Απονεμήθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας

Απονεμήθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων τιμήθηκε –ομόφωνα– ο διηγηματογράφος και δοκιμιογράφος Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2015 που, επισήμως, ανακοινώθηκαν από το ΥΠΠΟ. Ο Χρήστος Χωμενίδης τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για τη «Νίκη» (εκδ. Πατάκη). «Η αφήγηση του συγγραφέα σ’ αυτό το βιβλίο», αναφέρει μεταξύ άλλων η κριτική επιτροπή, «δείχνει και την ωριμότητά του πλέον (…) Επιπλέον στη “Νίκη” ασκείται οξύτατη κριτική για τις ηθικές στάσεις της αριστεράς στα χρόνια του μεταπολέμου: η αποδοχή του μανιχαϊστικού πολιτικού διαχωρισμού θύτη και θύματος, έτσι ώστε με τη θυματοποίησή της η αριστερά να αποκτήσει το φωτοστέφανο του διωκόμενου ηρωισμού».

Το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας απονεμήθηκε στον Ανδρέα Μήτσου για το βιβλίο «Η εξαίσια γυναίκα και τα ψάρια» (εκδ. Καστανιώτη). Το Κρατικό Βραβείο Ποίησης απονεμήθηκε στη Ζέφη Δαράκη για τη συλλογή «Η σπηλιά με τα βεγγαλικά» (εκδ. Νεφέλη). Το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου – Κριτικής απονεμήθηκε στην Κατερίνα Σχινά για το έργο «Καλή και ανάποδη. Ο πολιτισμός του πλεκτού» (εκδ. Κίχλη). Το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας απονεμήθηκε στον Νίκο Μπακουνάκη για το βιβλίο «Δημοσιογράφος ή ρεπόρτερ. Η αφήγηση στις ελληνικές εφημερίδες, 19ος-20ός αι.» (εκδ. Πόλις). Το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα απονεμήθηκε εξ ημισείας στον Χρίστο Κυθρεώτη και τη Μαρία Φίλη. Το ειδικό Κρατικό Βραβείο για τον διάλογο σε ευαίσθητα ζητήματα απονεμήθηκε στη Ρίκα Μπενβενίστε για το «Αυτοί που επέζησαν. Αντίσταση, εκτόπιση, επιστροφή. Θεσσαλονικείς Εβραίοι στη δεκαετία του 1940» (εκδ. Πόλις).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή