Νέες εκδόσεις

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

RAMIRO QUINTANA

Οι εργάτες του κρύου

μτφρ.: Ρομίνα Κηπουρίδου

εκδ. Σαιξπηρικόν, σελ. 76

Ενας συγγραφέας σίγουρα πολύ διαφορετικός από αυτό που θεωρούμε αργεντίνικη λογοτεχνία, παρόλο που τα θέματά του προέρχονται από λαϊκούς μύθους, δοξασίες, ιστορίες της Γης και συμβολισμούς. Εντούτοις, αυτός ο τόσο νεαρός συγγραφέας (γεννημένος το 1983) πειραματίζεται με τα όρια των λέξεων, των σημασιών, με τις εικόνες, τον ρυθμό και τις στροφές. Χωρίς φανερή κεντρική ιστορία, δημιουργεί ένα υπνωτιστικό σύμπαν από λέξεις και εικόνες που δεν οδηγούν πάντα σε εύκαμπτα μονοπάτια. Το μυθιστόρημα διεισδύει σε ευρηματικές οδούς, σε εκτροπές, σε ημιτελείς κόμβους, καθώς φαίνεται ότι επεκτείνεται συνειρμικά από τη μία ιστορία στην άλλη, χωρίς πλάνο.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΜΑΡΚΟΥΣ ΜΑΛΤ

Ο κήπος της αγάπης

μτφρ.: Μαριάννα Κουτάλου

εκδ. Opera, σελ. 302

O Μάρκους Μαλτ θεωρείται ένας εκ των ελπιδοφόρων νέων Γάλλων συγγραφέων, ήδη βραβευμένος με το Prix Femina το 2016 για το μυθιστόρημα «Le Garçon». Στον «Κήπο της αγάπης», δάνειος τίτλος από το ποίημα του Ουίλιαμ Μπλέικ, ο συγγραφέας, όπως και ο ποιητής, βλέπει πράγματα που δεν είχε ξαναδεί. Σ’ ένα μυθιστόρημα που δύσκολα ταξινομείται (αστυνομικό; «ψυχολογικό νουάρ»; στα όρια του φανταστικού;) ο Μαλτ στήνει με δεξιοτεχνία έναν dance macabre με τους πρωταγωνιστές του κι έναν κόσμο που ακροβατεί διαρκώς ανάμεσα στο ψέμα και στην αλήθεια, ουσιαστικά ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο.

ΚΩΣΤΑΣ Θ. ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ

ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ PIERA AULAGNIER

Γέννηση ενός σώματος – Καταγωγή μιας ιστορίας

εισαγωγή: Γεράσιμος Στεφανάτος

επίμετρο: Cathie Silvestre

μτφρ.: Γιώργος Σταθόπουλος, Πάνος Αλούπης

εκδ. Αγρα, σελ. 206

Το τρίτο τετράδιο της ψυχαναλυτικής σειράς που επιμελούνται η Μαρίλια Αϊζενστάιν, ο Πάνος Αλούπης και ο Γιώργος Σταθόπουλος. Κεντρικός άξονας της σειράς είναι οι άρρηκτες σχέσεις ψυχής και σώματος και η διττή ενορμητική φύση του ανθρώπου. Το τρίτο τετράδιο ανήκει στην Πιέρα Ωλανιέ, η οποία πραγματεύεται την καταγωγή της ιστορίας ενός σώματος, μέσα από τη σωματική συνιστώσα της μητρικής συγκίνησης, καθώς και την ύπαρξη της σκιάς που απαραιτήτως ακολουθεί κάθε σώμα. Αλλωστε δεν υπάρχει ούτε ψυχικό σώμα χωρίς την ομιλούμενη σκιά του.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΤΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Οικογένειες σε δίσεκτα χρόνια

σημειώσεις μιας ψυχιάτρου

εκδ. Καστανιώτη, σελ. 210

Τα κείμενα αυτού του βιβλίου γράφτηκαν την εξαετία της κρίσης, δηλαδή από το 2010 μέχρι το 2016, με στόχο να καταγραφεί ένα κομμάτι από αυτό το καινούργιο υλικό που αναδυόταν στις σχέσεις των οικογενειών και των ζευγαριών που συνάντησε στο γραφείο της η ψυχίατρος και ψυχοθεραπεύτρια Κάτια Χαραλαμπάκη. Ενα μεγάλο μέρος του βιβλίου είναι η παρουσίαση κλινικών περιπτώσεων ψυχοθεραπείας οικογένειας και ζεύγους, ενώ γίνεται προσπάθεια εκτός από την περιγραφή, να τεθούν προβληματισμοί σχετικά με τις νέες δυνατότητες που χρειάζεται να υπάρξουν στο ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο για πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις, δεδομένης της κρίσης.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΦΗΓΗΜΑΤΑ

ΣΕΒΑΣΤΗ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Εγκλήματα στην Πόλη

εκδ. Ποταμός, σελ. 302

Πρόκειται για καθημερινές ιστορίες τρέλας, όπου οι πρωταγωνιστές ξεπερνούν τα όρια υποκύπτοντας σε πάθη και σε αδυναμίες. Δολοφονίες, ληστείες, τραυματισμοί, εξαπατήσεις είναι κάποιες από τις ακραίες περιπτώσεις στις οποίες εμπλέκονται τα πρόσωπα των αστικών δραμάτων, στο κέντρο και στα περίχωρα της μεγαλούπολης, της Ιστανμπούλ. Κάθε σύντομο αφήγημα ξεδιπλώνει έναν ολόκληρο κόσμο, παρουσιάζει χαρακτήρες, αποτυπώνει και φωτογραφίζει τόπους και τοπία, με τα ελληνικά και τουρκικά τοπωνύμια, τις συνήθειες, με τις ιστορικές αναφορές να συνδέουν το παρελθόν με το παρόν. Τα αφηγήματα βασίζονται σε αληθινές ιστορίες που καταγράφηκαν στo αστυνομικό δελτίο και στις εφημερίδες.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή