NEWSLETTER

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσωρινή «σωτηρία»

Τέσσερις δημόσιες βιβλιοθήκες, από τις συνολικά 13 στο Λίβερπουλ, σώζονται, προσωρινά τουλάχιστον, από το κλείσιμο, αφού η κυβέρνηση υποσχέθηκε επιπλέον 27 εκατ. λίρες για την κοινωνική πρόνοια στην πόλη. Παρά ταύτα, ο δήμαρχος της πόλης Τζο Αντερσον έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η απόφαση είναι προσωρινή, δεν αποτελεί μόνιμη αναστολή της απόφασης για κλείσιμο των βιβλιοθηκών. Η ένεση των 27 εκατ. λιρών προστίθεται στα 2 δισ. που υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Φίλιπ Χάμοντ για την παροχή κοινωνικής φροντίδας σε όλην τη χώρα. Το κλείσιμο των βιβλιοθηκών αποσκοπούσε στην εξοικονόμηση 1,6 εκατ. Ο δήμαρχος δήλωσε ότι οι περικοπές ήταν αναγκαίες για να κλείσει η τρύπα 90 εκατ. λιρών στον προϋπολογισμό για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ανθεί το βιβλίο στην Ιρλανδία

Σε πλήρη άνθηση βρίσκεται τους τελευταίους μήνες ο κλάδος του βιβλίου στην Ιρλανδία, κάτι που οφείλεται εν μέρει στην ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας και εν μέρει στη λογοτεχνική παράδοση της χώρας. Πρώτοι στις προτιμήσεις του εγχώριου αναγνωστικού κοινού είναι οι Ιρλανδοί συγγραφείς, όπως η Αν Ενράιτ και η συγγραφέας μυθιστορημάτων για νέους Λουίζ Ο’ Νιλ (φωτ.). Οι πωλήσεις των βιβλίων τους συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση των εσόδων της βρετανικής αλυσίδας WH Smith κατά 13% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ και τα βιβλιοπωλεία Waterstones κατάφεραν να διπλασιάσουν τα κέρδη τους. Φαίνεται, πάντως, ότι ακόμη και οι Ιρλανδοί συγγραφείς δυσκολεύονται να κερδίσουν τα προς το ζην. Πρόσφατα, ο υποψήφιος για Booker Ντόναλ Ράιαν ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στην παλιά του δουλειά, στο δημόσιο, αφού είναι αδύνατον να επιβιώσει μόνο χάρη στα βιβλία του.

Η Αν Ενράιτ στην Αθήνα

Δεν είναι μόνο στην Ιρλανδία εξαιρετικά δημοφιλής αλλά και στην Ελλάδα, όπου έχουν εκδοθεί πολλά βιβλία της. Η βραβευμένη με Booker (2007) Αν Ενράιτ (φωτ.) θα βρίσκεται την Πέμπτη 16/3 στην Αθήνα για μια συνομιλία με τη δημοσιογράφο Μαριλένα Αστραπέλου στον Ιανό. Θα συνομιλήσουν για το τελευταίο της βιβλίο «Ο χορταριασμένος δρόμος» (εκδ. Καστανιώτης), το πιο ώριμο και ολοκληρωμένο μυθιστόρημα της συγγραφέως που ενσωματώνει στο έργο της όλον τον δυναμισμό και την απαστράπτουσα ένταση της ιρλανδικής παράδοσης. Μια συγκινητική ιστορία για την απέλπιδα προσπάθεια των μελών μιας οικογένειας να ανακτήσουν τις σχέσεις που έχασαν και να σφυρηλατήσουν όσες δεν είχαν. Στις 8.30 μ.μ. (Σταδίου 24).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή