Νέες εκδόσεις

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

Ο Παράδεισος των γάτων

ανθολόγηση-μετ.: Γιούλη Τσίρου,

εκδ. Ποικίλη Στοά, σελ. 160

Ζούμε μαζί τους αρμονικά, σημαδεύουν την καθημερινότητά μας με την παρουσία τους. Πρόκειται για τις γάτες, τα συμπαθή αιλουροειδή, που ενέπνευσαν σεβασμό και λατρεία, όπως στην αρχαία Αίγυπτο, που προκάλεσαν καλλιτεχνικό οίστρο, που συντρόφευσαν συγγραφείς στη μοναχική εργασία τους. Στην παρούσα ανθολογία περιλαμβάνονται έντεκα απολαυστικές, γαργαλιστικές ιστορίες κλασικών συγγραφέων, στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η γάτα. Ο Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, ο Ευγένιος Σκάζα-Βάις, ο Γκι ντε Μοπασάν, ο Εντγκαρ Αλαν Πόε, ο Εμίλ Ζολά, ο Σβεντ Λέοπολντ, η Κολέτ, ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ, ο Τζέιμς Τζόις, ο Σαρλ Μποντλέρ και ο Εμμανουήλ Ροΐδης αφηγούνται με μοναδικό τρόπο τρυφερές, μυστηριώδεις και τρομακτικές γατίσιες ιστορίες.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΟΚΙΜΙΟ

ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΛΑΣ

Υπερρεαλισμός και η δημιουργία της ιστορίας

μετ.: Ανδρέας Παππάς

εκδ. Αγρα, σελ. 146

Για τον μεσοπολεμικό ποιητή και κριτικό Νίκολας Κάλας ο υπερρεαλισμός δεν ήταν ένα απλό καλλιτεχνικό κίνημα οριοθετημένο μες στον χρόνο αλλά σήμαινε την επικοινωνία ονείρων και πραγματικότητας με στόχο τη μεταμόρφωση της κοινωνίας, των αισθημάτων, της ποίησης και της τέχνης. Γι’ αυτό και έκρινε απαραίτητη τη διαρκή επανεξέταση, μεταμόρφωση και εξέλιξη του κινήματος έτσι ώστε να διατηρεί την επικαιρότητά του. Συνεπής στις απόψεις του ο Κάλας έγραψε, όπως προλογικά εξηγεί η Lena Hoff, τα κείμενα του παρόντος τόμου προκειμένου να αναθεωρήσει τα υπερρεαλιστικά οράματα εναρμονίζοντάς τα με τα γεγονότα της δεκαετίας του ’70.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΧΡΟΝΙΚΟ

ΤΖΕΪΝ ΧΟΚΙΝΓΚ

Ταξιδεύοντας στην αιωνιότητα, η ζωή μου με τον Στίβεν

μετ.: Εφη Φρυδά

εκδ. Gema, σελ. 670

Η πρώτη σύζυγος του Στίβεν Χόκινγκ καταγράφει τις προσωπικές στιγμές που έζησε με τον γνωστό επιστήμονα, πώς τον γνώρισε, τη σχέση τους, τον γάμο, την πικρία από το διαζύγιο, τη συμφιλίωση. Προσωπικές στιγμές μιας γυναίκας που έζησε δίπλα σε μια ισχυρή προσωπικότητα, οι συγκρούσεις, η αυτοθυσία, η πίκρα, οι χαρές και οι απογοητεύσεις. Αποδίδονται η μικρογραφία της οικογένειας, αλλά και η μικρογραφία της κοινωνίας, η δυναμική των σχέσεων, η ζωή δίπλα σε έναν ιδιοφυή άντρα, αλλά και ο αγώνας κατά της νόσου.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΙΔΙΚΟ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΛΟΥΦΑ-ΤΖΟΑΝΝΟΥ

Κωνσταντίνος Παλαιολόγος

εκδ. Αγκυρα, σελ.176

Η ζωή ενός θρύλου ξεδιπλώνεται σαν παραμύθι ενταγμένο στο πλαίσιο των πραγματικών γεγονότων, προσθέτοντας γνώσεις και λεπτομέρειες για τον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου. Φιλοδοξία της συγγραφέως να κάνει προσιτό και οικείο τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο μέσω ενός ευρήματος: Της Πόρτας της Ιστορίας που διαβαίνει ο Νικόλας που μεταφέρεται στον χρόνο και στον τόπο των ιστορικών δρωμένων κάνοντας κτήμα του «από πρώτο χέρι» όσα έγιναν. Το βιβλίο κυκλοφορεί σε 10η έκδοση, έχοντας λάβει το βραβείο Εστίας Νέας Σμύρνης.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ

ΕΦΗΒΙΚΟ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ

Ομήρου Οδύσσεια

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 270

Με γλώσσα που έχει αντλήσει τους εκφραστικούς χυμούς και τους υφολογικούς τρόπους της από τη μεγάλη ελληνική παράδοση, ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς συναντάται με την ομηρική Οδύσσεια και την αφηγείται με δικά του λόγια. Παρακολουθεί την πλοκή, τη συντομεύει, εισάγει διαλόγους και ενσωματώνει στίχους ποιημάτων και τραγουδιών (Διονυσίου Σολωμού, Κ. Π. Καβάφη, Γιώργου Σεφέρη, Νίκου Γκάτσου, Γιάννη Ρίτσου, Τάκη Σινόπουλου, Μάνου Ελευθερίου, Διονύση Σαββόπουλου, Μανώλη Ρασούλη) με στόχο να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον παιδιών, καθώς και όλων όσοι δεν κατόρθωσαν ποτέ να διαβάσουν ολόκληρο το έπος. Η εικονογράφηση είναι του Βασίλη Γρίβα.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή