Αφιέρωμα στον ευρωπαϊκό Νότο λόγω… καθυστερήσεων

Αφιέρωμα στον ευρωπαϊκό Νότο λόγω… καθυστερήσεων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς τον θεσμό της τιμώμενης χώρας, αλλά με ένα μεγάλο αφιέρωμα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα διοργανωθεί, τον Μάιο, η 14η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης από το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού. Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ (800.000 ευρώ), στα οποία θα βασιστεί η διοργάνωση για τα επόμενα τρία χρόνια (2017-19), εγκρίθηκαν μόλις τον περασμένο Οκτώβριο και έπειτα ακολούθησαν οι διαδικασίες συγκρότησης της ομάδας διοργάνωσης. Αυτές οι καθυστερήσεις οδήγησαν τη διοργάνωση στην αναζήτηση ενός αφιερώματος αντί τιμώμενης χώρας, κάτι που έγινε και το 2015, όπως επισημαίνει στην «Κ» ο νέος επικεφαλής της έκθεσης, δημοσιογράφος και συγγραφέας, Μανώλης Πιμπλής, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πριν από λίγες ημέρες. «Δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος να αναζητήσουμε τιμώμενη χώρα φέτος, αλλά θα γίνει στις επόμενες διοργανώσεις, καθώς τα κονδύλια είναι εξασφαλισμένα», τονίζει.

Στις χώρες του αφιερώματος περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Μάλτα και σε αυτό το πλαίσιο θα διοργανωθεί έκθεση βιβλίων που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά και Ελλήνων συγγραφέων που έχουν εκδοθεί σε μία από τις παραπάνω χώρες την τελευταία δεκαετία. «Η κρίση είναι η αφορμή για να δούμε τι μας ενώνει, να διερευνήσουμε εάν υπάρχει κάτι περισσότερο στην ιδέα της Ευρώπης του Νότου πέρα από τη γεωγραφική συγγένεια των χωρών. Θεωρώ ότι μια έκθεση βιβλίου πρέπει να αφουγκράζεται τον έξω κόσμο», σημειώνει ο κ. Πιμπλής. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα διοργανωθούν συζητήσεις για τα κοινά στοιχεία στο πεδίο των γραμμάτων, ενώ θα διερευνηθεί εάν υπάρχουν τελικά και δεσμοί στο πεδίο της πολιτικής. Παράλληλα, γίνεται αγώνας δρόμου για να «κλείσουν» οι επισκέψεις των ξένων συγγραφέων, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παρευρεθούν στην έκθεση ο φημισμένος Γάλλος φιλόσοφος Πασκάλ Μπρικνέρ και ο βραβευμένος ισπανόφωνος συγγραφέας Σαντιάγο Ρονκαλιόλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω από τον κεντρικό άξονα της έκθεσης θα διοργανωθεί ένα αφιέρωμα με αφορμή τα 60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, το οποίο θα πλαισιωθεί από έκθεση φωτογραφίας, αλλά και για τα 100 χρόνια από τη Ρωσική Επανάσταση και την επίδρασή της στην ελληνική λογοτεχνία. Επιπλέον, αυξημένη θα είναι η παρουσία της Κίνας στην έκθεση βιβλίου με αφορμή τις εκδηλώσεις του φετινού Πολιτιστικού Ετους Ελλάδας – Κίνας.

Επίσης, θα συνεχιστεί για τέταρτη χρονιά το φεστιβάλ των νέων λογοτεχνών, όπως και το επιτυχημένο φεστιβάλ μετάφρασης, ενώ θα διεξαχθούν συζητήσεις για θέματα που αφορούν την αγορά του βιβλίου και την οικονομική κρίση. Παρουσία θα έχει όπως πάντα η Παιδική Γωνιά, όπου θα διοργανωθούν εκδηλώσεις με θέμα το προσφυγικό, για το οποίο θα γίνουν ξεχωριστές συζητήσεις και δράσεις και τη φετινή χρονιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή