Νέες εκδόσεις

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΤΡΟΥΜΑΝ ΚΑΠΟΤΕ

Εν ψυχρώ

μτφρ.: Αύγουστος Κορτώ

εκδ. Πατάκη, σελ. 488

Ο Τρούμαν Καπότε, στο εμβληματικό έργο του «Εν ψυχρώ», αποδίδει μια αληθινή ιστορία που συγκλόνισε την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ, το 1959, με τρόπο μυθιστορηματικό, εμπνέεται από τα γεγονότα, αλλά η σύνθεσή τους ξεφεύγει από την καθαρά ερευνητική και χρονογραφική κατάθεση. Η ιστορία αποκτά καθολικό ενδιαφέρον, γιατί αναδεικνύονται ανθρώπινες ακραίες καταστάσεις ανεξαρτήτως εποχής, ενώ προβάλλονται οι συγκρούσεις του υγιούς και του νοσηρού στοιχείου, τονίζεται το εφήμερο των πάντων και ο θάνατος που σηματοδοτεί την εξέλιξη των γεγονότων. Σ’ αυτό τίθενται, επίσης, ζητήματα κοινωνικής υφής, με έντονο τον προβληματισμό γύρω από την αναγκαιότητα της θανατικής ποινής, τα ηθικά και κοινωνικά διλήμματα.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΟΚΙΜΙΟ

ΟΛΙΒΕΡ ΣΑΚΣ

Ευγνωμοσύνη

μτφρ.: Γιώργος Πάντσιος

εκδ. Πατάκη, σελ. 64

Ο Ολιβερ Σακς, αυτή η εμβληματική μορφή της παγκόσμιας νευρολογίας, τους τελευταίους μήνες της ζωής του και υπό το δράμα της αρρώστιάς του συνέταξε τέσσερα δοκίμια που ευγνωμονούν για το δώρο της ζωής. Ακούγεται ήρεμος, συμφιλιωμένος με αυτό που πλησιάζει, και αναπολεί. Είναι ανθρώπινος, απλός και διαυγής. Θυμάται σκηνές από τα νεανικά του χρόνια που τις συσχετίζει με την παρούσα κατάστασή του, τον συγκινεί η εκδήλωση αγάπης των φίλων, οι οποίοι μόλις έμαθαν τα άσχημα μαντάτα τον έπνιξαν στα γράμματα, σκέφτεται πως έζησε μια μάλλον καλή και χρήσιμη ζωή. «Είμαι πολύ χαρούμενος και ευγνώμων για όλα αυτά – κι όμως, τίποτε απ’ αυτά δεν με έχει αγγίξει όσο εκείνος ο γεμάτος αστέρια νυχτερινός ουρανός».

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΛΑΪΝΗ

Take the «Α» Train

εκδ. Μητρόπολις, σελ. 58

Ενα εντελώς απρόβλεπτο, διαφορετικό βιβλίο μέσα στο κατακαλόκαιρο, αφού οι τρεις «μικρές προσωπικές ιστορίες» της συγγραφέως διαδραματίζονται ένα Δεκέμβριο σε μια βροχερή Αθήνα. Ο τίτλος τής «μπονζάι συλλογής», όπως και οι τίτλοι των ιστοριών, είναι δάνεια από συνθέσεις του Ντιουκ Ελινγκτον, όμως η ατμόσφαιρά τους συγγενεύει περισσότερο με τον σκοπό του «In a sentimental mood» του συνθέτη. «Ασπρόμαυρη» πόλη με φόντο το πάλαι ποτέ επιβλητικό συγκρότημα του Rex, υγρή άσφαλτος, μποτιλιάρισμα στην πόλη και στην ψυχή, ανεπαίσθητη μελαγχολία και πρόσωπα που αποζητούν, έστω πρόσκαιρα, «κάπου ν’ ακουμπήσουν»: σε μια τυχαία συνάντηση στο ταξί, σε μια μουσική πρόβα, σε μια μετακόμιση.

ΚΩΣΤΑΣ Θ. ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΝΤΟΛΟΡΕΣ ΠΑΓΙΑΣ

Πίνοντας με τον Πάτρικ Λη Φέρμορ

μτφρ.: Ελενα Αβραμίδου

εκδ. Key Books, σελ. 108

Η Ισπανίδα μεταφράστρια του Πάτρικ Λη Φέρμορ θυμάται τις μέρες που πέρασε κοντά στον συγγραφέα, στο σπίτι της Μάνης, στην Καρδαμύλη. Περιγράφει το σπίτι, τις σχέσεις του με τους γείτονές του, με τους κατοίκους του χωριού, με τη γυναίκα που στάθηκε στο πλευρό του, την κ. Ελπίδα, κυρίως μετά τον θάνατο της Τζόαν, της γυναίκας του, το 2003. Αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετώπιζε στο διάβασμα λόγω των προβλημάτων υγείας που τον ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια, ενώ δεν είναι λίγες και οι ενθυμήσεις από το παρελθόν του, καθώς και τη σχέση του με την Κρήτη και τους Κρητικούς. Δεν παραλείπονται οι αναφορές και τα παραδείγματα που αποδεικνύουν την αγάπη του για το ευ ζην, τις συζητήσεις για θέματα λογοτεχνικά, την προτίμηση στο καλό κρασί.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΙΔΙΚΟ

ΑΝΤΑΜ ΡΕΞ & ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΡΟΜΠΙΝΣΟΝ

Το σχολείο πάει σχολείο

μτφρ.: Αντώνης Παπαθεοδούλου

εκδ. Παπαδόπουλος, σελ. 40

Το σχολείο είναι νεόδμητο, ανοίγει για πρώτη φορά την πόρτα του στους μαθητές και έχει άγχος. Και όταν έρχονται τα παιδιά είναι περισσότερα από όσα μπορούσε να φανταστεί. Και πηγαίνουν παντού. Κάποια το διασκεδάζουν, σε κάποια όμως δεν αρέσει, «μισώ το σχολείο» λέει ένα από αυτά και το σχολείο κατσουφιάζει. Ενα κοριτσάκι το φέρνει η μάνα του σηκωτό γιατί έκλαιγε. «Πρέπει να είμαι απαίσιο», σκέφτεται το σχολείο, όμως σιγά σιγά τα παιδιά αρχίζουν να εξοικειώνονται με το σχολείο και το σχολείο με αυτά. Πρόκειται για μια τρυφερή ιστορία για την ανασφάλεια που κρύβει κάθε νέο ξεκίνημα και αποδίδεται με ευστοχία μέσα από τον λιτό λόγο του Ανταμ Ρεξ και τις ναΐφ ζωγραφιές του Κρίστιαν Ρόμπινσον.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή