Η αστυνομική λογοτεχνία γεννιέται στις πόλεις και έχει και το περιοδικό της

Η αστυνομική λογοτεχνία γεννιέται στις πόλεις και έχει και το περιοδικό της

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Yπάρχει μία άποψη που λέει ότι τα αστυνομικά μυθιστορήματα είναι ιδανικά για την παραλία ή την ξεκούραση, αλλά υπάρχει και η άλλη άποψη που θεωρεί αυτονόητη την παρουσία τους στην πόλη. Ο «νόμος του άστεως», το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι μια βαθιά αστική συνήθεια και ως είδος αστικό είναι κατ’ επέκτασιν και είδος… αθηναϊκό. Χαίρομαι να βλέπω το έντυπο «The Crimes and Letters Magazine» (CLM), που έχει ήδη κυκλοφορήσει δύο τεύχη και συνεχίζει αισιόδοξα γιατί είναι δημιούργημα ανθρώπων αφοσιωμένων. Kαι πιστών στην ανάγκη των εντύπων. Μην περιμένετε να το βρίσκετε κάθε μήνα, αλλά μόνο δύο φορές τον χρόνο… Εστω, ας είμαστε ρεαλιστές. Ομως, το CLM έχει φιλοδοξίες και τα πρώτα δείγματα γραφής μιλούν για μία καλειδοσκοπική και κοσμοπολίτικη ματιά που δίνει πνοή σε αυτό που θα λέγαμε κουλτούρα της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Η ιδέα ενός περιοδικού για την αστυνομική λογοτεχνία γεννήθηκε από κάποιες συζητήσεις, αρχικά με τον Ανδρέα Αποστολίδη το 2015 και αργότερα με τον Στράτο Μυρογιάννη, ο οποίος εξέδιδε ένα λογοτεχνικό περιοδικό, το momέntum», λέει ο Κώστας Θ. Καλφόπουλος, αρχισυντάκτης του περιοδικού.

Υπήρχαν καιροί, όχι και τόσο παλιά, που δύσκολα έβρισκε κανείς αστυνομικά μυθιστορήματα σε βιβλιοπωλεία. Τα αστυνομικά τα αγόραζες στο περίπτερο ή τα διάβαζες σε συνέχειες στα περιοδικά και στις εφημερίδες. Αλλωστε, πολλά από τα βιβλία του Γιάννη Μαρή, το κοινό τα πρωτογνώρισε σε συνέχειες στον αθηναϊκό Τύπο και μετά τα εξέδιδαν οι εκδόσεις Πεχλιβανίδη σε βιβλία τσέπης. Oχι τυχαία, το πρώτο τεύχος του CLM ήταν αφιερωμένο στον Γιάννη Μαρή και το δεύτερο, στο «Φονικό Καλοκαίρι» και το «Μεσογειακό Νουάρ». «Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό περιοδικό στο είδος του, που ακολουθεί πάντως μια ευρωπαϊκή παράδοση, κυρίως στη Γερμανία τις προηγούμενες δεκαετίες (Schwarze Beute, Noir κ.ά.)», λέει ο Κ. Θ. Καλφόπουλος. «Θελήσαμε να στήσουμε ένα έντυπο, ως “επιθεώρηση αστυνομικής λογοτεχνίας”, με δομές στη σύνταξη και την ύλη, άρα με θεματικές (αφιερώματα), συνεντεύξεις και μόνιμες στήλες γύρω από την αστυνομική λογοτεχνία, τη διεθνή και την ελληνική, την ιστορία και τη θεωρία της και τους συγγραφείς της. Επίσης, με σχετικά κείμενα γύρω από τον κινηματογράφο, τη μουσική, το αυτοκίνητο, και βέβαια τα βιβλία, ελληνικά και ξένα, παλαιότερες και σύγχρονες εκδόσεις».

Πολλές είναι οι κατηγορίες, τα είδη και οι σχολές των αστυνομικών μυθιστορημάτων και πολλές οι γενιές των αναγνωστών, γαλουχημένες οι παλαιότερες με τη «χρυσή εποχή» της αγγλοσαξονικής σχολής, ή με τα βιβλία του Ζορζ Σιμενόν ή με τα αμερικανικά hard-boiled. Αλλά, πλέον, εδώ και πολλά χρόνια, με τη διάδοση της ψυχαναλυτικής σχολής των θρίλερ, τους ιδιότυπους ντετέκτιβ που εξερευνούν πτυχές των πολυσυλλεκτικών κοινωνιών, αλλά και με τις γεωπολιτικές διαστάσεις πολλών ιστορικών και κατασκοπευτικών περιπετειών, ο όρος «αστυνομικό μυθιστόρημα» είναι πλέον κάτι εξαιρετικά σύνθετο και ανοικτό πάντα στις τάσεις ενός κόσμου που διαρκώς μεταβάλλεται.

Γι’ αυτό και το CLM, ως νέα περιοδική έκδοση, δεν είναι απλώς το περιοδικό μιας «παρέας», αλλά το παράθυρο σε έναν ευμετάβλητο κόσμο με πολλές παραμέτρους. «Το αναγνωστικό κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε είναι οι φίλοι της αστυνομικής λογοτεχνίας, από τους απλούς αναγνώστες μέχρι το “φανατικό” ή και “ακαδημαϊκό” κοινό», λέει ο Κ. Θ. Καλφόπουλος. «Εκτιμήσαμε ότι η περίοδος που περνάμε μπορεί να είναι η αφορμή για ένα εγχείρημα σαν κι αυτό, παράλληλα με την έξαρση του αναγνωστικού ενδιαφέροντος γύρω από την αστυνομική λογοτεχνία. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όπως και όλα τα έντυπα και οι περιοδικές εκδόσεις, αφορούν κυρίως το εμπορικό και διαφημιστικό κομμάτι του εγχειρήματος, το ζήτημα της διακίνησης και βέβαια σχετίζονται με την κρίση στα βιβλιοπωλεία και την αγορά του βιβλίου».

Διευθυντής έκδοσης είναι ο Στράτος Μυρογιάννης και αρχισυντάκτης ο Κώστας Θ. Καλφόπουλος, ενώ γράφουν ακόμα οι Ανδρέας Αποστολίδης, Βασίλης Δανέλλης, Ολγα Δρίτσα, Aννα Ιορδανίδου, Ηλίας Καφάογλου, Δημήτρης Κιούπης, Νίκος Κουρμουλής, Τάσος Κυπριανίδης, Loïc Marcou, Φωτεινή Λίκα, Θανάσης Μήνας, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Δημήτρης Παναγιωτάτος, Χάρης Παπαδόπουλος, Γιάννης Ράγκος και Φίλιππος Φιλίππου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή