Νέες εκδόσεις

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΛΕΤΗ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΚΡΙΔΗΣ

Κυριάκος Βαρβαρέσος

Η βιογραφία ως οικονομική ιστορία

εκδ. Τράπεζα της Ελλάδος, σελ. 602

Καθηγητής, υπουργός Οικονομικών, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, υπουργός της εξόριστης κυβέρνησης στη διάρκεια της Κατοχής, θεωρητικός της ανάπτυξης και μέλος του συμβουλίου της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Κυριάκος Βαρβαρέσος (1884-1957) συνέδεσε το όνομά του με κρίσιμες στιγμές της ελληνικής και διεθνούς πολιτικο-οικονομικής ζωής. Ανατρέχοντας σε χιλιάδες σελίδες πολυάριθμων αρχείων σε Αθήνα, Λονδίνο, Βερολίνο, Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, ο συγγραφέας αναπλάθει τη ζωή μιας εμβληματικής προσωπικότητας φέρνοντας ταυτόχρονα στο προσκήνιο βασανιστικά διλήμματα, διχογνωμίες και συγκρούσεις σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής και συμπληρώνοντας καίρια κεφάλαια της οικονομικής ιστορίας.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

Πόσο αντέχεις την αλήθεια;

εκδ. Εν πλω, σελ. 326

Στο βιβλίο του ψυχοθεραπευτή Γρηγόρη Βασιλειάδη ανακινούνται ζητήματα επαφής με την εσωτερική αλήθεια του υποκειμένου. Στις σελίδες του συναισθήματα θλίψης, ενοχής, θυμού κ.ά. γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας, όπως και αναλύονται καταστάσεις με τις οποίες πρέπει να έρθει σε επαφή με τις ανάγκες του ο άνθρωπος πριν προβεί σε αυτές, όπως είναι ένας γάμος ή η γονεϊκότητα. Ο Βασιλειάδης ξεκινάει από τη σκέψη ότι το πιο δύσκολο πράγμα είναι να εκτεθείς σε μια σχέση και να χάσεις και ότι οι άνθρωποι κάνουν σχεδόν τα πάντα για να μην γκρεμιστούν από αυτά τα όρη.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΑΝΑΤΟΛ ΦΡΑΝΣ

Οι θεοί διψούν

μτφρ.: Τάκης Μπάρλας

εκδ. Γκοβόστης 2016, σελ. 247

Ενα από τα πιο γνωστά έργα του βραβευμένου με Νομπέλ Λογοτεχνίας Γάλλου συγγραφέα, στο οποίο περιγράφεται η ζωή ενός νεαρού ζωγράφου, που μεταβάλλεται σταδιακά σε ακραίο ένορκο, στο Επαναστατικό Δικαστήριο, ένα από τα όργανα του Βασιλείου του Τρόμου στη Γαλλική Επανάσταση. Ο ιδεαλιστής μεταμορφώνεται σε φανατικό οπαδό, που από φιλήσυχος πολίτης μετατρέπεται σε νοσηρή προσωπικότητα. Οι πράξεις του, ωστόσο, δεν θα μείνουν ατιμώρητες. Ο έρωτάς του για μια νεαρή έρχεται σε αντίθεση με τις μεθόδους που επιλέγει για να εκδικηθεί τους πολιτικούς αντιπάλους του.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΙΔΙΚΟ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

Ο μικρός πιλότος

εικονογράφηση: Φρίντα Κρητικού

εκδ. Νεφέλη, σελ. 48

Από τη Θεσσαλονίκη και τη γόνιμη φαντασία του Σταύρου Ζαφειρίου απογειώθηκε ο μικρός πρίγκιπας μιας άλλης εποχής, όπου υπήρχαν ευγενείς με το τσουβάλι, αλλά αεροπλάνο ούτε για δείγμα. Πλην όμως, ο ουρανός ήταν εκεί και τα πετεινά του προκαλούσαν τα όρια του δαιμόνιου γαλαζοαίματου, που με το πείσμα του κατάφερε να κάνει άνω κάτω το βασίλειο και να ζαλίσει με τα αιτήματά του τον βασιλιά πατέρα του. Κι όλα αυτά μέχρι να σκάσει μύτη πρωινιάτικα στο δωμάτιό του ένας πιλότος και μαζί να στήσουν κουβεντολόι για όνειρα άνευ ή μετ’ επιστροφής, μπερδεμένα, ανεξέλεγκτα κ.λπ. Ονειρα που κάνουν τους πρίγκιπες… πιλότους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΘΑΝΟΣ ΛΙΠΟΒΑΤΣ

Ο Μαρτίνος Λούθηρος

και η Επανάσταση της Μεταρρύθμισης

εκδ. Πόλις 2017, σελ. 200

Ο Θάνος Λίποβατς ερευνά τις απόψεις του σπουδαίου μεταρρυθμιστή του Καθολικισμού, του Μαρτίνου Λούθηρου, θεολόγου και φιλοσόφου, ο οποίος θυροκόλλησε, το 1517, στον Καθεδρικό Ναό της Βιτεμβέργης, 95 Θέσεις, πράξη επαναστατική που άλλαξε τα δεδομένα όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, και συνέβαλε στην αναγέννηση του Χριστιανισμού. Ο συγγραφέας εξετάζει τις προεκτάσεις της διδασκαλίας του και πώς επέδρασε αυτή στην κοινωνία, την οικονομία και την πολιτική. Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον και ο αντίλογος. Χρήσιμο εργαλείο για δασκάλους και μαθητές, καθώς ένα τόσο σημαντικό ιστορικό φαινόμενο δεν μελετάται σε βάθος στο ελληνικό σχολείο.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή