ελευθερίου).

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Ο Ισμαήλ από τον «Μόμπι Ντικ», για να ζήσω δίπλα στον Καπετάν-Αχαάβ και να διηγηθώ τα όσα απερίγραπτα και ανείπωτα.

Με ποιον συγγραφέα θα θέλατε να δειπνήσετε;

Με τον Αμος Οζ στην έρημο Νέγκεβ, αφού δεν πρόλαβα να επισκεφθώ στο Θροφαρί τον Αργύρη Χιόνη – «έλα να πιούμε το πρώτο κρασί της χρονιάς!»

Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που σας έκανε να θυμώσετε;

Τώρα πια διαλέγω με προσοχή τα βιβλία που θα διαβάσω, έτσι ώστε να αποφεύγω τις κακοτοπιές. Ωστόσο, είμαι ευάλωτος στο μικρόβιο της ζήλιας, αν και μερικές φορές την επιδιώκω.

Και το τελευταίο που σας συγκίνησε;

Το «Γυρεύοντας στην εξορία την πατρίδα σου» του Γιάννη Κιουρτσάκη και οι «Πειραιώτες» του Διονύση Χαριτόπουλου, για τη νοσταλγία της χαμένης αθωότητας.

Ποιο κλασικό βιβλίο δεν έχετε διαβάσει και ντρέπεστε γι’ αυτό;

Δυστυχώς (ντροπή…) ή ευτυχώς (για να ΄χω να προσμένω…) κάμποσα ακόμη. Και λέω να κάνω αρχή με την Αγία Γραφή.

Είναι δυσάρεστα ή ευχάριστα τα «Τελευταία νέα από την Ιθάκη»;

Ευχάριστα από την «Ιθάκη» της καρτερίας, του πείσματος, της αφύπνισης. Οχι και τόσο από την «Ιθάκη» της τέχνης να απλώνεις το χέρι σου στον άλλον.

Η Οδύσσεια εμπνέει ακόμη και πάντα; Είχες κάποιο άλλο έργο γράφοντας αυτό το βιβλίο;

Οσο υπάρχουν άνθρωποι, θα συνεχίσει να είναι ο μπούσουλας για το πώς ζει και κυρίως πώς πεθαίνει κανείς. Ο «Οδυσσέας» του Τζέιμς Τζόις ήταν μια εμμονή που με βασάνιζε χρόνια: Πώς κατάφερε κάποιος που δεν κατάγεται από τη γλώσσα του Ομήρου να δώσει τέτοιες θαυμαστές προεκτάσεις στους ομηρικούς ήρωες; Επίσης χάρηκα όταν, τον καιρό που έγραφα το βιβλίο, έμαθα πως ο Μιχάλης Γκανάς έχει καταπιαστεί κι αυτός με τον δικό του τρόπο με την Οδύσσεια.

Εχετε Facebook, Twitter κ.λπ.; Εάν ναι, εμποδίζουν ή εμπλουτίζουν το γράψιμο και το διάβασμα;

Παλιά στα καφενεία, παίζοντας τάβλι και μπουρλότ, γνώριζες τύπους που άξιζε να μπουν σε βιβλία. Σήμερα καφενές είναι το Facebook. Κάνεις «φίλους», διαβάζεις από τα πιο νόστιμα ώς τα πιο φρικτά, γελάς, τσακώνεσαι. Ρίχνεις τα ζάρια και περιμένεις να φέρεις εξάρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή