Νέες εκδόσεις

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ANNA KATHARINE GREEN

Η υπόθεση Λέβενγουορθ

μτφρ.: Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

εκδ. Gutenberg, σελ. 542

Το πρώτο μυθιστόρημα μυστηρίου της Αμερικανίδας συγγραφέως, το έργο της οποίας θαύμαζαν η Αγκάθα Κρίστι και ο Κόναν Ντόιλ. Οταν ο Οράτιος Λέβενγουορθ δολοφονείται στο γραφείο του, αναλαμβάνει να εξιχνιάσει την υπόθεση ο επιθεωρητής Γκράις, έχοντας την υποστήριξη ενός νεαρού δικηγόρου, τα κίνητρα του οποίου ήταν άγνωστα. Οι ύποπτοι είναι πολλοί και ανάμεσα σ’ αυτούς βρίσκονται η ανιψιά του θύματος, μια ξαδέρφη της και ένας μυστηριώδης επισκέπτης. Ορισμένοι συνεργάτες του, επίσης, όπως ο γραμματέας του και μια υπηρέτρια κρύβουν προσωπικές ιστορίες του. Ενα έργο που διδάσκεται στη Νομική Σχολή του Yale, για να επισημανθεί ο κίνδυνος που προκαλείται από την αλόγιστη χρήση των περιστασιακών αποδεικτικών στοιχείων.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

SUPHI VARIM

Εγκλημα στη Σμύρνη

μτφρ.: Βασίλης Δανέλλης

εκδ. Αλεξάνδρεια, σελ.184

Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Σωκράτης Ελισαίος και ο επιθεωρητής Τζεβντέτ Σαμί συνεργάζονται στη Σμύρνη των αρχών του 20ού αι., στην προσπάθεια του πρώτου να βρίσκει τους κακοπληρωτές και τους πλαστογράφους για λογαριασμό λεβαντίνων και Ελλήνων εμπόρων. Οταν, όμως, ο Ελισαίος βρίσκει δύο πτώματα, τα πράγματα περιπλέκονται και η έρευνα ξεκινάει από τους δρόμους όπου κατοικούν Τούρκοι, από τις συνοικίες των Αρμενίων, των Ελλήνων, των Εβραίων και των Λεβαντίνων. Οι περιγραφές ιστορικών κτιρίων και περιοχών, όπως Μπουρνόβα, Μπουτζά και της Προκυμαίας, δίνουν το στίγμα της πολυπολιτισμικής πόλης και της εποχής.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΝΕΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ABBY COOPER

Λέξεις που πονάνε

μτφρ.: Χαρά Γιαννακοπούλου

εκδ. Παπαδόπουλος

Το πρώτο βιβλίο της δασκάλας και βιβλιοθηκάριου σε σχολεία Abby Cooper απευθύνεται σε εφήβους. Η ιστορία περιγράφει τη ζωή της Ελίζ, τις δυσκολίες, τις χαρές, τις συγκινήσεις απέναντι στις προκλήσεις της ηλικίας. Με τη νέα σχολική χρονιά έχει να αντιμετωπίσει και μια σειρά από αλλαγές σε φίλες και αγόρι. Ενα σημείωμα, όμως, από το πουθενά δείχνει ότι κάποιος την παρακολουθεί και ξέρει τι περνάει. Αναζητώντας μέσα από τις λέξεις τον αποστολέα των μηνυμάτων, η Ελίζ θα μεγαλώσει και θα γίνει πιο δυνατή.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΙΩΜΕΝΟΣ

«Πότε θα κάνει ξαστεριά»

Από τις ρίζες των Λευκών Ορέων

στην πανελλήνια χρήση

εκδ. Ι. Σιδέρης, σελ. 374

Βυζαντινής προέλευσης, το ριζίτικο τραγούδι «Πότε θα κάνει ξαστεριά» διέσχισε τους αιώνες και έγινε πανελλήνιας εμβέλειας, διατρανώνοντας την εκάστοτε βούληση για πάλη και την αντίστοιχη επιθυμία δικαίωσης ενός αγωνιστικού σκοπού. Ο σκοπός αυτός, διαπίστωσε ο Γ. Ανδρειωμένος, παρακολουθώντας την πορεία του τραγουδιού μέσα από τα γραπτά, τις προφορικές παραδόσεις και τις πρόσφατες διαδικτυακές αποτυπώσεις, ποικίλλει, και ανάλογα με τη συγκυρία μπορεί να ανήκει στην ιδιωτική σφαίρα – πάλη με τον χάρο, βεντέτα, ή στον δημόσιο τομέα – αγώνας για εθνική ανεξαρτησία, κοινωνικά αιτήματα, αλλά και νικηφόρο αθλητικό αποτέλεσμα.

EΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΔΟΚΙΜΙΟ

ΛΑΚΗΣ ΠΡΟΓΚΙΔΗΣ

Υπό την παπαδιαμαντικήν δρυν

εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, σελ. 332

Δεινός αναγνώστης του παπαδιαμαντικού έργου, ο Λάκης Προγκίδης έρχεται να επισημάνει έναν νέο κίνδυνο που απειλεί τον Σκιαθίτη – το να θεωρηθεί κορυφαίος μεν λογοτέχνης, αλλά εκφραστής ενός κόσμου που έχει οριστικά παρέλθει. Πιστεύοντας πως οι παπαδιαμαντικές σελίδες είναι αξεπέραστης ζωντάνιας, ο συγγραφέας αναλαμβάνει την ευφάνταστη διασταύρωσή τους με πολυάριθμα σύγχρονα κείμενα και τη σχολιαστική προσέγγισή τους αναφορικά προς κρίσιμα σημερινά διακυβεύματα – την κλονισμένη σχέση μας με τη φύση και με το ανθρώπινο πρόσωπό μας, την καταναγκαστική επιταγή της προόδου, τη ματαίωση του συνανήκειν και τη λήθη των μεταφυσικών αξιών μας.

EΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή