Notebook

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποχαιρετώντας τον Ομπάμα

Η Τζόις Κάρολ Οουτς, ο Ρίτσαρντ Φορντ, ο Εντμουντ Ουάιτ, η Μέριλιν Ρόμπινσον, η Λόρι Μουρ και άλλοι δώδεκα συγγραφείς αποχαιρέτησαν, μέσω του Guardian, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Με περηφάνια αλλά και φόβο για το μέλλον, οι 17 αποχαιρετισμοί περιγράφουν τον άνθρωπο που αγαπούσε τη λογοτεχνία και τις τέχνες, την τεχνολογία και την επιστήμη, τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Ο πρόεδρος Ομπάμα αποτελεί πλέον πρότυπο προέδρου, με ακόρεστη λαιμαργία για γνώση και πρόοδο. Τώρα που αποχωρεί, εμείς του ευχόμαστε να μας ξανάρθει – έστω και «φορεμένος» σε άλλο πρόσωπο. Cheers, mr President.

Παίζοντας με τον Μπάροουζ

Ενα σάιτ παίζει με το άγριο και προκλητικό «Γυμνό γεύμα» του Ουίλιαμ Μπάροουζ. Τι κάνει; Κάθε φορά που το επισκέπτεσαι ή κάνεις refresh στη σελίδα, εκείνο σου βγάζει 23 νέα αποσπάσματα από το βιβλίο, με τυχαία σειρά, σε αντίθεση με την αυστηρή παραίνεση του Μπάροουζ να μπουν τα κείμενα με τη σειρά που εκείνος είχε υποδείξει στους επιμελητές του. Οσο είχε παίξει εκείνος με το «Γυμνό γεύμα» του, τόσο η σελίδα (http://23.disturbance.ninja) συνεχίζει να παίζει με το κείμενο, προσπαθώντας απλώς να δοκιμάσει τα όρια της αφήγησης…

Το μυθιστόρημά σου

Μια παρέα από τη Θεσσαλονίκη αποφάσισε να δημιουργήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή πλατφόρμα, το www.urnovl.co, που διαβάζεται ως «your novel» (το μυθιστόρημά σου). Μέσα σε αυτό, επίδοξοι συγγραφείς ή επιμελητές μπορούν να ξεκινήσουν μία ιστορία, να τη συνεχίσουν οι ίδιοι ή να την αφήσουν στην κρίση των χρηστών, να συζητήσουν μια ολοκληρωμένη ιστορία και, τελικά, να φτάσουν στο τελικό κείμενο. Πρόκειται, μια και είναι της εποχής, για την… κοινωνική κουζίνα του συγγραφέα και είναι μόνο στα αγγλικά.

Δώρο στους βουλευτές

Ενα δώρο προς «γνώση και συμμόρφωση» περίμενε κάθε μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων στο Λονδίνο: μία συλλογή από διηγήματα, χρονογραφήματα, ποιήματα και δοκίμια σημαντικών Βρετανών συγγραφέων γύρω από το προσφυγικό με τον τίτλο «A country of refuge» (εκδ. Unbound). Η πρωτοβουλία ανήκει στην ακτιβίστρια Μικαέλα Φάισον (κέντρο), σε συνεργασία με την επιμελήτρια του τόμου, Λούσι Ποπέσκου (δεξιά). Η… παράδοση-παραλαβή του δώρου έγινε σε επίσημη τελετή στη βρετανική Βουλή, παρουσία προσφύγων.

Φαντασία στην Αθήνα

Αυτό το Σαββατοκύριακο, το τελευταίο πριν από τα Χριστούγεννα, υπάρχει λόγος να βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει. Ετσι, σήμερα Σάββατο, στις 16.00, στη Στοά Σπυρομήλιου, στο City Link, πραγματοποιείται μια μεγάλη γιορτή με αφορμή το παιδικό μυθιστόρημα του Αντώνη Μυλωνάκη «Ο καθρέφτης & η προφητεία του Γκρέινορθ» (εκδ. Μικρή Αρκτος), μια επική μεσαιωνική ιστορία δύο νέων που ξεκινούν ένα μακρινό και επικίνδυνο ταξίδι για την ανακάλυψη ενός πανίσχυρου συμβόλου. Τη γιορτινή ατμόσφαιρα θα συμπληρώσουν διαδραστικά happenings, ξυλοπόδαροι, μαγικά tricks, χριστουγεννιάτικα κεράσματα για τους μικρούς φίλους και κρασί για τους μεγάλους. Την Κυριακή, ο συνεργάτης της «Κ» Σπύρος Γιαννακόπουλος και άλλοι… φανταστικοί συγγραφείς θα κάνουν μια… φανταστική γιορτή υπογράφοντας βιβλία τους στο Polis Art Cafe, στη Στοά του Βιβλίου, από τις 14.00 έως τις 20.00. Καλές γιορτές!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή