Η Αννα Φρανκ σε πολύχρωμα καρέ

Η Αννα Φρανκ σε πολύχρωμα καρέ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΝΤ ΓΙΑΚΟΜΠΣΟΝ

Αννα Φρανκ. Ενα κόμικ – βιογραφία

Εικονογράφηση: Ερνι Κολόν

μτφρ.: Μαρίζα Ντεκάστρο

εκδ. Πατάκη, σελ. 152

Με καλοσχεδιασμένα καρέ, ιστορικές πληροφορίες και ξεκούραστη αφήγηση, οι Aμερικανοί Σιντ Γιάκομπσον και Ερνι Κολόν βιογραφούν με ευαισθησία το πορτρέτο της σύντομης ζωής της Αννας Φρανκ σε ένα επίκαιρο graphic novel. Μέσα από τις 150 σελίδες του γνωρίζουμε το παρελθόν της οικογένειας Φρανκ, γινόμαστε μάρτυρες της γέννησης των δύο αδελφών (Αννα και Μαργκότ) και της ανατροφής τους, παρατηρούμε την ανατροπή της ζωής τους με την κήρυξη του πολέμου και βέβαια παρακολουθούμε τον αγώνα επιβίωσής τους. Στο μεταξύ, βλέπουμε τη μικρή Αννα να μεγαλώνει, να γράφει στο ημερολόγιό της, να ερωτεύεται, να επαναστατεί ως έφηβη, να κάνει όνειρα για το μέλλον. Θέλει να γίνει δημοσιογράφος και αργότερα συγγραφέας. Τη νύχτα της προδοσίας ακολουθούμε την οικογένεια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης από όπου επιστρέφει μόνο ο πατέρας της Οτο. Ο ίδιος εκδίδει το ημερολόγιο της κόρης του και το κόμικ τελειώνει με τον θάνατό του και τη μεταφορά του βιβλίου στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

Η γραμμική αφήγηση των γεγονότων σπάει με «ένθετα» ιστορικών πληροφοριών, από το Κραχ του 1929 και την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία μέχρι τη Νύχτα των Κρυστάλλων και τους νόμους της Νυρεμβέργης που νομοθετούσαν τον αντισημιτισμό. Στην πρώτη του έκδοση το 2010 οι συγγραφείς και το Σπίτι της Αννας Φρανκ έγιναν δέκτες κριτικής σχετικά με το κατά πόσον είναι δυνατόν να μιλήσει κανείς για τον ναζισμό και τη φρίκη της εποχής μέσα από σκίτσα και χρωματιστές σελίδες. Κι όμως, οι βετεράνοι κομίστες δημιούργησαν ένα ευανάγνωστο κόμικ που δεν υστερεί σε σοβαρότητα και εγκυρότητα. Δεν υπάρχει τίποτα ανάλαφρο και επουσιώδες στον τρόπο που αφηγούνται την ιστορία, μεταχειρίζονται τους ήρωές τους με σεβασμό και φροντίζουν με το πενάκι τους να δημιουργούν το συναισθηματικό φορτίο της εποχής. Το ίδιο το «Ημερολόγιο της Αννας Φρανκ» είναι μία από τις πιο πολυδιαβασμένες και πολύτιμες μαρτυρίες της ναζιστικής θηριωδίας και του Ολοκαυτώματος. Ορθώς λοιπόν το κόμικ των Γιάκομπσον και Κόλον δεν είναι μια μεταφορά του ημερολογίου, αλλά μια εξιστόρηση των γεγονότων μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών τους και ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που θα κινητοποιήσει τους νεαρούς αναγνώστες στους οποίους απευθύνεται να αναζητήσουν το αυθεντικό βιβλίο αλλά και να ευαισθητοποιηθούν για τον κόσμο που αλλάζει γύρω τους. Με την αυξανόμενη επιρροή ακροδεξιών οργανώσεων σε μεγαλύτερα στρώματα μιας κουρασμένης κοινωνίας και την αμφισβήτηση των θεσμών, η ιστορία της Αννας Φρανκ είναι επίκαιρη όσο ποτέ και με κάθε μορφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή