Νέες εκδόσεις

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΘΟΔΩΡΟΣ ΦΕΣΤΑΣ

Ο γέρος που φορούσε ένα καπέλο

εκδ. Αγρα, σελ. 216

Οπως και να το κάνουμε πολλά λογοτεχνικά κείμενα που αναπαριστούν το κοινό αίσθημα της καθημερινότητας δεν υφίστανται. Εξ ου και η διπλή σημασία της διηγηματογραφικής συλλογής του 58χρονου Θόδωρου Φέστα. Εκτός απ’ το ισχυρό χιούμορ τους, το σπαρταριστό πνεύμα και τον καγχασμό, τα τριάντα τρία κείμενα του Θεσσαλονικιού πεζογράφου διαθέτουν μεγάλη αναπλαστική δύναμη, έναν παραστατικό ρεαλισμό, ο οποίος απεικονίζει τη ζωή παρόντος και παρελθόντος –ανθρώπους, ήθη, συμπεριφορές και εμμονές– με τον τρόπο που την ζήσαμε και το αίσθημα που την ζούμε. Τη συλλογή προλογίζει ο Θωμάς Κοροβίνης.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΚΥΡΗΣ

Το χέρι του σημαιοφόρου

εκδ. Νεφέλη, σελ. 284

Καταιγιστική ακινησία. Με άλλα λόγια, από μια πυρπολημένη ερωτική σκηνή στην αρχή, στον πιο σκανδαλιστικό ωροσκόπο Τοξότη στο τέλος της γραφής. Και η Θάλεια Δροσινού στη μέση αυτού του σύμπαντος κόσμου, με την αποκαλυπτική εργασία της για τις «Ελληνίδες ηγερίες των προραφαηλιτών ζωγράφων». Αλλά και άλλοι πολλοί που κουβαλάνε τους ρόλους τους. Ο Ελπιδοφόρος Καληδόνης, η Μαρία Κασσαβέτη, η Τζελίνα και η Μάντα. Και θάνατος και ανάσταση. Και ελπίδα και απελπισία. Και πολλή τρέλα. Δημιουργική. Και η γλώσσα που ανατρέπει και ανατρέπεται. Και τέρπει τον αναγνώστη. Το μυθιστόρημα κυκλοφορεί σε δεύτερη, ανασχηματισμένη έκδοση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΦΡΗΝΤΡΙΧ ΝΤΥΡΕΝΜΑΤ

Η πτώση και άλλες ιστορίες, Β΄ έκδοση

μτφρ.: Βασίλης Πατέρας

εκδ. Ροές, σελ. 206

Στον τόμο περιλαμβάνονται τέσσερις νουβέλες. Στην «Πτώση», η ιστορία διαδραματίζεται στο Κρεμλίνο, καθώς ο μέγας δικτάτωρ και οι 14 παλατιανοί αγωνίζονται να επιβληθούν μέσω συκοφαντιών, μηχανορραφιών και παραγκωνίσεων. Εντέλει, μετά την πτώση του μεγάλου δικτάτορα, πραγματοποιείται ανασχηματισμός και εγκαθιδρύεται νέα ιεραρχία, αλλαγές, όχι ουσιαστικές, που δεν είναι παρά το αποτέλεσμα ενός σφάλματος. Η επόμενη ιστορία είναι αλληγορική, καθώς αναφέρεται στην αραβοϊσραηλινή διένεξη, ενώ η τρίτη είναι ένα υπαρξιακό νουάρ και η τελευταία εκθέτει, με καινούργια υλικά, την περιπέτεια του Οιδίποδα.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΟΚΙΜΙΟ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΣΙΝΙΟΣΟΓΛΟΥ

Αλλόκοτος ελληνισμός

Δοκίμιο για την οριακή εμπειρία των ιδεών

εκδ. Κίχλη, σελ. 358

Επτά λοξίες, επτά έκκεντρες μορφές της νεοελληνικής πνευματικής ιστορίας, οι Κυριάκος Αγκωνίτης, Πλήθων, Μάρουλλος Ταρχανιώτης, Χριστόδουλος Παμπλέκης, Θεόφιλος Καΐρης, Παναγιώτης Σοφιανόπουλος και Κωνσταντίνος Σιμωνίδης αναζήτησαν τις σχέσεις ελληνικότητας και χριστιανισμού, αμφισβητώντας την κοινή λογική στο όνομα μιας δικής τους προσωπικής εμπειρίας του ορθού λόγου. Συνέβη λίγο πριν και λίγο μετά την πτώση του Βυζαντίου (1453) ή τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους (1830), σε περιόδους δηλαδή μεταβατικές που όπως η τρέχουσα δική μας χαρακτηρίζονταν από ασάφεια, ρευστότητα και ισχυρές ανακατατάξεις.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΘΕΑΤΡΟ

ΤΖΩΝ ΜΙΛΛΙΝΓΚΤΟΝ ΣΥΝΓΚ

Η σκιά του λαγκαδιού

και Καβαλάρηδες στη θάλασσα

μτφρ.: Καννέλος Αποστόλου

εκδ. Υψιλον, σελ. 42

Πρόκειται για τα δύο πρώτα έργα του Ιρλανδού θεατρικού συγγραφέα, ο οποίος θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ιρλανδικής λογοτεχνίας. Τα θέματα των έργων του τα άντλησε από τις πιο απόμερες περιοχές της Ιρλανδίας και σ’ αυτά μετέφερε την ιδιαιτερότητα της γλώσσας αλλά και τη μουσικότητά της. Οι ήρωές του ανήκουν στην ιρλανδική επαρχία και μολονότι είναι καθολικοί, διατηρούν ακόμα τα παγανιστικά στοιχεία της πίστης των προγόνων τους. Στο πρώτο θεατρικό πρωταγωνιστεί μια άπιστη σύζυγος, ενώ στο δεύτερο η θεματική αγγίζει τη θρησκεία και την πίστη, θέματα που ξεσήκωσαν αντιδράσεις.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή