NEWSLETTER

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

30 χρόνια Ηay Festival

Τα 30ά του γενέθλια γιορτάζει φέτος το λογοτεχνικό Ηay Festival, που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου στο εθνικό πάρκο Βrecon Βeacons της Ουαλλίας με επετειακές εκδηλώσεις και αξιόλογους προσκεκλημένους. Παράλληλες δράσεις προγραμματίζονται στην Κολομβία, στο Μεξικό, στο Περού, στην Ισπανία και στη Δανία. Μεταξύ των ομιλητών συγκαταλέγεται ο σκακιστής Γκάρι Κασπάροφ, ο οποίος θα μιλήσει για τη «μάχη» του ανθρώπου ενάντια στις μηχανές και την ήττα του από τον σούπερ υπολογιστή Deep Blue το 1997. Ακόμη, στοχαστές και συγγραφείς καλούνται να μοιραστούν με το κοινό το όραμά τους για έναν καλύτερο κόσμο, ενώ οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να προτείνουν βιβλία των τελευταίων τριών δεκαετιών, τα οποία θα συμπεριληφθούν σε μία λίστα με 30 τίτλους και θα προβληθούν στο πλαίσιο του φεστιβάλ.

Διαβαστεροί Ινδοί έφηβοι

Οι έφηβοι συγγραφείς είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Ινδία τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Hindustan Times, που έχει ως έδρα το Δελχί, κάτι που ενδεχομένως σχετίζεται με τη διεύρυνση του νεανικού αναγνωστικού κοινού της χώρας. Αντί να αντιμετωπίζουν τους νέους με δισταγμό, οι εκδοτικοί οίκοι σπεύδουν να προσφέρουν συμβόλαια ακόμα και σε δωδεκάχρονους μαθητές εάν κρίνουν ότι τα βιβλία τους μπορούν να κερδίσουν τους αναγνώστες. «Εστιάζουμε στον εντοπισμό ισχυρών νέων φωνών», δήλωσε στην εφημερίδα εκπρόσωπος της Penguin Random House India. «Το μόνο κριτήριο που χρησιμοποιούμε είναι η ποιότητα της γραφής, ανεξάρτητα από την ηλικία του συγγραφέα».

«Αδιάβαστοι» Βρετανοί

Τον Οκτώβριο του 2016, η Βασιλική Εταιρεία Λογοτεχνίας της Βρετανίας αποφάσισε να μάθει τι γνωρίζουν οι Βρετανοί για τη λογοτεχνία. Τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφόρησαν τα ευρήματα. Στην έρευνα της Ipsos MORI, το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θεωρεί τη λογοτεχνία κάτι που παρηγορεί τους ανθρώπους σε περιόδους στρες. Το 15% είπε ότι η λογοτεχνία είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητή. Οταν ρωτήθηκαν εάν θα μπορούσαν να ονομάσουν έναν ζώντα ή τεθνεώτα συγγραφέα, το 20% απάντησε ότι δεν ήξερε κανέναν ή ότι δεν ήταν σίγουρο ή ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί. Από όσους ήταν σε θέση να απαντήσουν, ο Σαίξπηρ ήταν εκείνος που κατονομάστηκε περισσότερο, ακολουθούμενος από τους Ντίκενς και Ρόουλινγκ. Για να μην γκρινιάζουμε μόνο για τα δικά μας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή