Νέες εκδόσεις

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΛΑΣΙΚΟΙ

ΚΟΝΡΑΝΤ

Ο άποικος της Μάλατα

μτφρ.: Νάσια Ντινοπούλου

εκδ. Ροές, σελ. 150

Ψυχολογικά σύνθετη και δραματικά υποβλητική, η ναυτική περιπέτεια του Τζότζεφ Κόνραντ (1857-1924) στο φανταστικό νησί Μάλατα στρέφεται γύρω από τον πόθο της εξαφάνισης. Ο Τζέφρι Ρενουάρ αποσύρεται από τον κόσμο επιλέγοντας να ζήσει σε ένα εξωτικό νησί. Η ωραία Φελίσια Μούρσομ ψάχνει τα ίχνη του χαμένου αρραβωνιαστικού της, Αρθουρ, στο μακρινό ινδονησιακό αρχιπέλαγος. Χωρίς ανταπόκριση ο έρωτας του Ρενουάρ για τη Γυναίκα-Πεπρωμένο θα οδηγήσει σε μια νέα εξαφάνιση: του μοναχικού υπερήφανου Ρενουάρ, που κανείς δεν μαθαίνει αν αυτοκτόνησε ή αν απλώς εξαφανίστηκε για να μην ξαναβρεθεί.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΛΕΥΚΩΜΑ

ΓΙΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΑΔΗ

Παράθυρα στην πόλη. Αθήνα θέα

Δίγλωσση έκδοση (ελλ., γαλλ.)

εκδ. Αγρα, σελ. 218

Η πρώτη ματιά και θέαση της πόλης, διεισδυτική, έστω αποσπασματική, είναι συνήθως από το παράθυρο, πριν ο κάτοικος ή επισκέπτης μετατραπεί σε «πλάνητα». Αυτό το γνώριζε ήδη ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε, στις «Σημειώσεις του Μάλτε Λάουριτς Μπρίγγε», κι αυτό το Leitmotiv κυριαρχεί στο εξαιρετικό συλλογικό έργο της Γιάννας Ανδρεάδη. «Η αθηναϊκή μορφή του μυθιστορήματος» συντίθεται από φωτογραφικά πορτρέτα της πόλης, σαν μινιατούρες, πάντα μέσα από ένα «παράθυρο με θέα». Μια εμπνευσμένη, διαφορετική περιπλάνηση «στο δάσος της πόλης», ένα κολάζ «αισθήσεων και παραισθήσεων», σ’ έναν ανοιχτό διάλογο του ιδιωτικού με τον δημόσιο χώρο.

ΚΩΣΤΑΣ Θ. ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΟΚΙΜΙΟ

ZYGMUND BAUMAN – CARLO BORDONI

Η νεωτερικότητα σε κρίση

μτφρ.: Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος

εκδ. Υψιλον, σελ. 92

Ο πολωνικής καταγωγής κοινωνιολόγος και φιλόσοφος και ο Ιταλός κοινωνιολόγος συζητούν για την κρίση της νεωτερικότητας, εφόσον η κρίση των αξιών και των βεβαιοτήτων δεν είναι παρά μέρος της οικονομικής, πολιτικής και ηθικής κρίσης. Σύμφωνα με τον Bordoni, έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους και η νεωτερικότητα και η μετανεωτερικότητα: «Η μετανεωτερικότητα κατέληξε να παρουσιάζει την όψη μιας κοινωνίας, η οποία έχει οπισθοδρομήσει στην κατάσταση της επιβίωσης του πιο επιτήδειου, του πιο έξυπνου, του πιο άπληστου…». Ο Bauman, αντιθέτως, πιστεύει ότι η περίοδος της νεωτερικότητας δεν έχει φτάσει στο τέλος της.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΑΤΓΟΥΝΤ

Η καρδιά πεθαίνει τελευταία

μτφρ.: Εφη Τσιρώνη

εκδ. Ψυχογιός, σελ. 480

Αλλη μία δυστοπία της Καναδής μυθιστοριογράφου. Στον αποβιομηχανοποιημένο κόσμο τους, ο Σταν και η Σαρμέιν αναγκάζονται να εμπλακούν στο κοινωνικοοικονομικό σχέδιο Ποζιτρόνιο προκειμένου να εξασφαλίσουν τροφή και στέγη. Παρά τα αρχικά αγαθά που θα τεθούν στη διάθεσή τους, πολύ γρήγορα το πείραμα αποδεικνύεται εφιάλτης καθώς το ζευγάρι μοιάζει να ξεχνάει τους αμοιβαίους όρκους αφοσίωσης κι αιώνιας αγάπης. Αν στο παλαιότερο «Ορυξ και Κρέικ» η δυστοπία αφορούσε την ολοκληρωτική καταστροφή του περιβάλλοντος, στο νέο μυθιστόρημα η πολυβραβευμένη συγγραφέας αντλεί έμπνευση από την οικονομική καταστροφή των ΗΠΑ στο εγγύς μέλλον.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Οι ψυχικές άμυνες και τα παράδοξά τους

εκδ. Αρμός, σελ. 286

Ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Βασίλης Δημόπουλος είναι γνωστός από τη μελέτη του πάνω στον ναρκισσισμό, όπως και για το σώμα όπως αυτό μελετάται στις ψυχικές αναπαραστάσεις. Στο παρόν βιβλίο επαναφέρει το θέμα των ψυχικών αμυνών, πάγιο θέμα μελέτης και ανάλυσης από την εποχή του Freud για να μιλήσει για το παράδοξο αυτών. Κάνοντας μια επισκόπηση στη θεωρία, προσφέρει νέο υλικό δικής του κλινικής παρατήρησης για να φωτίσει τη δύναμη του θανάτου, ως τη δυνατότητα αποσύνδεσης από άμυνες πολύ καταστροφικές για την ψυχική οικονομία, προκειμένου να γίνουν επανασυνδέσεις πιο χρήσιμες για τον ψυχισμό.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή