Νέες εκδόσεις

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ

ΝΓΚΟΥΓΚΙ ΓΟΥΑ ΘΙΟΝΓΚΟ

Πέταλα από αίμα

μτφρ.: Σταυρούλα Αργυροπούλου

εκδ. Καστανιώτης, σελ. 606

Τρεις επιφανείς προσωπικότητες της Κένυας, που εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα, δολοφονούνται στην ενδοχώρα της. Οι ύποπτοι είναι τέσσερις: ένας δάσκαλος, ένας συνδικαλιστής, μια πόρνη και κάποιος που αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία της Κένυας. Οι αλληλένδετες αφηγήσεις των πρωταγωνιστών, με φόντο τον αγώνα των Μάου Μάου κατά της βρετανικής κυριαρχίας, παρουσιάζουν μια κοινωνία με προβλήματα διαφθοράς, καταπίεσης των πολιτών, αδικίας, ενώ φαίνεται ότι πολλές δυσκολίες απορρέουν από την απουσία συγκροτημένης εκπαίδευσης. Οι κάτοικοι της χώρας απογοητεύονται από τον τρόπο διακυβέρνησής της, καθώς οι πολιτικοί χρησιμοποιούν μεθόδους που είναι απομεινάρια της αποικιοκρατικής περιόδου.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΑ

ΠΩΛ ΒΕΝ

Παλμύρα

Ενας αναντικατάστατος θησαυρός

μτφρ.: Ειρήνη Μητούση, επιμ.: Τάκης Αναστόπουλος

εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, σελ. 140

Πριν από περίπου δύο χρόνια οι τρομοκράτες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατέστρεψαν ολοκληρωτικά την αρχαία ελληνορωμαϊκή πόλη της Παλμύρας, την οποία η UNESCO είχε κατατάξει μεταξύ των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς. Ο κορυφαίος Γάλλος ιστορικός Πωλ Βεν σκιαγραφεί το μεγαλείο ενός κέντρου που ήκμασε πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, τον διαμετακομιστικό τόπο στον οποίο συναντιούνταν τα καραβάνια στον δρόμο από και για τη Ρώμη, την Περσία, την Κίνα και την Ινδία. Εκφράζει την οδύνη του για την αδιανόητη καταστροφή και αναδεικνύει τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΚΟΜΙΚ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Μα γιατί μου φταίνε όλα;!

(το βιβλίο της γκρίνιας)

εικονογράφηση: Tasmar

εκδ. Καστανιώτης, σελ. 112

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου γκρινιάζει για τα πάντα: πολιτική, κοινωνία, ανθρώπινες σχέσεις, εθισμός στο Facebook, ζωή στην πόλη και ζωή στο χωριό, κακές συνήθειες, έθιμα. Γράφει: «Εχω πάει για καφέ με άτομα που έλεγαν “πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε τι κοινωνία θέλουμε” και όταν ερχόταν ο σερβιτόρος έκαναν κάνα πεντάλεπτο ν’ αποφασίσουν μεταξύ φραπέ και φρέντο» ή «Είναι σίγουρο ότι τελικά η Ελλάδα θα αναγεννηθεί από τις στάχτες της, αρκεί βέβαια αυτές να μην έχουν σκορπίσει στο ενδιάμεσο». Ατάκες αφοριστικές, αυτοσαρκαστικές, αποδομητικές. Αλλες παρατίθενται αυτούσιες, οι περισσότερες ξεδιπλώνονται σε στριπ.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ

Η ψυχανάλυση στην εποχή του διαδικτύου.

Η εικονική πραγματικότητα και το ασυνείδητο (συλλογικό)

επιμέλεια: Δ. Αναστόπουλος, Α. Ζαχαριά

εκδ. Νήσος, σελ. 140

Σε αυτό το τεύχος του ψυχαναλυτικού περιοδικού της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου, τα ηλεκτρονικά μέσα και ο κυβερνοχώρος γίνονται αντικείμενο σκέψης και ανάλυσης. Εχουν γίνει μέρος του συνειδητού και ασυνείδητου ελέγχου της πραγματικότητας, ενώ στην ουσία απομακρυνόμαστε από αυτή. Στόχος των μελετών που φιλοξενεί το τεύχος των ερευνητών που συμμετέχουν δεν είναι ούτε η εξιδανίκευση ούτε το ανάθεμα, αλλά η επισήμανση του τι μπορεί ή δεν μπορεί να προσφέρει στην ψυχανάλυση η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και κάτω από ποιες συνθήκες.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΟΚΙΜΙΟ

WENDY BROWN

Η καταστροφή του δήμου

Η λαθραία επανάσταση του νεοφιλελευθερισμού

μτφρ.: Σώτη Τριανταφύλλου

εκδ. Πατάκη, σελ. 420

Ρυθμίζοντας όλες τις πτυχές της ύπαρξης με οικονομικούς όρους, ύπουλα ο νεοφιλελευθερισμός καταστρέφει βασικά στοιχεία της δημοκρατίας. Για την καθηγήτρια Πολιτικής Φιλοσοφίας Wendy Brown, δεν είναι ότι οι αγορές και το χρήμα ευτελίζουν τη δημοκρατία, ούτε ότι οι πολιτικοί θεσμοί και οι εξελίξεις κυριαρχούνται όλο και περισσότερο από το χρηματιστηριακό κεφάλαιο, αλλά ότι ο πανταχού παρών νεοφιλελεύθερος λόγος «οικονομοποιεί» τον καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, την έννοια και τη λειτουργία των συστατικών στοιχείων της δημοκρατίας, μετατροπή που δεν επιτρέπει στους φιλελεύθερους δημοκρατικούς θεσμούς να επιβιώσουν.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή