Νέες εκδόσεις

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΖΑΝ ΜΑΤΕΡΝ

Σεπτέμβρης

μτφρ.: Γιώργος Καράμπελας

εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, σελ. 130

Το 1972, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Μόναχο, συνέβη αυτό που ονομάστηκε «Η σφαγή του Μονάχου». Μέλη της ισραηλινής αποστολής απήχθησαν από την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης», η οποία ζητούσε να απελευθερωθούν από τους Ισραηλινούς οι φυλακισμένοι σύντροφοί τους. Οταν επενέβη η αστυνομία για να απελευθερώσουν τα θύματα της απαγωγής, σκοτώθηκαν εννέα αθλητές, ένας αστυνομικός και κάποιοι από τους απαγωγείς, ενώ είχαν ήδη δολοφονηθεί νωρίτερα δύο ακόμη αθλητές. Ο αφηγητής, δημοσιογράφος από το BBC, περιγράφει τα γεγονότα συνδέοντάς τα με μια προσωπική του περιπέτεια που σημάδεψε τη ζωή του. Το συλλογικό συμβάν συναντάει το προσωπικό.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΛΑΣΙΚΟΙ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

Η γυναίκα της Ζάκυθος

εκδ.: Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, σελ. 182

Η αναλυτική έκδοση της αινιγματικής «Γυναίκας της Ζάκυθος» από την Ελένη Τσαντσάνογλου (1937-1995) αποτελεί, σύμφωνα με τα επιλεγόμενα της Κατερίνας Τικτοπούλου, μια προνομιακή στιγμή μετά την ένταξη του κειμένου στα σολωμικά «Απαντα». Διότι εκείνο που πραγματοποίησε η σπουδαία σολωμίστρια φιλόλογος ήταν ότι, με δεδομένη την απουσία ενός τελικού οριστικοποιημένου κειμένου και εφόσον η ποιητική βούληση παρέμενε δυσδιάκριτη και ρευστή, ανέλαβε να ανιχνεύσει το αποτύπωμα της κίνησης αυτής και την κατά το δυνατόν ακριβέστερη αναπαράστασή της παραδίδοντας ένα έργο που δεν αφορά μόνον τους ειδικούς μελετητές αλλά και το ευρύτερο καλλιεργημένο κοινό.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

EDWARD WHITTEMORE

Το μωσαϊκό της Ιεριχούς

μτφρ.: Γιώργος Μπλάνας

εκδ. Γκοβόστης, σελ. 410

Παιχνίδια κατασκόπων, πολιτικές ίντριγκες συνιστούν την ιστορία του Σύρου επιχειρηματία ο οποίος εγκαταλείπει, το 1959, την άνετη ζωή του στην Αργεντινή, για να επιστρέψει στη γενέθλια γη, στη Μέση Ανατολή, όπου θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στην προετοιμασία της Αραβικής Επανάστασης. Γίνεται η ψυχή του αγώνα, για να αποδειχθεί εντέλει ότι ο ιδεαλιστής ήρωας δεν ήταν παρά ένας ισχυρός αντίπαλος. Εβραίοι, Αραβες, Αιθίοπες, Αγγλοι συναντώνται άλλοτε ειρηνικά άλλοτε με υποβόσκουσα, αλλά και φανερή βία. Μια ιστορία, δοσμένη από πρώην πράκτορα της CIA που αποδεικνύει ότι η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη απ’ ό,τι φαίνεται.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΕΤΡΟΣ ΑΥΛΙΔΗΣ

Τεμπέλης κομπλέ

εκδ. Γαβριηλίδης, σελ. 308

Η αρετή στην πεζογραφία του Πέτρου Αυλίδη βρίσκεται στη διαρκή κίνηση και τους πλαστικούς διαλόγους, στην απόλυτη οικονομία και τον σφιχτό ρυθμό, στη διεισδυτική παρατήρηση και το ανεπιτήδευτο χιούμορ. Θέμα στο νέο του βιβλίο, σκηνές της αθηναϊκής οικογενειακής ζωής μέσα από το βλέμμα ενός γάτου που αφελώς αναμεταδίδει όσα συμβαίνουν γύρω του αποτυπώνοντας στοιχεία της νεοελληνικής κρίσης απ’ την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων. Βλάσφημος και παράλληλα τρυφερός, συγκινητικός και ταυτόχρονα ξεκαρδιστικός, πονόψυχος και μαζί αυτοσαρκαστικός, πλάθει χαρακτήρες, δημιουργεί στάσεις και αναδεικνύει συμπεριφορές.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Λέρος, μια ζωντανή αμφισβήτηση

της κλασικής ψυχιατρικής

εκδ. Αγρα, σελ. 304

Μια αναδρομή στην ιδρυματική ψυχιατρική, σε αυτό που δίδαξε η εμπειρία της Λέρου. Στην εισαγωγή του Κ. Μπαϊρακτάρη εξετάζονται οι μηχανισμοί κοινωνικού ελέγχου και εγκλεισμού, στο κυρίως μέρος δίδεται το παράδειγμα της αμφισβήτησης της κλασικής ψυχιατρικής, μελετώνται ζητήματα θεωρίας και πράξης στην αποϊδρυματοποίηση, μέσω της εμπειρίας από την παρέμβαση στη Λέρο, ρίχνεται φως στον μετασχηματισμό του ψυχιατρείου από μια κλειστή σε μια ανοικτή κοινότητα. Κατά τη διαδικασία αποϊδρυματοποίησης, ωστόσο, διαπιστώνεται ότι τα ψυχιατρεία ήταν και είναι ο χώρος παραγωγής της χρονιότητας. Γίνεται αναφορά στα προβλήματα και τα συμφέροντα που αντιμετωπίζονται.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή