Κοβεντάρειος: σε νέα στέγη με τριήμερο φόρουμ ιδεών

Κοβεντάρειος: σε νέα στέγη με τριήμερο φόρουμ ιδεών

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγους μήνες πριν από την ολοκλήρωση της μεταφοράς της στη νέα της στέγη, η ιστορική Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης προσκαλεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης να συμμετάσχουν σε ένα τριήμερο φόρουμ ιδεών για τις βιβλιοθήκες και τον πολιτισμό με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, διευθυντών βιβλιοθηκών από όλη την Ελλάδα, εκπροσώπων τοπικών φορέων κ.ά. Από σήμερα το απόγευμα και μέχρι την Κυριακή, οι ομιλητές θα μοιραστούν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους και θα καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία της Κοβενταρείου Βιβλιοθήκης, που μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει εγκατασταθεί στο αναβαθμισμένο «σπίτι» της στην οδό Δαβάκη, στην είσοδο της πόλης.

Το σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα, με εμβαδόν πάνω από 4.000 τ.μ., είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η συλλογή της οποίας περιλαμβάνει περίπου 120.000 χειρόγραφα, κώδικες, χάρτες και βιβλία, από το «Μετά τα Φυσικά» του Αριστοτέλη με χρονολογία εκτύπωσης το 1497 έως το συλλεκτικό τεύχος «Αστερίξ και Κλεοπάτρα» των Ρενέ Γκοσινί και Αλμπέρ Ουντερζό. Περίπου 1.000 τ.μ. καλύπτει το μουσείο, όπου θα φιλοξενηθεί η αρχαιολογική συλλογή της Κοβενταρείου, αποτελούμενη κυρίως από μεταβυζαντινά αντικείμενα.

Πριν από λίγες ημέρες, το παλιό κτίριο, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα για να στεγάσει την ολοένα αυξανόμενη συλλογή της σχολικής βιβλιοθήκης (ιδρυθείσας στα τέλη του 17ου αιώνα από Κοζανίτες της Διασποράς), έκλεισε οριστικά της πόρτες του έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το τελευταίο στάδιο της μετεγκατάστασης. Τα εγκαίνια του καινούργιου κτιρίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως το τέλος του 2017, ενώ η απογραφή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Φεβρουάριο του 2018. Το Φόρουμ Ιδεών του Δήμου Κοζάνης φιλοξενείται στην Αίθουσα Κοβεντάρειο στο κέντρο της Κοζάνης.

​​Είσοδος ελεύθερη με προεγγραφή στο http://www.kozlib.gr/forum/.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή