NEWSLETTER

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εγχείρημα του 1 εκατ. δολ.

Μια μητέρα και η κόρη της αφαιρούν από μια γεμάτη βιβλιοθήκη τα παιδικά βιβλία όπου οι γυναίκες απουσιάζουν ή περιορίζονται σε στερεοτυπικούς ρόλους. Στο τέλος, τα άδεια ράφια μιλούν από μόνα τους, όμως οι δημιουργοί αναφέρουν και τους πραγματικούς αριθμούς: σε μια έρευνα 5.000 βιβλίων, περίπου το 25% δεν έχει ούτε μία ηρωίδα, ενώ εργαζόμενες γυναίκες εμφανίζονται σε λιγότερο από το 20%. Aντίθετα, άνδρες επαγγελματίες πρωταγωνιστούν σε πάνω από το 80% των ιστοριών. Σχεδόν 25 εκατ. χρήστες του Facebook έχουν ήδη παρακολουθήσει το βίντεο που δημιούργησαν η Francesca Cavallo και η Elena Favilli, στο πλαίσιο της καμπάνιας χρηματοδότησης του νέου τους βιβλίου με τίτλο «Good Night Stories for Rebel Girls». Αντί για τις 40 χιλιάδες δολάρια, που ήλπιζαν να συγκεντρώσουν, οι δυο τους μάζεψαν πάνω από ένα εκατ. δολάρια!

Πλούσιος με… καθυστέρηση

Τις σημειώσεις για τρία «χαμένα» μυθιστορήματα, με τα οποία ο Αντονι Μπέρτζες ήλπιζε να πλουτίσει, έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το ίδρυμα Burgess. Σύμφωνα με την εφημερίδα Observer, ο συγγραφέας, εξοργισμένος από το γεγονός ότι είχε λάβει ένα ελάχιστο μέρος των κερδών από την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος «Το κουρδιστό πορτοκάλι» (1971), είχε προτείνει μια μεγαλόπνοη «Αμερικάνικη τριλογία» στις εκδόσεις Alfred A Knopf. Παρότι η απάντηση των εκδόσεων ήταν αρνητική, ο συγγραφέας ενσωμάτωσε ορισμένα στοιχεία σε μετέπειτα μυθιστορήματά του. Μερικά χρόνια αργότερα, άρχισε επιτέλους να κερδίζει χρήματα από τα βιβλία του.

Δύο σε ένα

Σε μια μικρή και λησμονημένη από τον Θεό πόλη της Ουγγαρίας, χαμένη μέσα στην ομιχλώδη και παγωμένη λεκάνη των Καρπαθίων, πλανάται η απροσδιόριστη απειλή μιας επικείμενης καταστροφής. Αυτό είναι το φόντο του μυθιστορήματος του Λάζλο Κρασναχορκάι που γράφτηκε το 1989 και πρόσφατα μεταφράστηκε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πόλις. Στο βιβλίο του Ούγγρου συγγραφέα βασίζεται και η ταινία «Αρμονίες του Βερχμάιστερ» του σπουδαίου σκηνοθέτη Μπέλα Ταρ. Την ερχόμενη Πέμπτη στις 8 μ.μ. στον κινηματογράφο «Αλκυονίς new star cinema» θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου και θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας (Ιουλιανού 42-46, πλατεία Βικτωρίας).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή