Νέες εκδόσεις

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

FORD MADOX FORD

Ο καλός στρατιώτης

Μια ιστορία πάθους

μτφρ.: Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης

εκδ. Gutenberg, σελ. 366

Εμβληματικό έργο του καλλιτεχνικού μοντερνισμού, το μυθιστόρημα «Ο καλός στρατιώτης» (1915) του Αγγλου Ford Madox Ford (1873-1939) καλεί τον αναγνώστη να μετάσχει ενεργητικά στην προσέγγιση της περιπέτειας που εξιστορεί ο αφερέγγυος αφηγητής Τζον Ντάουελ. Είναι το χρονικό των σχέσεων δύο ζευγαριών που βρίσκονται για λόγους υγείας σε γερμανική λουτρόπολη, σχέσεων που θα μπορούσαν να είναι κοινωνικές και φιλικές, αλλά που από κάτω τους κρύβουν πτυχές σκοτεινές, σημεία τυφλά και απροσμέτρητες εντάσεις. Με αποτέλεσμα οι μερικές σταδιακές αποκαλύψεις να τις οδηγήσουν τελικά σε ένα θλιβερό, λυπητερό τέλος.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΝΤΡΕΪ ΜΠΕΛΥ

Πετρούπολη

μτφρ.: Σταυρούλα Αργυροπούλου

επίμετρο: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου

εκδ. Κίχλη, σελ. 752

Ενα από τα σπουδαία μυθιστορήματα του 20ού αι., που αποτελεί ιδιαίτερο δείγμα του ρωσικού μοντερνισμού και της ποιητικής του συμβολισμού. Στο επίκεντρό του βρίσκονται η πόλη της Αγίας Πετρούπολης και η επανάσταση του 1905, με τον κεντρικό ήρωα να αποδέχεται να σκοτώσει τον πατέρα του, υψηλόβαθμο αξιωματούχο του τσάρου. Οι αναφορές στην ιστορία της πόλης, στην εικόνα της όπως αυτή παρουσιάζεται στα λογοτεχνικά έργα, στα πολιτικά γεγονότα που τη σημάδεψαν, αλλά και σε απόψεις του Νίτσε και στοχαστών με μυστικιστές τάσεις, είναι πολλές.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΑΛΑΝΑΚΗ

Μοναξιά  (το παράδοξο της ανθρώπινης φύσης)

εκδ. Gutenberg, σελ. 476

Η καθηγήτρια Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ Ευαγγελία Γαλανάκη έχει καταπιαστεί ξανά με το ζήτημα της μοναξιάς. Οπως πολύ εύγλωττα η ίδια παραθέτει στον πρόλογο, στο βιβλίο αυτό αφηγείται μια ιστορία μοναξιάς. Αλλά παραδόξως δεν είναι μια μοναχική ιστορία. Σε αυτήν συναντούνται αλλά και συγκρούονται ερευνητικά ευρήματα της επιστήμης της ψυχολογίας, της ψυχανάλυσης, αλλά και της θεωρίας της έμφυτης διυποκειμενικότητας. Επίσης, σε αυτό το ζήτημα δεν θα απουσίαζαν οι ποιητές, οι αφηγήσεις παιδιών, καθώς και άλλες επιστήμες και τέχνες όπως η θεολογία, η φιλοσοφία, οι νευροεπιστήμες, αλλά και η λαογραφία και η παιδαγωγική.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΑ

ΣΕΡΓΚΕΪ ΚΑΡΠΟΒ

Ιστορία της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας

μτφρ.: Ευγενία Κριτσέφσκαγια, Αγγελική Ευσταθίου

εκδ. Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, σελ. 644

Ο επιφανής Ρώσος βυζαντινολόγος εξετάζει το τελευταίο βυζαντινό κράτος, το οποίο μεσουράνησε σε μια περιοχή ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση. Υπήρξε κράτος πολυπολιτισμικό, στο οποίο ήκμασε ο ποντιακός ελληνισμός, όπου ομιλείτο η ποντιακή διάλεκτος και όπου επιβίωσαν οι παραδόσεις. Εξετάζονται μεταξύ άλλων: Ο Πόντος πριν από την ίδρυση της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, η ίδρυσή της (1204-1215), η κοινωνική και οικονομική εξέλιξη του Πόντου, οι δεσμοί της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας με το Βυζάντιο, οι σχέσεις της με τη Δυτική Ευρώπη, την Ανατολή, τη Ρωσία, αλλά και ο πολιτισμός, καθώς και η πτώση της.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΟΚΙΜΙΟ

GEORG SIMMEL 

Μητροπολιτική αίσθηση. Οι μεγαλουπόλεις και η διαμόρφωση της συνείδησης

μτφρ.: Ιωάννα Μεϊτάνη

εκδ. Αγρα, σελ. 84

Γερμανός φιλόσοφος, ο Γκέοργκ Ζίμμελ (1858-1918) καταγράφει το κυρίαρχο αίσθημα των κατοίκων της μεγαλούπολης όταν, στο γύρισμα του αιώνα, το  Βερολίνο διπλασιάζει τους κατοίκους του. Οι μεταπτώσεις είναι δραματικές καθώς οι σχέσεις γίνονται απρόσωπες, οι κάτοικοι εμφανίζονται επιφυλακτικότεροι και, ταυτόχρονα, σημειώνεται μια αισθητηριακή υπερδιέγερση σε μόνιμη βάση. Ο Ζίμμελ έφερε για πρώτη φορά στο προσκήνιο τον αντίκτυπο που είχε η μεγαλούπολη στην ψυχική και φυσική ζωή των κατοίκων της – αντίκτυπο το μέγεθος του οποίου δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε σήμερα, καθώς είμαστε γεννημένοι μέσα στη μητροπολιτική συνθήκη. 

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή