Καπουλέτοι και Μοντέκοι χορεύουν χιπ χοπ στο Μπρούκλιν του ’80

Καπουλέτοι και Μοντέκοι χορεύουν χιπ χοπ στο Μπρούκλιν του ’80

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι θα συνέβαινε αν ο Ρωμαίος γνώριζε την Ιουλιέτα στο Μπρούκλιν της δεκαετίας του ’80; Αν οι Καπουλέτοι και οι Μοντέκοι άκουγαν χιπ χοπ, ξιφομαχούσαν με ιαπωνικά σπαθιά και μιλούσαν σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο; Στο σκοτεινό κόμικς «Prince of Cats» («Πρίγκιπας των γατών») ο Ron Wimberly επιχειρεί να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, μεταφέροντας την κλασική σαιξπηρική ιστορία στη Νέα Υόρκη των νεανικών του χρόνων. Οταν δεν περιπλανιούνται στα στενά, στο μετρό και στις στέγες της πόλης κάνοντας γκράφιτι, δύο συμμορίες μαύρων εφήβων συντηρούν το αμοιβαίο μίσος τους με λεκτικές προσβολές και συνεχείς αιματηρές επιθέσεις. Αντί απλώς να αλλάξει το «σκηνικό» του πρωτότυπου κειμένου, ο Αμερικανός καλλιτέχνης και σκιτσογράφος διασκεύασε το έργο ελεύθερα, εστιάζοντας σε δευτερεύοντες χαρακτήρες και γράφοντας δικά του ραπ «σονέτα».

«Ο Σαίξπηρ αποδόμησε και δανείστηκε αποσπάσματα από πολλά παλαιότερα έργα. Το χιπ χοπ, μια μεταμοντέρνα αφηγηματική τέχνη γεννημένη στους δρόμους της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του ’70, επίσης αποδόμησε παλιά και σύγχρονα έργα», αναφέρει ο Wimberly σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα SKTCHD. Σημαντικό ρόλο τόσο στα έργα του Σαίξπηρ όσο και στο χιπ χοπ έχουν «ο ρυθμός και ο στίχος», συνεχίζει. «Επιπλέον, η βίαιη και η δημιουργική νεοϋορκέζικη υποκουλτούρα της δεκαετίας του ’80 για μένα είχε σίγουρα κάτι από την ατμόσφαιρα του “Ρωμαίος και Ιουλιέτα”».

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την εκδοχή του έργου έχει ο Τυπάλδος, ο οποίος κάνει τα πάντα για να χριστεί «πρίγκιπας» των νεοϋορκέζικων δρόμων, αλλά εν τέλει πέφτει νεκρός από το σπαθί του Ρωμαίου. Αν και το σύμπαν του «Prince of Cats» είναι κάθε άλλο παρά γαλήνιο ή αισιόδοξο, από το βιβλίο δεν λείπουν οι χιουμοριστικές σκηνές, όπως όταν ο κεντρικός ήρωας περιγράφει τα ιδιωτικά σχολεία ως «γελοίες νεκροπόλεις όπου τα αγόρια διατηρούν τις ζωές τους θυσιάζοντας τις ψυχές τους».

Το graphic novel κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2012 από τη Vertigo και δεν άργησε να εξαντληθεί. Στα χρόνια που ακολούθησαν, κάποια τεύχη άρχισαν να εμφανίζονται στο eBay, όπου αγοράζονταν από συλλέκτες σε τιμές πολλαπλάσιες της αρχικής τους. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε εκ νέου σε βιβλίο με σκληρό εξώφυλλο από την Image Books.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή