Νέες εκδόσεις

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΜΕΡΙΛΙΝ ΡΟΜΠΙΝΣΟΝ

Ρουθ

μτφρ.: Κατερίνα Σχινά

εκδ. Μεταίχμιο 2017, σελ. 268

Ο τίτλος του πρωτοτύπου είναι το «Σπιτικό» (Housekeeping), αυτό που λείπει δηλαδή από τις δύο ηρωίδες του μυθιστορήματος. Δύο αδερφές, ορφανές, σύμφωνα με την αφήγηση της Ρουθ, της μιας από αυτές, μεγαλώνουν δίπλα σε συγγενικά πρόσωπα, χωρίς την ανδρική παρουσία, ενώ προσπαθούν να αναστήσουν τη μητρική μορφή. Η απουσία της μητέρας σημαδεύει τις δύο αδερφές, που αναζητούν την ταυτότητά τους και προσπαθούν να ορίσουν τις σχέσεις τους με τον κόσμο, αφού στερήθηκαν την οικογενειακή ασφάλεια, την αγάπη και την υποστήριξη. Μέσω της απώλειας και της μοναξιάς, τα δύο κορίτσια ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και στέκονται στα πόδια τους όταν αναλαμβάνει να τα φροντίσει η απόμακρη θεία τους.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΓΚΡΑΧΑΜ ΓΚΡΗΝ

Η καρδιά των πραγμάτων

μτφρ.: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

εκδ. Πόλις, σελ. 384

Ενα κλασικό και συνάμα σύγχρονο αριστούργημα είναι η «Καρδιά των πραγμάτων», που μεταφράζεται στα ελληνικά από την εξαιρετική Μαργαρίτα Ζαχαριάδου. Τοποθετημένο στην βρετανική αποικία της Σιέρα Λεόνε, μεσούντος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το μυθιστόρημα συνδυάζει αριστοτεχνικά την εσωτερική περιπέτεια με το σασπένς. Στο επίκεντρο, ένας Βρετανός αστυνομικός ο οποίος παρακολουθεί στενά ύποπτες κινήσεις που θα μπορούσαν να ωφελήσουν τον εχθρό. Τα ηθικά διλήμματα, ένας παράνομος έρωτας και οι δοσοληψίες με μερικούς συναρπαστικούς δευτερεύοντες χαρακτήρες τον οδηγούν σε τραγική έξοδο.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ

JOSEPH SHERIDAN LE FANU

Το άγρυπνο μάτι

μτφρ.: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

εισαγωγή: Ευαγγελία Κουλιζάκη

εκδ. Αγρα 2016, σελ. 122

Ενδιαφέρουσες είναι οι ιστορίες φαντασμάτων του σχεδόν άγνωστου στη χώρα μας Αγγλου συγγραφέα. Εδώ, ένας άντρας ορθολογιστής, με πολλές περιπέτειες στο ενεργητικό του, αποφασίζει να ακολουθήσει την κανονικότητα: γάμο, παιδιά και επαγγελματική επιτυχία. Η απειλή, ωστόσο, δεν αργεί να ταράξει τα σχέδιά του. Ακούει βήματα να τον ακολουθούν τα βράδια, ένα λάθος του παρελθόντος δεν τον αφήνει σε ησυχία. Τίποτε δεν είναι ξεκάθαρο σε αυτό το κυνήγι ούτε διαφαίνεται για ποιο λόγο υπήρξε θύτης και πώς μετατρέπεται σε θύμα. Ολα παραμένουν μέχρι το τέλος ασαφή και μυστηριώδη.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΝΙΚΗ ΜΑΡΑΓΚΟΥ

Είναι ο πάνθηρας ζωντανός;

εκδ. Καστανιώτη,  2017 σελ. 160

Σε αυτήν τη μυθιστορία συγκεντρώνονται ορισμένες αφηγήσεις του Ευάγγελου Λουίζου, φίλου του Γιώργου Σεφέρη, από την Αμμόχωστο, τις οποίες είχε διηγηθεί στην πρόωρα χαμένη συγγραφέα. Παραδίδονται, όμως, στον αναγνώστη αλλαγμένες και εμπλουτισμένες σε ένα μωσαϊκό προσώπων και τοπίων. Αποδίδεται η ατμόσφαιρα της εποχής και επισημαίνονται σημαντικά γεγονότα. Μια νεαρή Γερμανίδα παντρεύεται στην Αμμόχωστο, το 1962, έναν μεγαλύτερό της ιδιόμορφο άντρα, ένα ζευγάρι ζει τον έρωτά του σε μια όμορφη παραλιακή μεσογειακή πόλη. Κρυφές γωνιές και θολές στιγμές σημαδεύουν πρόσωπα και εποχή.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΞΑΝΘΗ ΜΑΝΤΕΛΑ

Ο άσπρος σκύλος με τα πολλά ονόματα

εκδ. Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, σελ. 29

Ενας άσπρος σκύλος που πιστεύει ότι είναι πια πολύ μεγάλος για να υιοθετηθεί, αν και δεν εγκαταλείπει εντελώς την ελπίδα, πρωταγωνιστεί στο βιβλίο της συγγραφέα Ξανθής Μαντέλα και της εικονογράφου Ντανιέλας Σταματιάδη. Καθώς παρακολουθεί άλλη μια εκδήλωση της φιλοζωικής να φθάνει στο τέλος της, θυμάται τις περιπέτειές του στους δρόμους της πόλης και τα ονόματα, που κατά καιρούς τού είχαν δώσει οι διάφορες θετές οικογένειές του πριν τον εγκαταλείψουν ξανά. Ευτυχώς όμως, ο οκτάχρονος Μπλάνκο θα έχει άλλη μία ευκαιρία να αποδράσει από τη μοναξιά και τις κακουχίες.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή