Ανάλυσέ το!

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αναγνώστης μπορεί να αφήσει ελεύθερη τη φαντασία του και να δώσει τη δική του απάντηση στο ερώτημα «γιατί ο Ναμπόκοφ χρησιμοποιούσε τη λέξη “μοβ” περίπου 44 φορές πιο συχνά απ’ ό,τι ο μέσος συγγραφέας;». Φυσικά, μέσος συγγραφέας δεν υπάρχει, όμως αναλύοντας με τη βοήθεια του υπολογιστή του χιλιάδες βιβλία γραμμένα από τους σημαντικότερους αγγλόφωνους λογοτέχνες των τελευταίων δύο αιώνων, ο δημοσιογράφος και στατιστικολόγος Μπεν Μπλατ κατέληξε σε ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Οπως ότι σε κάθε 100.000 λέξεις του Τζέιμς Πάτερσον αντιστιχούν περί τα 160 κλισέ, δηλαδή τα μισά από ό,τι στα μυθιστορήματα της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, ενώ το αγαπημένο κλισέ της Ζέιντι Σμιθ είναι το «κακό μάτι». Ή ότι ο όχι ακριβώς ενθουσιώδης Τζέιμς Τζόις δεν είναι καθόλου φεδωλός στη χρήση των θαυμαστικών (1.100 σε κάθε 100.000 λέξεις), μολονότι τα θαυμαστικά συναντώνται με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα στα κείμενα των ερασιτεχνών από ό,τι στο έργο των επαγγελματιών συγγραφέων.

Στο βιβλίο του με τίτλο «Νabokov’s favorite word is mauve», που κυκλοφορεί σήμερα στα αγγλικά από τις εκδόσεις Simon & Schuster, ο Μπλατ δίνει τη δική του ερμηνεία για την προτίμηση του Ρώσου μυθιστοριογράφου: είναι γνωστό ότι ο Ναμπόκοφ έπασχε από συναισθησία, την οποία ο ίδιος περιέγραφε ως «έγχρωμη ακοή», και έβλεπε ένα συγκεκριμένο χρώμα όποτε σκεφτόταν ένα συγκεκριμένο γράμμα της αλφαβήτου. Δεν είναι τυχαίο ότι αναφέρεται σε χρώματα τέσσερις φορές συχνότερα από ό,τι ο «μέσος» αγγλόφωνος πεζογράφος. Αντίθετα, η Τζέιν Οστεν προτιμά λέξεις όπως «ευγένεια» και «απερισκεψία», ενώ ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε μάγους και ξωτικά.

Για να δώσει απαντήσεις στα περισσότερα ερωτήματα, με τα οποία καταπιάνεται στο βιβλίο του, ο Μπλατ βασίστηκε στο σύνολο του έργου πάνω από 50 συγγραφέων, ενώ για τις ανάγκες της έρευνας δημιούργησε ειδικό software. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις η δουλειά ήταν αδύνατον να αυτοματοποιηθεί: όπως αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή του, ήταν αναγκασμένος να διαβάσει τις πρώτες προτάσεις εκατοντάδων βιβλίων για να διαπιστώσει πόσο συνηθισμένες είναι οι αναφορές στον καιρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή