Οστερ, Σόντερς και… νέοι στη λίστα του Booker

Οστερ, Σόντερς και… νέοι στη λίστα του Booker

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεωρείται –δικαίως– ένα από τα πιο εμβληματικά λογοτεχνικά βραβεία στον κόσμο παρά το ότι περιορίζεται στην αγγλική γλώσσα. Μάλιστα, μέχρι και το 2014 μπορούσε να απονεμηθεί μόνο σε συγγραφείς που είχαν γεννηθεί στη Βρετανία ή σε χώρες της Κοινοπολιτείας.

Aργότερα οι κανόνες άλλαξαν και συμμετείχαν και άλλοι λογοτέχνες από άλλες αγγλόφωνες χώρες. Η βραχεία λίστα του Man Booker για το έτος 2017 ανακοινώθηκε χθες με τη συμμετοχή σπουδαίων ονομάτων, με ορισμένους πρωτοεμφανιζόμενους, αλλά και με αρκετές εκπλήξεις από τον αποκλεισμό γνωστών μυθιστοριογράφων.

Ανάμεσα σε αυτούς που δεν φιγουράρουν βρίσκονται η Ζέιντι Σμιθ, η Αρουντάτι Ρόι που είχε βραβευτεί παλαιότερα και ο Τζον Μακγκρέγκορ. Δεν είναι μόνο οι αναγνώστες που ήταν σχεδόν βέβαιοι ότι θα τους έβλεπαν να κονταροχτυπιούνται. Και τα γραφεία στοιχημάτων στη Βρετανία που παραδοσιακά «προκρίνουν» κάποιους συγγραφείς ως έχοντες τις περισσότερες πιθανότητες να βγουν νικητές, είχαν ποντάρει σε αυτούς.

Και τελικά, ποιοι ήταν εκείνοι που τα κατάφεραν να μπουν στον κατάλογο; Τα πιο βαριά «ονόματα» είναι, βέβαια, εκείνα των δύο διακεκριμένων Αμερικανών λογοτεχνών, του Πολ Οστερ (το βιβλίο του «4321» θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μεταίχμιο τον Μάρτιο του ’18) και του Τεξανού Τζορτζ Σόντερς. Η τρίτη υποψήφια είναι η Αλι Σμιθ με το βιβλίο «Autumn» (Φθινόπωρο), που καταπιάνεται με την έννοια του χρόνου και είναι γραμμένο σε τέσσερα μέρη όπως η μία εποχή διαδέχεται την άλλη.

Ο Βρετανοπακιστανός συγγραφέας Μοχσίν Χαμίντ με το «Exit West» επικεντρώνεται σε ένα από πιο επίκαιρα θέματα: πρόσφυγες μπορούν να ανοίξουν μαγικές πόρτες και να αποδράσουν σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Στον κατάλογο, όμως, υπάρχουν και δύο πρωτοεμφανιζόμενες νεαρές συγγραφείς. Η Φιόνα Μόζλεϊ που έχει γράψει το «Elmet», στο οποίο ένας άνδρας και τα παιδιά του αποφασίζουν να ζήσουν σε ένα μικρό δάσος. Η Εμιλι Φρίντλουντ κέρδισε την υποψηφιότητά της για το «History of Wolves», όπου μια 14χρονη μεγαλώνει μέσα σε μια αίρεση στις μεσοδυτικές πολιτείες της Αμερικής. Η ανακοίνωση του νικητή θα γίνει στις 17 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή