Notebook

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα… φιντάνια του Τραμπ

Κάθε τόσο, η παγκόσμια κοινή γνώμη μαθαίνει για ένα νέο «επίτευγμα» των βοηθών του Τραμπ. Αυτή την εβδομάδα, σειρά πήρε η Monica Crowley, που προορίζεται για στέλεχος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο. Ο μεγάλος εκδοτικός οίκος HarperCollins, συμφερόντων Ρούπερτ Μέρντοχ, αποφάσισε την απόσυρση του βιβλίου της «What the (bleep) just happened», διότι κατηγορείται για εκτεταμένο… κόπι-πάστε, όπως λέει εξέχον μέλος της κυβέρνησής μας. Και σαν μην έφτανε αυτό, δημοσιεύματα θέλουν την Crowley να έχει κάνει το ίδιο στο διδακτορικό της. Φιντάνια, όχι αστεία.

Η Μαρία Λαϊνά ξανά στα αγγλικά

Η Sarah McCann, που διδάσκει νεοελληνικά σε σχολεία και κολέγια των ΗΠΑ, ασχολήθηκε μεταφραστικά επί μακρόν με τη Μαρία Λαϊνά. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό για τη σημαντική μας ποιήτρια. Οι μεταφραστικές προσπάθειες της McCann, όπως μαθαίνουμε, πρόκειται να εκδοθούν εντός του 2017 από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ και θα αποτελούνται από επιλογή ποιημάτων της Λαϊνά. Κάποια νέα είναι απλώς ευχάριστα – και τίποτε άλλο.

Λογοτεχνικά βραβεία Costa

Στις 31 Ιανουαρίου, στο Λονδίνο, θα γίνει η επίσημη τελετή απονομής των λογοτεχνικών βραβείων Costa, από τα σημαντικότερα της αγγλόφωνης λογοτεχνίας. Οι φετινοί νικητές του βραβείου, που συνοδεύεται από 5.000 λίρες, είναι οι: Francis Spufford («Golden Hill», πρωτοεμφανιζόμενος), Sebastian Barry («Days without end», μυθιστόρημα), Keggie Carew («Dadland: A Journey into Uncharted Territory», βιογραφία), Alice Oswald, («Falling Awake», ποίηση), Brian Conaghan («The Bombs That Brought Us Together», για παιδιά). Στην ίδια τελετή θα ανακοινωθεί και ο νικητής, εκ των τεσσάρων, που θα λάβει το βραβείο του Βιβλίου της Χρονιάς, καθώς και επιπλέον 30.000 λίρες. Η στήλη στηρίζει τον Σεμπάστιαν Μπάρι με κλειστά μάτια!

Σκάουτερ στο Instagram

Οι εκδότες ίσως πρέπει να ξεχάσουν τον παραδοσιακό τρόπο αναζήτησης νέων ταλέντων, μέσω των χειρογράφων ή του word of mouth. Τώρα, υπάρχει και το Instagram ως δεξαμενή άντλησης πολλά υποσχόμενων συγγραφέων. Ο Joe Wicks έχει καταφέρει, μέσω εκστρατειών στη δημοφιλή πλατφόρμα, να φέρει τρία βιβλία του στο τοπ 10 των πωλήσεων στη Βρετανία. Ξεκινώντας από τα «λίγα» 70.000 αντίτυπα, κατάφερε να φτάσει κοντά στο εκατομμύριο, κι όλα αυτά ανεβάζοντας φωτογραφίες και βιντεάκια στο Instagram για τα βιβλία του που έχουν να κάνουν με τη σύγχρονη διατροφή. Και στα δικά μας!

Περί συνωμοσιολογίας

«Σύντομη πραγματεία περί συνωμοσιολογίας». Ετσι τιτλοφορείται το δοκίμιο του Πιερ-Αντρέ Ταγκιέφ που κυκλοφορεί, σε μετάφραση της Σώτης Τριανταφύλλου, από τις εκδόσεις Πατάκη. Ισως αποτελέσει το πιο χρήσιμο ανάγνωσμα για όσους θέλουν να καταλάβουν πού ξεκινά και πού τελειώνει το ψέμα, «σ’ έναν κόσμο γεμάτο αβεβαιότητες και φόβους». Τώρα που o παραλογισμός αναλαμβάνει τα ηνία των ΗΠΑ, που στην Ευρώπη παίρνει τα πάνω του ο λαϊκισμός, η Ακροδεξιά και ο ευρωσκεπτικισμός, το βιβλίο του Ταγκιέφ, με χιούμορ και οξυδέρκεια, κάνει λιανά όσα η λογική χάνει στο παιχνίδι της με το παράλογο. Καλή ανάγνωση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή