Η νέα ποιητική παραγωγή έχει τη δυνατότητα να γίνει διεθνής

Η νέα ποιητική παραγωγή έχει τη δυνατότητα να γίνει διεθνής

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον Κήπο του Μεγάρου συμβαίνει τελετουργικά η καθιερωμένη πλέον έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών. Ανά δύο χρόνια, από το 2013 για πρώτη φορά, η διεθνής αυτή συνάντηση στεριώνει πλέον ως ένας πολυαναμενόμενος θεσμός που δίνει ευκαιρίες και ανοίγει δρόμους. «Οταν ξεκινήσαμε να σκεφτόμαστε το φετινό φεστιβάλ, υπήρχε έντονος προβληματισμός και ανησυχία: θα βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι ώστε να γίνει κάτι αξιόλογο; Θα τα καταφέρουμε;» λέει ο ποιητής Δημήτρης Αγγελής, που συντονίζει τη μεγάλη αυτή προσπάθεια. Δεν παραλείπει να τονίζει ότι έχουμε ένα φεστιβάλ ποιημάτων και όχι ποιητών.

Με οργανωτικό φορέα τον Κύκλο Ποιητών, το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης ξεκίνησε χθες και θα συνεχιστεί έως τις 23 του μήνα, διαχεόμενο στο Μέγαρο Μουσικής, στο Μουσείο Ακρόπολης, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Βυζαντινό Μουσείο, στο Θέατρο Κάρολος Κουν, στο Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Polis Art Cafe, στο Ιδρυμα Τάκη Σινόπουλου στο Χαλάνδρι, στη Νέα Μάκρη, στο Μοσχάτο, στο Αιγάλεω… Υπάρχει μια διασπορά δράσεων, ανθρώπων, λόγου. Ενα δίκτυο.

«Δεν υπάρχουν οι μεγάλοι σταρ που θα ήξερε και ο μέσος αναγνώστης, όμως έχουμε ποιητές από διαφορετικές παραδόσεις, από το Μεξικό και τις ΗΠΑ ώς την Παλαιστίνη, την Τσεχία και τη Λιθουανία, που αξίζει τον κόπο να τους ακούσουμε γιατί πάνω απ’ όλα γράφουν ενδιαφέροντα ποιήματα», λέει ο Δημήτρης Αγγελής. «Υστερα υπάρχουν δύο καινοτομίες σε σχέση με τα προηγούμενα φεστιβάλ: για πρώτη φορά καθιερώνεται αφιέρωμα στην ποίηση μιας χώρας. Ο Αναστάσης Βιστωνίτης είχε την ιδέα να τιμήσουμε την ποίηση της Σλοβενίας κι έτσι έξι κορυφαίοι ποιητές της βρίσκονται από τη Δευτέρα στην πόλη μας. Μια δεύτερη καινοτομία είναι η βραδιά νέων ποιητών. Αν σκοπός του φεστιβάλ είναι ο διαπολιτισμικός διάλογος και η εξωστρέφεια, η γενιά των ποιητών που παρουσιάστηκε μετά το 2000 ή και οι ακόμα νεότεροι θα πρέπει να επωφεληθούν από την εμπειρία των ξένων για να ανοίξουν τα φτερά τους στον κόσμο. Να πληροφορηθούν τι γίνεται σε άλλες χώρες, να καταγράψουν ονόματα αγνώστων τους ποιητών και τίτλους σημαντικών βιβλίων, να ανταλλάξουν ποιήματα και μεταφράσεις, να προσκληθούν σε άλλα φεστιβάλ. Η ποιητική μας παραγωγή των τελευταίων χρόνων έχει τη δυνατότητα να γίνει διεθνής και το φεστιβάλ πρέπει να ανοίξει νέους διαύλους επικοινωνίας με το εξωτερικό». Εκτός από τους Σλοβένους και τους Ελληνες ποιητές, συμμετέχουν φέτος ο βραβευμένος Σαλά Στετιέ από τον Λίβανο, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Europe» Ζαν Μπατίστ Παρά, ο διευθυντής του Φεστιβάλ της Πράγας Γιόζεφ Στράκα, οι Κιμ Μουρ και Αλίσια Στόλινς από τις ΗΠΑ, ο Ιταλός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Νταβίντε Ροντόνι και πολλοί ακόμη. Από την Κύπρο, συμμετέχουν ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης και η Ευριδίκη Περικλέους – Παπαδοπούλου.

«Το γεγονός ότι το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης λειτουργεί και σαν προπομπός της Αθήνας Παγκόσμιας Πρωτεύουσας του Βιβλίου 2018 έχει τη σημασία του. Και κάτι τελευταίο: ήταν συγκινητικό ότι στο εγχείρημά μας βρήκαμε ενθουσιώδη ανταπόκριση από δήμους, ιδρύματα, μουσεία, μεμονωμένους ανθρώπους που επειδή αγαπούν την ποίηση έσπευσαν με προθυμία να βοηθήσουν. Χάρη σ’ ετούτη τη συλλογική προσπάθεια, αυτόν τον Σεπτέμβριο η κουρασμένη Αθήνα της κρίσης θα παραδοθεί ξανά στη μεγάλη γιορτή της ποίησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή