Νέες εκδόσεις

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Δημήτριος Γούναρης

εκδ. Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, σελ. 414

Καθώς συμπληρώνονται εκατό χρόνια από το μικρασιατικό άγος, η ιστορικός Μαριάννα Χριστοπούλου ανέτρεξε σε πλήθος αρχειακών πηγών προκειμένου να ανασυστήσει με ακρίβεια και να αποτιμήσει με νηφαλιότητα το έργο του πρωθυπουργού της Καταστροφής, Δημητρίου Γούναρη (1867-1922). Παρά το ότι υπήρξε φιλόδοξος μεταρρυθμιστής, μετά το κίνημα του 1909, ο Πατρινός πολιτικός αναδείχθηκε σε ηγέτη των αντιβενιζελικών παλαιοκομματικών δυνάμεων. Δεν κατεχόταν από μεγαλοϊδεατικά όνειρα δίνοντας προτεραιότητα στην κρατική ανασυγκρότηση. Με τη Μικρασιατική Εκστρατεία, όμως, επωμίστηκε ένα πολυπλοκότατο ξένο σχέδιο, που αδυνατούσε να φέρει εις πέρας με τις γνωστές τραγικές συνέπειες.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

OLIVER SACKS

Ξυπνήματα

μτφρ.: Κώστας Ποταγάς, Αννυ Σπυράκου

εκδ. Αγρα, σελ. 600

Πολλοί θα θυμούνται τον αείμνηστο Ρόμπιν Ουίλιαμς στον ρόλο του γιατρού που θεράπευσε τον Ρόμπερτ ντε Νίρο στην ομώνυμη ταινία «Ξυπνήματα», βασισμένη στο βιβλίο του γιατρού και εκλιπόντα πλέον Ολιβερ Σακς, που προβλήθηκε στο σινεμά το 1990. Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε τώρα από τις εκδόσεις Αγρα, περιγράφει τις ιστορίες των 20 ασθενών που θεράπευσε ο Σακς όταν τους χορήγησε το τότε νέο φάρμακο L-Dopa. Οι ασθενείς αυτοί, παρόλο που είχαν συνείδηση του κόσμου γύρω τους, πέρασαν σαράντα χρόνια σε κατατονία, αμέσως μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΛΜΠΕΡ ΚΑΜΥ

Σημειωματάρια, Βιβλίο Πρώτο, Μάιος 1935 – Φεβρουάριος 1942

μτφρ.: Νίκη Καρακίτσου–Douge,

Μαρία Κασαμπαλόγλου–Roblin

εκδ. Πατάκης

Οι σημειώσεις του μεγάλου στοχαστή στο περιθώριο φωτίζουν το έργο του, υποδηλώνουν και δηλώνουν τη φιλοσοφική στάση, τη ματιά ενός ατόμου που κάθε τι, ακόμη και το πώς βλέπει τη θάλασσα ή το ηλιοβασίλεμα το συνδέει με τις βαθύτερες αναζητήσεις και το υπαρξιακό ρίγος. Λέξεις απλές, συνηθισμένες σκηνές της καθημερινότητας, αποσπάσματα από έργα του συγκροτούν το σύμπαν του, αλλά και υποδεικνύουν στοιχεία από το μυστήριο της ζωής. Φευγαλέες ιδέες και εικόνες επιτείνουν την αίσθηση της ματαιότητας, τη βεβαιότητα του εφήμερου, αλλά και το δυσάρεστο συναίσθημα που προκύπτει όταν η απώλεια είναι δεδομένη. Οι ποιητικές σημειώσεις θα αναπτυχθούν αργότερα και θα συγκροτήσουν σπουδαία έργα του.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

LEE SMOLIN

Χρόνος. Η Αναγέννηση

μτφρ.: Νίκος Αποστολόπουλος

εκδ. Τραυλός, σελ. 476

Χωρίς να καταλαβαίνουμε πάντοτε τα επιχειρήματά τους, διαβάζουμε εκλαϊκευμένα βιβλία φυσικής και χημείας διότι θέτουν θεμελιώδη προβλήματα που αφορούν τη δημιουργία της ζωής και τοn χρόνο. Καναδός θεωρητικός φυσικός, ο Lee Smolin προσπαθεί να απαντήσει στο κατά πόσον ο χρόνος είναι κάτι πραγματικό ή μια ψευδαίσθηση που θα τελειώσει μόλις παύσει κάθε είδους «αλλαγή» στο σύμπαν μας, κατά πόσον υπάρχει ή αναδύεται από έναν άχρονο Κόσμο. Αμφισβητώντας τον Αϊνστάιν, που θεωρούσε τον χρόνο επουσιώδη, ο συγγραφέας πιστεύει πως τίποτε απ’ όσα γνωρίζουμε ή βιώνουμε δεν πλησιάζει περισσότερο στην καρδιά της φύσης απ’ όσο η πραγματικότητα της ύπαρξης του χρόνου.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΛΑΪΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

ΛΙΛΗ ΛΑΜΠΡΕΛΛΗ

Μικρό αλφαβητάρι αφήγησης

εκδ. Πατάκη, σελ. 190

Η Λιλή Λαμπρέλλη είναι καταξιωμένη στον χώρο της αφήγησης του παραμυθιού. Πιστεύει πολύ στη διάδοση των πανάρχαιων μύθων καθώς και στη δύναμη της αφήγησης ως ένα καταπραϋντικό αλλά και παιδαγωγικό μέσο αντίληψης του κόσμου. Σε αυτό το βιβλιαράκι καταγράφει από το Α ώς το Ω έννοιες που αφορούν το παραμύθι αλλά και τη ζωή. Από την αγάπη, τον κακοποιό μέχρι και το ρεπερτόριο, καταγράφει σύντομες σκέψεις–οδηγούς για την καλύτερη δημιουργία του παραμυθιού, αλλά κυρίως για την πλοήγηση σε μια βαθύτερη ζωή.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή