Newsletter

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φιλοσοφία για όλους

Κυκλοφορεί σήμερα το βιβλίο «Εισαγωγή στην αρχαία φιλοσοφία» (επιμέλεια: Γιώργος Καραμανώλης) από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Τα κείμενα του τόμου αποβλέπουν, αφενός, να εισαγάγουν τον ενδιαφερόμενο στους βασικούς τομείς της αρχαίας φιλοσοφίας όσο και να διεγείρουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη για ζητήματα κεντρικής σημασίας για την εννοιολογική μας συγκρότηση, όπως είναι η σχέση αισθητού και νοητού, ατομικού και κοινού καλού, λόγου και συναισθήματος, ή της δομής της γνώσης. Τα κεφάλαια του τόμου είναι θεματικά οργανωμένα και είναι γραμμένα από Ελληνες ειδικούς.

Το τέλος μιας φιλίας

Πέντε ολόκληρες εβδομάδες διήρκεσε η παραμονή του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν στο σπίτι του Βρετανού φίλου του Τσαρλς Ντίκενς, την άνοιξη του 1857. Οταν πια ο Δανός συγγραφέας εγκατέλειψε το Κεντ, η φιλία των δύο ανδρών, οι οποίοι αλληλογραφούσαν συστηματικά τα προηγούμενα εννέα χρόνια, είχε λήξει οριστικά. Στην αποκαλυπτική επιστολή, που δημοπρατήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αγγλία, ο Ντίκενς εξομολογείται στον πρώην πρωθυπουργό Τζον Ράσελ ότι ο φιλοξενούμενός του δεν είχε καθόλου τρόπους, ήταν τρομερά κυκλοθυμικός και μιλούσε άθλια γαλλικά και αγγλικά. Απ’ την πλευρά του, ο Αντερσεν βρήκε την εξοχική κατοικία των Ντίκενς υπερβολικά ψυχρή, ενώ ενοχλήθηκε από το γεγονός πως δεν υπήρχε κανένας για να τον ξυρίσει το πρωί.

Αγαμέμνων Σλήμαν

Στην τρυφερή ηλικία των 12 χρόνων, ο Αγαμέμνων υποδέχθηκε στην κορυφή της μαρμάρινης σκάλας του Ιλίου Μελάθρου, μαζί με τη μητέρα του Σοφία και την αδελφή του Ανδρομάχη τον νεκρό πατέρα του, Ερρίκο Σλήμαν. Η Σοφία κράτησε σφικτά το χέρι των παιδιών της και τα οδήγησε σε μια ζωή αντάξια των προσδοκιών του πατέρα τους, o oποίος υπήρξε ένας από τους διασημότερους και πλουσιότερους άνδρες του 19ου αι. Προσεχώς θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Αρχείο η μελέτη της Ελένης Μπόμπου–Πρωτοπαπά «Αγαμέμνων Σλήμαν – Ο περιπόθητος υιός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή