ΒΙΒΛΙΟ

Τι πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά (και τα εγγόνια)

Τι πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά (και τα εγγόνια)

Ο ​​κύριος της σημερινής φωτογραφίας ονομάζεται Μαρκ Ολιβερ Εβερετ, γνωστότερος ως Ε, αρχηγός της δημοφιλούς αμερικανικής «ίντι» μπάντας Eels. Ο Μαρκ έχει γράψει και μια αυτοβιογραφία, ο τίτλος της οποίας προέρχεται από ένα του τραγούδι: «Things the Grandchildren Should Know» («Πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουν τα εγγόνια»), ενώ πρωταγωνιστεί στο ντοκιμαντέρ του ΒΒC «Parallel Worlds, Parallel Lives» («Παράλληλοι κόσμοι, παράλληλες ζωές»), για τον πατέρα του, Χιου Εβερετ (1930 – 1982). Τον έχασε από ανακοπή στα 19 του. Τον βρήκε ο ίδιος. Οπως λέει στην ταινία, ήταν από τις σπάνιες φορές που άγγιξε τον πατέρα του και αυτή όταν ήταν νεκρός.

Ο Χιου Εβερετ υπήρξε φημισμένος φυσικός. Το 1957 εξέδωσε την επιστημονική μελέτη «Ερμηνεία των Πολλών Κόσμων». Χονδροειδώς: για κάθε επιλογή που κάνουμε, γεννιέται ένα νέο, παράλληλο σύμπαν στο οποίο επιλέξαμε άλλο σύντροφο, άλλη δουλειά, άλλη ζωή.

Περιφρονήθηκε από την επιστημονική κοινότητα της εποχής και ασχολήθηκε με την εθνική άμυνα των ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια όμως οι θεωρίες του βρίσκουν ολοένα και περισσότερους αποδέκτες διεθνώς.
Κβαντοφυσική, παράλληλα σύμπαντα – ο Μαρκ ποτέ του δεν κατάλαβε τι σκεφτόταν ο απόμακρος πατέρας του. Πάντως, όταν το 1996 η καταθλιπτική αδελφή του Μαρκ αυτοκτόνησε, στο σημείωμα που άφησε, έγραφε: «Ισως συναντήσω τον μπαμπά σε ένα παράλληλο σύμπαν».

Ο κύριος Γκρι νιώθει δέος για τις θεωρίες του Χιου και αγαπάει τα τραγούδια του Μαρκ Εβερετ. Το αγαπημένο του τραγούδι είναι ακριβώς αυτό, «Things the Grandchildren Should Know»: «Πάω για ύπνο πολύ νωρίς. Ολοι το βρίσκουν παράξενο. Ξυπνάω πολύ νωρίς το πρωί όσο απογοητευτική κι αν ήταν η προηγούμενη ημέρα. Ετσι νιώθω φρέσκος. Δεν πολυβγαίνω απ’ το σπίτι. Δεν μου αρέσει να είμαι μέσα σε κόσμο. Με κάνει νευρικό και περίεργο. Δεν μου αρέσει ούτε σε θεάματα να πηγαίνω. Είναι καλύτερο για μένα να μένω σπίτι. Κάποιοι ίσως πούνε ότι μισώ τους ανθρώπους, αλλά δεν είναι έτσι ακριβώς. Κάνω κάμποσες βλακείες, αλλά η καρδιά μου βρίσκεται εκεί που πρέπει. Και αυτό, το ξέρω. Πήρα ένα σκύλο, τον πάω μια βόλτα. Και όλοι οι άνθρωποι θέλουν να χαιρετήσουν. Συνήθισα να κοιτάζω κάτω τις ρωγμές του πεζοδρομίου. Μαθαίνω να χαιρετάω χωρίς μεγάλη δυσκολία. Μεγαλώνοντας γίνομαι σαν τον πατέρα μου, παρότι είχα ορκιστεί ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Τώρα πια μπορώ να πω ότι τον αγαπώ. Ποτέ μου δεν κατάλαβα τι περνούσε απ’ το μυαλό του. Νιώθω ότι τώρα βρίσκεται εδώ μαζί μου· αν και πεθαμένος.

»Δεν είναι όλα καλά ούτε όλα κακά. Μην πιστεύετε όλα όσα διαβάζετε. Είμαι ο μόνος που ξέρει πώς έχουν τα πράγματα και σκέφτηκα να σας τα πω προτού την κάνω. Οπότε, στην τελική, θα ήθελα να πω ότι είμαι ευγνώμων. Προσπάθησα να κάνω το καλύτερο και να χαρώ όσα είχα. Γνώρισα την αληθινή αγάπη και το αληθινό πάθος και τη διαφορά ανάμεσα στα δύο. Μετάνιωσα για ορισμένα πράγματα, αλλά αν μπορούσα να το πάρω όλο από την αρχή, ε, αυτό είναι κάτι που θα ήθελα πολύ να κάνω».