Νέες εκδόσεις

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΤΟΜΑΣ ΧΑΡΝΤΙ

Η τρισαγαπημένη

μτφρ.: Νίκος Φωκάς

εκδ. Υψιλον, σελ. 288

Ο αναγνώστης παρακολουθεί την ιστορία ενός γλύπτη, ο οποίος ερωτεύεται μια ευαίσθητη κοπέλα, την Εϊβις. Υστερα από είκοσι χρόνια ερωτεύεται την κόρη της και στο τέλος, αφού περάσουν άλλα είκοσι χρόνια, ερωτεύεται την κόρη της δεύτερης. Στο μεταξύ, ο ήρωας εκφράζει τον ανεκπλήρωτο έρωτά του και σε άλλες γυναίκες, τις οποίες αντιμετωπίζει ως την ενσάρκωση της τρισαγαπημένης, προβάλλει σ’ αυτές τον δικό του εαυτό, τις φαντασιώσεις του, υιοθετώντας ασυνείδητα τη ναρκισσιστική στάση που τον κρατά δέσμιο των εμμονών του, ανώριμο να δημιουργήσει γόνιμες σχέσεις. Και γι’ αυτό, εξάλλου, οι προσπάθειές του να κερδίσει την ευτυχία δεν είναι παρά ένας σισύφειος αγώνας. Εξαίρετη η μετάφραση του ποιητή Νίκου Φωκά.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ

DONALD W. WINNICOTT

Διαδικασίες ωρίμανσης

και διευκολυντικό περιβάλλον

εισαγωγή-μτφρ.: Θανάσης Χατζόπουλος

εκδ. Επέκεινα, σελ. 380

Το 2003 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το σημαντικό αυτό βιβλίο, σε μετάφραση πάλι του Θ. Χατζόπουλου από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Αυτές τις μέρες κυκλοφορεί εκ νέου σε νέα αναθεωρημένη μετάφραση, με πολύ χρήσιμο ευρετήριο στο τέλος. Το βιβλίο είναι κλασικό και απαραίτητο για όλους τους ψυχαναλυτές, ακόμα όμως και για όλους όσοι ασχολούνται με παιδιά. Ο Ουίνικοτ σε έναν κόσμο ταχύτητας είναι πιο επίκαιρος από ποτέ, αναδεικνύοντας την έννοια του χρόνου, του πλαισίου και της συναισθηματικής επένδυσης ως αναγκαία για τις διαδικασίες ωρίμανσης του ατόμου.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΙΔΙΚΟ

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΟΥΑΛΙΑΜΣ

Η Ξεδοντίατρος

μτφρ.: Πετρούλα Γαβριηλίδου

εικονογράφηση: Τόνι Ρος

εκδ. Ψυχογιός, σελ. 352

Ο προηγούμενος οδοντίατρος πεθαίνει κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες και τον αντικαθιστά μια σατανική μάγισσα που έχει βάλει στο μάτι τα δόντια των παιδιών. Ομως ένα αγόρι θα αντιληφθεί τον κίνδυνο και δεν θα διστάσει να τα βάλει μαζί της. Ο Ντέιβιντ Ουάλιαμς, ένας από τους πιο δημοφιλείς σύγχρονους Βρετανούς συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας, στήνει ακόμη μια σπαρταριστή περιπέτεια. Μια ιστορία με γρήγορο ρυθμό, δυνατές περιγραφές και φοβερούς χαρακτήρες. Ευφάνταστες τραγελαφικές καταστάσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Χιούμορ και πάλι χιούμορ, μα κάπου καταφέρνει αβίαστα και να συγκινήσει.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΙΔΙΚΟ

ΜΑΚΗΣ ΤΣΙΤΑΣ

Το όνομά μου είναι Δώρα

εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού

εκδ. Μίνωας, σελ. 36

Το βιβλίο, το οποίο εντάσσεται στη θεματική των οικογενειακών σχέσεων, έχει ως πρωταγωνίστρια ένα έξυπνο και αστείο κορίτσι που ανακαλύπτει τη ζωή. Ζωγραφίζει, διαβάζει, γράφει και ονειρεύεται. Η καθημερινότητα των μεγάλων της φαίνεται βαρετή και ζητεί το απίθανο, αν και είναι παιδί της εποχής της και δεν έχει ψευδαισθήσεις. Θέτει ως επίκεντρο των δραστηριοτήτων της τον εαυτό της, είναι η πριγκίπισσα, τα θέλει όλα γρήγορα και εύκολα, τα θέλει όλα δικά της. Και όπως είναι το όνομά της, ζητεί από τη ζωή να της φέρνει μόνο γλυκά και δώρα. Για παιδιά τα Δημοτικού.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΣΤΕΦΑΝ ΚΛΑΪΝ

Τα όνειρα

Απόδοση στα ελληνικά: Παναγιώτης Δρεπανιώτης

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

σελ. 324

Ο ύπνος σε κάθε φάση του συνοδεύεται από όνειρα. Από τις σπηλαιογραφίες, τα όνειρα-οιωνούς μέχρι την ψυχανάλυση αποδεικνύεται ότι ο άνθρωπος ονειρεύεται στο ένα τρίτο της ζωής του και ότι αυτή η παράλληλη πραγματικότητα γεννιέται από τον άνθρωπο και ορίζει κάτι για τον άνθρωπο. Τα τελευταία χρόνια, χάρη και στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, οι γνώσεις για τα όνειρα έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά. Ο συγγραφέας, δρ της θεωρητικής βιοφυσικής, αφηγείται τι είναι τα όνειρα, πώς γεννιούνται στον εγκέφαλό μας και τι φανερώνουν για τον βαθύτερο εαυτό, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και προσφέροντας νέες δυνατότητες.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή