Νέες εκδόσεις

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

FEDERICO AXAT

Τελευταία έξοδος

μτφρ.: Αγγελική Βασιλάκου

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 490

Πρόκειται για ένα λαβυρινθώδες ψυχολογικό θρίλερ, στο οποίο κάθε κίνηση ή απόφαση των ηρώων ανατρέπεται από κάποια άλλη. Πού βρίσκεται η αλήθεια και ποια είναι τα όρια του πραγματικού με το φανταστικό; Ο πρωταγωνιστής, πλούσιος οικογενειάρχης, ετοιμάζεται να αυτοκτονήσει, όταν ακούγεται να χτυπάει κάποιος επίμονα το κουδούνι της πόρτας. Τότε προσέχει ένα σημείωμα με τα δικά του γράμματα, ανάμεσα στα έγγραφά του, αν και δεν θυμάται να το έχει γράψει ο ίδιος: «Ανοιξε την πόρτα. Αυτή είναι η μόνη σου διέξοδος». Και ξεκινάει ένα παιχνίδι, ένα επικίνδυνο ανθρωποκυνηγητό, στο οποίο δεν γνωρίζει κανείς ποιος είναι ο θύτης και ποιο το θύμα, δοσμένο αριστοτεχνικά από τον Αργεντινό συγγραφέα, που επηρεάστηκε από το έργο του Στίβεν Κινγκ και της Πατρίσια Χάισμιθ.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

HERVÉ LE CORRE

Αμμος στο στόμα

μτφρ.: Γιάννης Καυκιάς

Εκδόσεις του Εικοστού Αιώνα, σελ. 174

Μπορεί να μην είναι ακριβώς «νουάρ μυθιστόρημα», όπως χαρακτηρίζεται από τους εκδότες, και ακόμα να κινείται σε ελλειπτική τροχιά γύρω από το αξεπέραστο «Ναντά» (1972) του Ζακ-Πατρίκ Μανσέτ, όμως το μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα διαθέτει όλες τις αρετές του αστυνομικού με σαφές πολιτικο-ιδεολογικό περίγραμμα και πρωταγωνιστές το Μπορντό, Βάσκους εθνικιστές της ΕΤΑ, Γάλλους μπάτσους, πρώην αριστεριστές κι έναν παρανοϊκό εκτελεστή. Σκληρό αφήγημα, με πλοκή αντίστοιχη του πολιτικού θρίλερ, εξελίσσεται με κινηματογραφικό ρυθμό, ένταση και σκληρότητα. «Θηράματα και κυνηγοί» είναι, ως συνήθως, εγκλωβισμένοι στον «κόκκινο κύκλο», και ο θάνατος παραμονεύει σε κάθε βήμα τους.

ΚΩΣΤΑΣ Θ. ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

PHIL THORNTON

Οι μεγάλοι οικονομολόγοι

μτφρ.: Σώτη Τριανταφύλλου

εκδ. Πατάκη, σελ. 282

Μερικοί είναι πασίγνωστοι – Ανταμ Σμιθ, Καρλ Μαρξ, Τζον Μέιναρντ Κέινς, Μίλτον Φρίντμαν, Ντέιβιντ Ρικάρντο. Αλλοι πάλι είναι σχετικώς άγνωστοι – Ντάνιελ Κάνεμαν, Φρίντριχ Χάγεκ, Γκάρι Μπέκερ. Οι θεωρίες όλων, ωστόσο, υποστηρίζει ο συγγραφέας Phil Thornton, άσκησαν τεράστια επίδραση όχι μόνον στο εσωτερικό του επαγγέλματος των οικονομολόγων αλλά και στον τρόπο με τον οποίο κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, επενδυτές και απλοί άνθρωποι παίρνουν τις αποφάσεις τους. Η οικονομική σκέψη έχει ζωή χιλιετιών. Οι «μεγάλοι» οικονομολόγοι του παρόντος τόμου ανήκουν στην εποχή μας. Εζησαν από τον 18ο αιώνα έως τις μέρες μας και συνέβαλαν στο να κατανοήσουμε με ποιον τρόπο λειτουργεί η μακρο- και η μικροοικονομία.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΡΟΖΙΤΑ ΣΠΙΝΑΣΑ

στόμαστομαστό

εκδ. Κέδρος, σελ. 198

Δέκα διηγήματα της πρωτοεμφανιζόμενης στη λογοτεχνία Ροζίτας Σπινάσα, που εργάζεται ως δικηγόρος. Θέματά της αποτελούν οι παράλληλοι χώροι είτε ως αντικείμενα είτε ως άνθρωποι, που λειτουργούν υποστηρικτικά στην κεντρική ζωή των ηρώων. Τα ράφια που γεμίζουν με κρύους δίσκους, η εισβολή περιστεριών σε μια κεντρική πολυκατοικία, τα μυστικά που κρύβονται στα υπόγεια αλλά και η παρένθετη μητρότητα, η ιστορία που δίνει τον εύστοχο τίτλο και ως προς το νόημα και ως προς τη γραφή είναι μερικά από τα θέματα της συγγραφέως.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΤΖΟΪΣ ΚΑΡΟΛ ΟΟΥΤΣ

Καρχηδόνα

μτφρ.: Χίλντα Παπαδημητρίου

εκδ. Πατάκης, σελ. 594

Στα σύνορα της πολιτείας της Νέας Υόρκης με τον Καναδά, εξαφανίζεται η κόρη ενός γνωστού μέλους της κοινότητας, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν όλοι στην περιοχή για να την αναζητήσουν. Υποπτος είναι ένας ήρωας του πολέμου στο Ιράκ, ο οποίος είχε σχέσεις με την αδερφή της εξαφανισμένης κοπέλας. Μέσω των πολλαπλών αφηγήσεων, μέσα από τις οπτικές γωνίες των χαρακτήρων προβάλλονται στοιχεία και μυστικά, τα οποία, όταν συνδεθούν, θα αποκαλύψουν την αλήθεια. Τι κρύβεται πίσω από τη μυστηριώδη εξαφάνιση της κοπέλας και ποια είναι τα κίνητρα της περίεργης συμπεριφοράς των προσώπων που παίρνουν μέρος στο δράμα; Τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται και όλοι κρύβουν πλευρές του εαυτού τους. Πληθωρική γραφή από μια συγγραφέα που είναι πολυγραφότατη.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή