Νέες εκδόσεις

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΕΪΤ ΣΟΠΕΝ

Η ιστορία μιας ώρας και άλλα διηγήματα

μτφρ. – επίμετρο: Δέσποινα Σαραφείδου

εκδ. Ροές, σελ. 138

Οκτώ σύντομα διηγήματα περιλαμβάνονται στην παρούσα συλλογή. Οι ηρωίδες της Αμερικανίδας συγγραφέως προσπαθούν να αποκτήσουν αυτονομία, να απολαύσουν μικρές στιγμές ευτυχίας, ενώ άλλες μετανιώνουν για όσα θα μπορούσαν να κάνουν, αλλά δεν πραγματοποίησαν. Χιούμορ, συγκρατημένη ειρωνεία, πειθαρχημένος λόγος, ανατροπές και εκπλήξεις χαρακτηρίζουν τη γραφή της Κέιτ Σοπέν. Στο πρώτο διήγημα, η ηρωίδα όταν μαθαίνει ότι ο σύζυγός της σκοτώθηκε σε «σιδηροδρομική καταστροφή», αφού περάσει το σοκ και τη θλίψη της απώλειας, αρχίζει να φαντάζεται πώς θα είναι η ζωή της στο εξής. Θα απολαμβάνει τη μοναξιά της, θα ταξιδεύει, θα είναι ελεύθερη. Ομως, η πραγματικότητα την ξεπερνάει.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

MARK ROWLANDS

Μια καλή ζωή (φιλοσοφία από την κούνια

μέχρι τον τάφο)

μτφρ.: Ρίτα Αλεξίου

Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, σελ. 314

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας Mark Rowlands αναμειγνύει υλικά από την προσωπική του ζωή, τα χόμπι του και τις ιδιαιτερότητές του για να στοχαστεί πάνω στην ευτυχία, στον θάνατο και στη ζωή. Το παρόν διαβάζεται και ως μυθιστόρημα· αποτελεί το φανταστικό χειρόγραφο ενός άνδρα, το οποίο ανακάλυψε ο γιος του. Στην ουσία πρόκειται για έναν απολογισμό πάνω στην ηθική και στις αρχές και σε αυτό που κάνει μια ζωή ενάρετη, ανεξάρτητα από το καλό ή το κακό. Με σαφείς επιρροές από τον Ντοστογέφσκι, ο Rowlands συγγράφει ένα φιλοσοφικό μυθιστόρημα που πραγματεύεται την ατομική ευθύνη.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

JOHN LE CARRE

Η σήραγγα των περιστεριών,

Ιστορίες από τη ζωή μου

μτφρ.: Βεατρίκη Καντζόλα–Σαμπατάκου

εκδ. Bell, σελ. 404

Ο δημιουργός του μυθιστορήματος «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο» αφηγείται στιγμιότυπα από την πολυτάραχη ζωή του, την ενασχόλησή του με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, τη σχέση του με τη Γερμανία. Ζωντανεύει τους ήρωές του, τους οποίους συνδέει με άτομα που σημάδεψαν την πορεία του, αλλά επίσης αναβιώνει στιγμές από την ευρωπαϊκή ιστορία, κυρίως από την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου και του Ψυχρού Πολέμου. Οι περιγραφές σκιαγραφούν, ωστόσο, και περιστατικά που καθόρισαν τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις σε περιοχές όπως Μ. Ανατολή, ΝΑ Ασία ή Ανατολική και Βόρειος Αφρική.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΙΔΙΚΟ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΟΥΛΟΥ

Ενα τελευταίο γράμμα

εικονογράφηση: Ιρις Σαμαρτζή

εκδ. Παπαδόπουλος, σελ. 44

«Ηταν ο μοναδικός ταχυδρόμος ενός νησιού. Σε μια εποχή που δεν υπήρχε ούτε τηλέφωνο ούτε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και όλα τα νέα ταξίδευαν με τα πόδια». Κι εμείς ακολουθούμε τον ταχυδρόμο στις διαδρομές του, στα πιο μακρινά και απομονωμένα μέρη του νησιού, να μεταφέρει γράμματα ανάλαφρα, φωτογραφίες αγαπημένων προσώπων, αλλά και νέα άσχημα, βαριά, ασήκωτα. Το «Τελευταίο γράμμα» βρίσκει τον συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου και την εικονογράφο Ιριδα Σαμαρτζή σε μεγάλα κέφια: ο πρώτος με λόγο λιτό, ευθύβολο, ανάλαφρο στην ανάγνωση και όμως πυκνό σε ουσία, και η δεύτερη με μια ευρηματική εικονογράφηση που απελευθερώνει νοσταλγικά συναισθήματα.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ERIC RICKSTAD

Ούτε λέξη

μτφρ.: Γωγώ Αρβανίτη

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 450

Σε κωμόπολη, στο Βερμόντ, εξαφανίζεται μια δεκαεξάχρονη και η μητέρα της απευθύνεται στον ιδιωτικό ντετέκτιβ Ραθ για να την αναζητήσει, γιατί πιστεύει ότι η κόρη της δεν έφυγε με τη θέλησή της και ότι κάτι σοβαρό κρύβεται πίσω από την εξαφάνισή της. Παράλληλα έρχονται στο φως και άλλες εξαφανίσεις νεαρών γυναικών, ενώ ο Ραθ φέρνει στον νου του τη δολοφονία των γονιών της ανιψιάς του, την κηδεμονία της οποίας έχει αναλάβει. Ωσπου το κακό θα επανέλθει στην οικογένειά του, γιατί όταν θα αναζητήσει την ανιψιά του, για να τον βοηθήσει να βρει τον συνδετικό κρίκο των εξαφανισμένων κοριτσιών, δεν θα μπορέσει να την εντοπίσει.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή