500 λέξεις με την Ξανθή Μαντέλα

500 λέξεις με την Ξανθή Μαντέλα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ξανθή Μαντέλα σπούδασε ψυχολογία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και από το 2004 κάνει ψυχοθεραπεία στους μεγάλους. Πριν από κάμποσο καιρό, άρχισε να γράφει ιστορίες για τους νεότερους. Μέσα από ένα σεμινάριο στο οποίο συμμετείχε, προέκυψε και ο «Ασπρος σκύλος με τα πολλά ονόματα» που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Το κρεβάτι μου είναι μπροστά από μια βιβλιοθήκη, άρα θα πω απλώς «πολλά και πολύ διαφορετικά μεταξύ τους». Ομως δεν είναι όλα διαβασμένα ακόμη.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Νομίζω η Μις Μαρπλ. Θα ήθελα να είχα την απίστευτη απλότητα σκέψης αλλά ταυτόχρονα τη φοβερή ευστροφία που διακρίνει τη Μις Μαρπλ. Διότι αυτό νομίζω πως μας ταλαιπωρεί ως ανθρώπους: το ότι χανόμαστε σε μια άσκοπη πολυπλοκότητα και υπερανάλυση στη σκέψη μας, με αποτέλεσμα συχνά, και εξαιτίας αυτού, να μην μπορούμε να βρούμε «λύση» στα προβλήματά μας.

Με ποιον συγγραφέα παιδικών ή ενήλικων βιβλίων θα θέλατε να δειπνήσετε;

Με την Αγκαθα Κρίστι, διότι με προκαλεί πολύ το μυαλό της.

Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που σας έκανε να θυμώσετε;

Μέχρι τώρα δεν έχω θυμώσει με βιβλίο…

Και το τελευταίο που σας συγκίνησε;

«Η ασπίδα της Σπάρτης» του Valerio Massimo Manfredi.

Ποιο κλασικό βιβλίο δεν έχετε διαβάσει και ντρέπεστε γι’ αυτό;

Το «Ονειρο θερινής νυκτός».

Θα μας συστήσετε τον «άσπρο σκύλο με τα πολλά ονόματα»;

Ο άσπρος σκύλος είναι ένα πλάσμα ευαίσθητο και με κάποια σοφία που απέκτησε στους «δρόμους». Πρόκειται για έναν σκύλο που κουράστηκε να ελπίζει πως οι άνθρωποι θα ωριμάσουν και θα μάθουν να αντιμετωπίζουν τα ζώα όπως τους αξίζει: υπεύθυνα και με συνείδηση. Εκεί, λοιπόν, που είναι έτοιμος να αποδεχθεί πως οι άνθρωποι δεν έχουν αυτά που απαιτούνται για να γίνει δικός τους ψυχή τε και σώματι, συμβαίνει κάτι που του αποδεικνύει πως –ευτυχώς– δεν έχει και τόσο δίκιο τελικά!

Το βιβλίο σας έχει ένα έντονο στοιχείο φιλοζωίας. Περνάτε ένα τέτοιο μήνυμα συνειδητά μέσα από την ιστορία του άσπρου σκύλου;

Σκοπός μου ήταν να μιλήσω για το τι σημαίνει έγνοια και αγάπη μέσα από τη ματιά ενός σκύλου, επειδή είναι από εκείνα τα ζώα που αυτά τα συναισθήματα τα έχουν μέσα τους αδιαπραγμάτευτα. Στην πορεία η υπόθεση άλλαξε κάπως εστιάζοντας κυρίως στο τι σημαίνει «υιοθεσία ενός ζώου». Και εντέλει σκοπός της ιστορίας έγινε το να δώσει στον κόσμο να καταλάβει πως πρόκειται για μια δέσμευση και πράξη ζωής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή