500 λέξεις με τo Νίκο Κυριαζή

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Νίκος Κυριαζής είναι τακτικός καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με έδρα τον Βόλο. Eχει γράψει οκτώ ακαδημαϊκά βιβλία και 20 μυθιστορήματα (πέντε έχουν δημοσιευθεί και στα αγγλικά στις ΗΠΑ ως Nicholas Snow). Τελευταίο του βιβλίο, το μυθιστόρημα «Η πόλη των αγίων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Του φίλου καθηγητή Josiah Ober «Demopolis» και του Μιλτιάδη Μιχαλόπουλου «Εις το όνομα του Λυκούργου». Αρχαία Ελλάδα, όχι όμως μυθιστορήματα.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Ο Αντριου Μποντ, της σειράς κατασκοπείας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που έχω αρχίσει: «Η Πόλις των Αγίων»  2017 και «Malayan Enigma» 2016. Ενας ήρωας που μάχεται στη «σωστή» πλευρά του πολέμου και συνεισφέρει σημαντικά στη συμμαχική νίκη.

Με ποιον συγγραφέα θα θέλατε να δειπνήσετε;

Αν εννοούμε λογοτεχνίας, εκείνοι που θαυμάζω περισσότερο έχουν πεθάνει! Από τους σύγχρονους Ελληνες εκτιμώ και γνωρίζω πολλούς, οπότε δεν θα ήθελα να κάνω διακρίσεις!

Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που σας έκανε να θυμώσετε;

Θυμώνω με ιστορικά μυθιστορήματα που παραποιούν την ιστορία όπως οι «Πύλες της Φωτιάς». Ο Πρέσφιλντ φαίνεται να αγνοεί βασικά πράγματα, όπως τη γεωγραφία των Θερμοπυλών, τη φρουρά του Ξέρξη τους Αθανάτους (και όχι Αιγυπτίους!), το ότι δεν υπήρχαν σκούνες «ως τύπος πλοίων στην αρχαιότητα» και πολλά άλλα.

Και το τελευταίο που σας συγκίνησε;

«Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» που δεν είχα διαβάσει και διάβασα πρόσφατα.

Ποιο κλασικό βιβλίο δεν έχετε διαβάσει και ντρέπεστε γι’ αυτό;

Τον «Οδυσσέα» του Τζόις τον οποίο έχω αρχίσει, αλλά δεν κατάφερα να προχωρήσω πέρα από τη σελίδα 200…

Η «πόλη των αγίων» χαρακτηρίζεται πολεμικό θρίλερ, κάτι που δεν συναντάμε συχνά. Πόλεμος και σασπένς λοιπόν;

Ναι, κυρίως κατασκοπείας με έντονο ερωτικό στοιχείο αλλά απόλυτο σεβασμό στην ιστορία και συγκεκριμένα την πτώση του Μουσολίνι και την αλλαγή στρατοπέδου της Ιταλίας τον Σεπτέμβριο του 1943.

Πόσο άγνωστη είναι η ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που ζωντανεύει;

Νομίζω αρκετά άγνωστη, κυρίως στους Ελληνες αλλά όχι μόνο. Πόσοι γνωρίζουν ακόμα και βασικά γεγονότα του πολέμου στον Ειρηνικό; Υπάρχουν, όμως, πολλές ιστορίες πληροφόρησης – κατασκοπείας που από μόνες τους μοιάζουν με μυθιστόρημα. Η συγκεκριμένη ιστορία είναι ίσως κάπως γνωστή στη μεγάλη της εικόνα, άγνωστη όμως στο ευρύ κοινό στις διάφορες πτυχές της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή