Η επιστροφή του «βασιλιά» Στίβεν

Η επιστροφή του «βασιλιά» Στίβεν

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

STEPHEN KING

Το παζάρι των χαμένων ονείρων

μτφρ.: Μιχάλης Μακρόπουλος

εκδ. Κλειδάριθμος, σελ. 704

Οι εκδόσεις Κλειδάριθμος απέκτησαν τα πνευματικά δικαιώματα του Στίβεν Κινγκ και πρόκειται να εκδώσουν όλα του τα βιβλία σε νέες, πιο φροντισμένες εκδόσεις με καινούργιες μεταφράσεις, ανάμεσα σε αυτά και ορισμένα αμετάφραστα στα ελληνικά όπως το «Firestarter». Αναμφίβολα ένα χαρμόσυνο νέο για όλους τους –πολλούς– φαν του μεγάλου συγγραφέα που δεν μπορούν να διαβάσουν στη γλώσσα μας όλα τα έργα του καθώς πολλά είναι εξαντλημένα και βρίσκονται δύσκολα.

Το πρώτο βιβλίο που κυκλοφόρησε ο ανερχόμενος οίκος είναι η συλλογή διηγημάτων «Το παζάρι των χαμένων ονείρων» σε μια φροντισμένη έκδοση.

Στην παρούσα ανθολογία τα σημειώματα του Κινγκ για το παρασκήνιο των ιστοριών προηγούνται από τις ιστορίες. Η προσωπική μου γνώμη είναι να διαβαστούν μετά. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ερεθιστικό από το να διαβάζεις για πρώτη φορά ένα διήγημα του Κινγκ και να μη γνωρίζεις τον χαρακτήρα του ούτε το πού και το πότε διαδραματίζεται.

Από την πρώτη ιστορία καταλαβαίνεις πως έχεις να κάνεις μ’ έναν Κινγκ από τα παλιά, μ’ αυτό το ακαταμάχητο χάρισμα της αφήγησης που σε κάνει να ξεπετάς είκοσι ιστορίες και ούτε να το καταλάβεις.

Ιστορίες αστείες, όπως ο διαγωνισμός πυροτεχνημάτων (που αφήνουν μια γλυκόπικρη γεύση στο τέλος) και κλασικές ιστορίες τρόμου όπως το ανθρωποφάγο στέισον βάγκον, στο απόλυτο κινγκικό στυλ τρόμου των πρώτων δεκαετιών. Κι έπειτα ιστορίες για τα πολλά πρόσωπα που μπορεί να πάρει το κακό και να στοιχειώνει κάποιους ανθρώπους μέχρι το τέλος.

Και φυσικά η θεματική, όπως και η φαντασία, του Κινγκ δεν έχει όρια. Η μαγεία της ιστορίας «Ουρ», που κάνει την καρδιά του αναγνώστη να σκιρτά. Πάλι εδώ ο χρόνος, (όπως στο 221163), πάλι οι νόμοι του παράδοξου. «Μην αλλάζεις τίποτα στο παρελθόν γιατί δεν ξέρεις τι κακό θα προκαλέσεις». Με το θέμα του χρόνου πιστεύω ακράδαντα πως ο μαέστρος θα μπορούσε να γράψει άλλο ένα έπος αντίστοιχο σε αξία και μέγεθος με τον Μαύρο Πύργο.

Κι έπειτα ο συγγραφέας περνάει στις καθημερινές, βαθιά ανθρώπινες ιστορίες. Των απελπισμένων, των φτωχών, που βρίσκουν παρηγοριά στο μπουκάλι του αλκοόλ και στις φτηνές διασκεδάσεις. Κάθε ανάλογη ιστορία γραμμένη από τον Κινγκ εκτός από αληθινή είναι και κάπως τρομακτική, διότι όσοι γνωρίζουν τη ζωή του, ξέρουν ότι κι ο ίδιος ο Κινγκ θα μπορούσε να βρίσκεται στη θέση κάποιου «τελειωμένου» ήρωά του. Κι εκείνος που φαίνεται να το γνωρίζει καλύτερα είναι, φυσικά, ο ίδιος ο συγγραφέας.

Ο πόνος

Αλλα θέματα είναι ο πόνος, που σημάδεψε τον Κινγκ μετά το ατύχημά του κι έχει περιγράψει και σε άλλα βιβλία, όπως την «Ονειροπαγίδα». Το υπερφυσικό, που ο Κινγκ έχει την ικανότητα να σου το παρουσιάζει σαν φυσιολογικό, σαν να είναι ένα βήμα πιο πέρα, κι έτσι να σε τυλίξει στο δίχτυ του και να σε ταξιδέψει. Ηρωες με χαρίσματα, ήρωες φορτωμένοι με κατάρες. Ηρωες που η μοίρα τούς προίκισε με μια αποστολή-θείο δώρο κι αιώνια καταδίκη ταυτόχρονα.

Τελευταίο άφησα τον φόβο για τα γηρατειά, την ιδέα του επερχόμενου θανάτου, αν υπάρχει «κάτι άλλο» μετά τον θάνατο, το άγνωστο «μετά». Αυτά δείχνουν να απασχολούν όλο και περισσότερο τον συγγραφέα τα τελευταία χρόνια. Πράγμα απολύτως φυσιολογικό, αφού ο Κινγκ ποτέ δεν κρύφτηκε, παρέμεινε ένας καθημερινός άνθρωπος με ανησυχίες και φοβίες όπως όλοι μας.

Με λίγα λόγια, μια ανθολογία διηγημάτων αντάξια του ονόματος του Στίβεν Κινγκ που μας κρατάει «χορτασμένους» αναμένοντας την καινούργια έκδοση του «It» (Το Αυτό) σε δύο τόμους που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή