Notebook

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χίλια βιβλία στα 4 της χρόνια

Είναι μόλις 4 ετών και έχει ήδη διαβάσει περισσότερα από 1.000 βιβλία. Ο λόγος για την Νταλίγια Μαρί Αράνα, η οποία βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη, ως τιμώμενο πρόσωπο, στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Η μικρή Νταλίγια δεν διαβάζει ιστορίες για παιδιά και κόμικς, αλλά πανεπιστημιακού επιπέδου βιβλία, ενώ είναι σε θέση να συζητήσει γι’ αυτά. Δικαίως, η 14η βιβλιοθηκάριος του Κογκρέσου, Κάρλα Χέιντεν (η πρώτη γυναίκα και, μάλιστα, Αφροαμερικανίδα σε αυτήν τη θέση), την ανακήρυξε Βιβλιοθηκάριο της Ημέρας.

Τα μυστικά των Radiohead

Ο κινηματογραφιστής Ρίσι Κανέρια βάλθηκε να μας τρελάνει! Σε ένα βίντεο περίπου 15 λεπτών, αναλύει εις βάθος το βίντεο κλιπ και τους στίχους του «Daydreaming» των Radiohead, από το πρόσφατο άλμπουμ τους (2016) «A moon shaped pool». Μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας, ο Κανέρια βρίσκει την αριθμολογία, τη «σύνδεση με τα προηγούμενα», την προσωπική ιστορία του Τομ Γιορκ και της συντρόφου του και τα υπέροχα χτισμένα μυστικά των Radiohead, αναδεικνύοντας, έτι μία φορά, ότι η μπάντα είναι μία από τις σπουδαιότερες του πλανήτη. Δείτε το εδώ και… τα λέμε: https://vimeo.com/178823364.

Ο διηγηματογράφος Ομπάμα

Αν δεν έχει πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας, όσο διαβάζετε αυτές τις γραμμές, ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει ήδη ορκιστεί ως ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, διαδεχόμενος το φαινόμενο «Μπαράκ Ομπάμα». Ο Κ. Μπούγας, στην προηγούμενη κυριακάτικη «Κ», έγραψε ένα συγκινητικό κείμενο για τη σχέση του τέως πλέον προέδρου με τις τέχνες. Η Μιτσίκο Κακουτάνι των New York Times είχε γράψει ένα κείμενο για το πώς επιβίωσε ο πρόεδρος Ομπάμα στον Λευκό Οίκο: διαβάζοντας. Μια απομαγνητοφώνηση συγκεκριμένων τμημάτων της συνέντευξης, όμως, την περασμένη Δευτέρα, στην ίδια δημοσιογράφο, είναι ακόμη πιο αποκαλυπτική για τον πρόεδρο που αποχωρεί με 60% αποδοχή από την αμερικανική κοινωνία: για τη μοναξιά του διαβάσματος και της γραφής και για το ότι δεν ανησυχεί για την εξαφάνιση του μυθιστορήματος – «το ανθρώπινο είδος είναι αφηγηματικό», είπε. Καλή μας τύχη από εδώ και πέρα…

Βραβείο Ποίησης «T. S. Eliot»

Το 2004, η βρετανική Poetry Books Society τον ανακήρυξε έναν από 20 νέους πολλά υποσχόμενους ποιητές της Βρετανίας. Αυτή την εβδομάδα, ήταν η στιγμή του. Ο Jacob Polley έλαβε ένα από τα σημαντικότερα ποιητικά βραβεία της Βρετανίας, το T.S. Eliot Award – συνοδευόμενο από 20.000 λίρες. Η ενθουσιασμένη κριτική επιτροπή χαρακτηρίζει τη συλλογή του «Jackself» (εκδ. Picador) «απίστευτα ευρηματική και συγκινητική», διότι, εφορμώντας από τα παιδικά τραγούδια, αναβιώνει μια ολόκληρη εποχή παιδικότητας, αθωότητας και αγάπης μέσω της βρετανικής μυθολογίας.

Η Φεράντε της Νορβηγίας

Το slate.com ανακάλυψε μια Ελενα Φεράντε από τα ’20s. Ονομάζεται Σίγκριντ Ούντσετ (1882-1949) και της είχε απονεμηθεί το Νομπέλ Λογοτεχνίας το 1928, για την αποτύπωση της ζωής στον σκανδιναβικό Βορρά κατά τον Μεσαίωνα. Η τριλογία της, «Κριστίν Λαβρανστάτερ», περιγράφει τη ζωή της ομώνυμης ηρωίδας από τα 7 της ώς τον θάνατό της, αποκαλύπτοντας έναν ολόκληρο μεσαιωνικό κόσμο γεμάτο πεισματάρες ηρωίδες σε μια καταπιεστική κοινωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή